Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα 10 κορυφαία ζώα που αποτελούν τους πιο αξιόπιστους βοηθούς του αμπελώνα

Από τις νυχτερίδες έως τα γουρούνια που βοσκούν στο γρασίδι, έχουμε συγκεντρώσει 10 από τα ζώα που χρησιμοποιούνται συνήθως από οινοποιεία ως αξιόπιστοι βοηθοί των αμπελώνων.

ΧΗΝΕΣ 

Το οικολογικό κτήμα, Cono Sur, στη Χιλή χρησιμοποιεί εδώ και καιρό ένα κοπάδι χήνες για να καθαρίζει τα παράσιτα από τον αμπελώνα. Η εταιρεία έχει πρόσφατα αποκτήσει περισσότερες από 1.000 χήνες που περιφέρονται ελεύθερα ανάμεσα στα αμπέλια και οι οποίες είναι πανευτυχείς να καταβροχθίζουν τα εκείνα που με τη σειρά τους θα κατανάλωναν τα σταφύλια, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. 

ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

Τα γαλλικά κτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Domaine Laroche, ζητούν τη βοήθεια των νυχτερίδων που τρώνε σκώρους για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του βοτρύτη στους αμπελώνες τους μέσω οικοτόπων που είναι φιλικοί προς τις νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες Pipistrelle είναι υπέροχοι κυνηγοί νύχτας με μια ακόρεστη όρεξη, επομένως χρησιμοποιούνται για να κυνηγήσουν τους ευρωπαϊκούς σκώρους του αμπελιού που προκαλούν τον βοτρύτη, για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των παρασίτων της αμπέλου. 

ΠΡΟΒΑΤΑ  

Εκτός από το ότι φαίνονται εντελώς αξιολάτρευτα, τα πρόβατα Babydoll χρησιμοποιούνται από τους οίκους Yealands στο Marlborough και Nyetimber στο West Sussex ως φιλικές προς το περιβάλλον χλοοκοπτικές μηχανές. Ο οίκος Yealands έχει ζητήσει τη βοήθεια περισσότερων από 1.000 προβάτων που καταβροχθίζουν τα χόρτα και τα ζιζάνια και μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στους αμπελώνες του κτήματος. 

ΤΕΡΙΕ ΤΗΣ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ 

Μια ισπανική ράτσα τεριέ, το Ratonero Bodeguero Andaluz,αποδείκτηκε χρήσιμος βοηθός καθώς διατηρεί τα κελάρια στο  Jerez καθαρά από ποντίκια και αρουραίους. Γι΄ αυτόν το λόγο βραβεύτηκε  στην πόλη της Ανδαλουσίας. Η συγκεκριμένη ράτσα δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα όταν Άγγλοι έμποροι κρασιού που εγκαταστάθηκαν στο Jerez έφεραν προγόνους του Fox Terriers από τη Βρετανία και τους διασταύρωσαν με τοπικά σκυλιά που κυνηγούσαν αρουραίους. 

ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ  

Ένας άλλος τριχωτός φίλος που χρησιμοποιείται από το Yealands Estate στη Νέα Ζηλανδία είναι τα γουρούνια Kunekune, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικές χλοοκοπτικές μηχανές και καταναλώνουν τα αγριόχορτα και ζιζάνια χωρίς να καταστρέφουν το έδαφος. Μερικοί ίσως να ανησυχούν για τα λαίμαργα γουρουνάκια μήπως αρχίσουν να τρώνε τα σταφύλια, αλλά το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που δεν τους επιτρέπουν να τα φτάσουν. 

ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΑ

Ορισμένα οινοποιεία επιστρέφουν σε παραδοσιακές μεθόδους και χρησιμοποιούν μουλάρια και άλογα για να οργώσουν τους αμπελώνες τους αντί για τρακτέρ. Οι πρακτικές αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γαλλία, όπου όλοι την χρησιμοποιούν από τον Gérard Bertrand έως τον Michel Chapoutier.  


ΜΕΛΙΣΣΕΣ 

Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί ένα αυξανόμενα φλέγον ζήτημα στον κόσμο του κρασιού, όλο και περισσότερα κτήματα από το AR Lenoble στην Champagne έως τη Villa Sandi στην Ιταλία, προσθέτουν μελίσσια στις ιδιότητές τους για να βοηθήσουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας στους αμπελώνες τους, δημιουργώντας παράλληλα μια μικρή παραγωγή μελιού. Οι μέλισσες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς οικοσυστήματος για τα αμπέλια, με αποτέλεσμα σταφύλια καλύτερης ποιότητας. 

ΑΡΜΑΝΤΙΛΟ 

Το Bodega Chacra στην Παταγονία χρησιμοποιεί έναν στρατό από αρμαδίλους οι οποίοι κάνουν τσιμπούσι με τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια που καταστρέφουν τα αμπέλια στο κτήμα. Αυτά τα θηλαστικά χρησιμοποιούν τις μακριές και κολλώδεις γλώσσες τους για να μαζέψουν τα μυρμήγκια, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν παγίδες. Υπάρχει πιθανότητα να καταναλώσουν και σταφύλια, οπότε θέλουν προσοχή. 

ΠΟΥΛΙΑ 

Τα γεράκια, χρησιμοποιούνται από τους Gallo και Cakebread Cellars στην Καλιφόρνια για να αποτρέψουν άλλα πουλιά που επιθυμούν να καταβροχθίσουν σταφύλια. Τα ψαρόνια καταναλώνουν εύκολα τα σταφύλια οπότε πολλά οινοποιεία της κοιλάδας Napa χρησιμοποιούν γεράκια για να τα διώξουν αποφεύγοντας έτσι τη χρήση διχτυού. 

ΚΟΤΕΣ

Στην πρωτοποριακή Χιλιανή περιουσία Emiliana στην Καζαμπλάνκα, η δέσμευση του οινοποιείου για αειφόρο αμπελουργία είναι ορατή μέσα από τη χρήση κοτόπουλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καταναλώσουν τα παράσιτα του αμπελιού, συμπεριλαμβανομένου του αμπελοφάγου, το οποίο είναι γνωστό για την κατανάλωση βλαστών και ριζών.  

Πηγή: .thedrinksbusiness

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού Αμπελώνα επιστρέφουν στην Αθήνα με το Peloponnese Wine Festival 2025 για να συναντήσουν επαγγελματίες και φίλους του κρασιού τη Δευτέρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...