Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα χίλια πρόσωπα του ελληνικού οίνου σε μια χρονιά που αφήνει αν μη τι άλλο υποσχέσεις

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και για όλα τ’ άλλα που επηρεάζει και καθοδηγεί το… ανθρώπινο πνεύµα.

του Γιάννη Πανάγου

Οι όλο και πιο πυκνές, αυτό τον καιρό, επικοινωνίες του Wine Τrails µε τους οινοποιούς και γενικότερα µε τους ανθρώπους του οίνου, δείχνουν καθαρά ότι κανείς δεν µένει ευχαριστηµένος. ∆εν πρόκειται για τη συνήθη γκρίνια που εκφράζουν συχνά οι περισσότεροι επαγγελµατίες ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας αλλά για µια έντονη δυσαρέσκεια που έχει επίκεντρο τον αµπελοοινικό κλάδο και σχετίζεται τόσο µε ανεπίλυτα θεσµικά ζητήµατα, όσο και µε θέµατα λειτουργίας της αγοράς. Συχνά, άλλωστε, αυτά τα δύο συνδέονται µεταξύ τους.

Για παράδειγµα, η σηµαντικά µειωµένη παραγωγή οινοστάφυλων που καταγράφεται φέτος, κυρίως ως αποτέλεσµα των κλιµατολογικών συνθηκών, ειδικά δε των υψηλών θερµοκρασιών και της ξηρασίας που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνεται αφορµή για αξιοποίηση της θεσµικής ασάφειας και για εκτεταµένες παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας της αγοράς.

Για να το πούµε διαφορετικά, οι ελλείψεις πρώτης ύλης ανά κατηγορία (ποικιλιακοί, οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ.) αντί να οδηγήσουν σε µια αυστηρότερη διαχείριση των υφιστάµενων ποσοτήτων αλλά και της υψηλής ποιότητας που παρουσιάζουν φέτος τα περισσότερα οινοστάφυλα, µε ζητούµενο την καλύτερη τιµή για τα κρασιά εσοδείας 2024 (θα µπορούσε να είναι από τις σπάνιες χρονιές µε εξαιρετικό ενδιαφέρον), οδηγούν σε ένα αλισβερίσι και σε µια κινητικότητα (σταφυλιών και γλεύκους) από περιοχή σε περιοχή, η οποία µόνο επιβεβαιωτικά για τη γνησιότητα ταυτότητας των κρασιών που παράγονται στη χώρα µας δεν λειτουργεί.

Αντίθετα, µια πιο προσεκτική µελέτη της κατάστασης στην εγχώρια αγορά οίνου αυτή την περίοδο, αφήνει την εντύπωση ότι το πολυδαίδαλο νοµοθετικό πλαίσιο που διέπει το ελληνικό κρασί, σε συνδυασµό µε τις αδυναµίες της δηµόσιας διοίκησης και των µηχανισµών ελέγχου της αγοράς, κάνει δύσκολη τη δουλειά εκείνων που θέλουν να επενδύσουν, µε σεβασµό στους νόµους, στην ποιότητα του ελληνικού κρασιού, ενώ αντίθετα αποθρασύνει εκείνους που έχουν µάθει να λειτουργούν κάτω από τα ραντάρ, δηλαδή στο γκρίζο τοπίο της αδιαφάνειας και ενίοτε της παρανοµίας.

Το γεγονός ότι µετά από χρόνια το κρασί της Ελλάδας έχει ξεφύγει από τη σκιά της «εργοστασιακής» αντίληψης που επικρατούσε για το προϊόν και έχει αρχίσει να συστήνεται µε νέο πρόσωπο στην εγχώρια και διεθνή αγορά δεν είναι λόγος εφησυχασµού αλλά αιτία ανησυχίας για το «κακό» που µπορεί να γίνει από τη µια στιγµή στην άλλη. Ειδικά όταν θα αρχίσει να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τα µεγαθήρια του παγκόσµιου οινικού γίγνεσθαι.

Τώρα είναι η ώρα του επαναπροσδιορισµού της πορείας και των µεγάλων αποφάσεων για το µέλλον του ελληνικού κρασιού. Μιας πορείας που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και την ίδια ώρα θα βάλει στη θέση τους εκείνους που ενδιαφέρονται µόνο για το γρήγορο κέρδος, υπονοµεύοντας ωστόσο συστηµατικά την ταυτότητα αυθεντικότητας των ελληνικών κρασιών.

Βρείτε το τεύχος 41 του WineTrails στα περίπτερα το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μαζί με την Agrenda.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ίσως τελικά τα πράγματα να είναι πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε. Μέχρι τότε, βέβαια, όλα δείχνουν σύνθετα και ο κόσμος του κρασιού δεν θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...