Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την 1η Νοεμβρίου γιορτάζει η ντίβα του ελληνικού αμπελώνα το Ξινόμαυρο

Ξινόμαυρο, η «ντίβα» όπως αποκαλείται του Ελληνικού αμπελώνα και η πλέον ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας βάζει τα καλά της ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου την 1η Νοεμβρίου.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” γιορτάζει την “Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου” διοργανώνοντας 2 παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα.  Το masterclass με τίτλο “Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!” και την έκθεση οινογευσίας “Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου”.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα) με ώρες λειτουργίας:

– Masterclass:   18:00-20:00

– ΄Έκθεση οινογευσίας:   18:00-22:00

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, εμπόριο οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφους κτλ, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, συμπληρώνοντας διαφορετική φόρμα εγγραφής για την κάθε εκδήλωση.

Masterclass:   Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!

Οι «Οινοποιοί Boρείου Ελλάδος» επιλέγουν το καλύτερο κρασί της γκάμας τους βασισμένο στο Ξινόμαυρο, για να αποδείξουν, πώς αυτή η ποικιλία κατακτά όλες τις αγορές του κόσμου.

Με την καθοδήγηση, τις εμπεριστατωμένες γνώσεις και κυρίως την ικανότητά του να τις μεταδίδει, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης θα μας ταξιδέψει νοερά στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας, όπου κυρίως καλλιεργείται το Ξινόμαυρο και παράγει κρασιά της ποικιλίας, που επάξια αναδεικνύουν το βάθος των ξεχωριστών και μοναδικών χαρακτηριστικών της.

Έκθεση οινογευσίας “Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου”

Εκδήλωση γευστικής δοκιμής της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” με κρασιά της ποικιλίας Ξινόμαυρο, στη 1 Νοεμβρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου!

Τα αγαπημένα “ΒορΟινά” για πρώτη φορά ντύνονται με την πολύχρωμη φορεσιά του Ξινόμαυρου παρουσιάζοντας την πλούσια χρωματική και γευστική του παλέτα, με κρασιά ένδειξης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνι, λευκά, orange, ροζέ, ερυθρά, νεαρά και παλαιωμένα, ξηρά ή αφρώδη και άλλα, από τα ονομαστά αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας.

Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από τα τραπέζια όπου θα είναι τοποθετημένες φιάλες με Ξινόμαυρο όλες τις εκφράσεις του, από τις 4 ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας μέχρι ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας.

 

Η ελληνική «ποικιλία – πρεσβευτής»

 Ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.

Άλλωστε, το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Βελβεντό, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Περιοχές γνωστές από την ιστορία της ανθρωπότητας, ως τόποι που ανέδειξαν προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Εξάλλου στη Μακεδονία, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν οινική ιστορία έως 7.000 ετών!

Το Ξινόμαυρο έχοντας προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκφράζοντας την μοναδικότητα του κάθε τόπου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, να εκφράζει την περιοχή και το κάθε αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται.

Ως φυτό είναι ζωηρό, ανθεκτικό στις ασθένειες, καλιόφιλο και προτιμά τα ασβεστολιθικά εδάφη. Οι ρώγες του είναι σφαιρικές μέτριου μεγέθους με φλοιό λεπτό και κυανομέλανο. Η σάρκα του μαλακή ενώ ο χυμός του άχρωμος.

Οι οίνοι του Ξινόμαυρου έχουν ισχυρή προσωπικότητα που γοητεύει! Το τυπικό ερυθρό Ξινόμαυρο είναι ρουμπινί με απαλή και μέτρια ένταση. Το μαγικό αρωματικό μπουκέτο του περιλαμβάνει από βιολέτες, κόκκινα και μαύρα φρούτα μέχρι πολτό ελιάς, και από ντομάτα μέχρι μανιτάρια, και καπνό. Είναι υψηλόβαθμο, στόμα γεμάτο οξύτητα και με πλούσιες ταννίνες.

Η στιβαρή του δομή, η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.

Όμως η μαγεία του Ξινόμαυρου και των γευστικών συνδυασμών, είναι πλούσια σε κάθε τύπο και στυλ κρασιού. Όπως μία παλαιωμένη εκδοχή του με ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, ένα ροζέ με θαλασσινά και σάλτσα ντομάτας ή απλώς με μία πίτσα ή μία σαλάτα με αποξηραμένες ντομάτες και τυρί φέτα. Η λευκή εκδοχή του με στρείδια. Και όσο αφορά το επιδόρπιο, αξίζει η δοκιμή ενός ροζέ αφρώδη οίνου από Ξινόμαυρο με τάρτα φράουλα!

Συχνά στο εξωτερικό, το Ξινόμαυρο συγκρίνεται εξαιτιας της ιδιαιτερότητας του αρώματος και του χαρακτήρα του με ποικιλίες όπως το Nebbiolo, το Sangiovese ή το Pinot Noir. Προφανώς υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, όμως στο Ξινόμαυρο βρίσκουμε το άρωμα και την αίσθηση του νοτισμένου αέρα της Ελληνικής γης πλεγμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, από τον Όλυμπο στην οροσειρά της Πίνδου και από εκεί στα καταγάλανα παράλια της Χαλκιδικής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Την άρση των περιορισμών που απέτρεπαν την μεταφορά σταφυλιών μικρών τοπικών οίνων σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου,...