Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα πώματα φελλού DIAM οδηγούν σε πωματισμό ακριβείας

Στην αυγή του 21ου αιώνα, 2003 με 2005, δημιουργήθηκε και ήρθε στην αγορά το πώμα φελλού DIAM. Η τεχνολογία DIAM έφερε μία επανάσταση στη φιλοσοφία και στην πρακτική του πωματισμού. Σταδιακά, έδωσε τη δυνατότητα στη βιομηχανία οίνου να εισέλθει στον πωματισμό ακριβείας.

Εδώ και τρεις – τέσσερις αιώνες ο φελλός έχει αποδειχθεί ως το καταλληλότερο υλικό, που επωμίζεται το δύσκολο και απαιτητικό έργο του πωματισμού των οίνων.
Η σχέση του φελλού με το κρασί είναι καθοριστική. Σφράγιση, προστασία από την οξείδωση, υποστήριξη στην εξέλιξή του. Όταν έρθει η ώρα να ανοιχθεί η κάθε φιάλη, η στιγμή πρέπει να είναι μαγική ! Το πώμα οφείλει να έχει διαφυλάξει το προϊόν του μόχθου του οινοποιού, αν είναι δυνατόν να έχει συμβάλει στην ανάδειξή του και ασφαλώς να μην έχει επιδράσει αρνητικά σε αυτό. Τα προϊόντα πωματισμού από φελλό έχουν μια μακρά, διαρκή και κοπιώδη πορεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση του έργου τους.

Ο φελλός DIAM αρχικά συστήθηκε ως “ο φελλός χωρίς οσμή”, δίνοντας λύση με αυτό το βασικό χαρακτηριστικό του στο τεράστιο πρόβλημα – πονοκέφαλο της οινοβιομηχανίας. Η μέθοδος DIAMANT είναι σαφής, απόλυτα φυσική και ξεκάθαρα “απλή” μέσα στη μοναδικότητα της. Το CO2 σε πίεση 100 ατμόσφαιρες και θερμοκρασία μόνο 31 βαθμούς Κελσίου περνάει μέσα από το τρίμμα φελλού και παρασύρει το TCA καθώς και κάθε άλλη ουσία – πρόσμειξη, αφήνοντας εντελώς καθαρή φελλίνη.

Ωστόσο, η μεγάλη συνεισφορά των φελλών DIAM στον πωματισμό ακριβείας βασίζεται σημαντικά – στις σταθερές ιδιότητες τους, που ως πλεονεκτήματα χαρακτηρίζουν όλα τα πώματα DIAM – στους πολλούς διαφορετικούς τύπους πωμάτων, που ως διακριτά προϊόντα καλύπτουν τις απαιτήσεις πωματισμού κάθε οίνου. Η κοκκομετρία (granulometry), η πυκνότητα, η διαπερατότητα από το οξυγόνο, η στεγανότητα, η συμπιεστότητα και ελαστική επαναφορά, η δύναμη της αντίστασης σε σχέση με τον υάλινο λαιμό των φιαλών, είναι βασικές και απόλυτα μετρήσιμες παράμετροι σε κάθε έναν από τους τύπους φελλών DIAM.

Αναφερόμενοι στη διαπερατότητα : η DIAM παρέχει 3 διαφορετικές διαπερατότητες, μεσαία P035 – χαμηλή P015 – πολύ χαμηλή P007.
Για κάθε μία ορίζει, ανά τύπο πώματος, τη συγκεκριμένη ποσότητα του οξυγόνου που εισέρχεται στη φιάλη τους πρώτους 6 μήνες μετά την εμφιάλωση ( Oxygen Initial Release ) και την ποσότητα που σταθερά εισέρχεται στη συνέχεια, η ίδια κάθε χρόνο ( Oxygen Transfer Rate ). Πίνακας με τις τιμές αυτές δίδεται ως εργαλείο στους οινοποιούς για να εκτιμούν με ακρίβεια τη μικροοξυγόνωση του οίνου που εμφιαλώνουν, άρα και να προβλέπουν – καθορίζουν την εξέλιξή του.

Οι φελλοί DIAM περιέχουν ελάχιστη ποσότητα μικροσφαιριδίων αέρα, έλκοντας την ιδιότητα από τα κύτταρα φυσικού φελλού. Το αποτέλεσμα αυτής της σύνθεσης είναι μοναδικά ταχύτατη ελαστική επαναφορά του φελλού μετά τον πωματισμό, που έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια στα 30 ως 60 δευτερόλεπτα. Αυτό ευνοεί τη σύντομη τοποθέτηση των φιαλών σε οριζόντια θέση, αλλά κυρίως την απίστευτη στεγανότητα, με μηδενικές διαρροές ή εσωτερική διαβροχή.

Οι φελλοί DIAM έχουν δώσει με απόλυτη ακρίβεια προτάσεις – λύσεις σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο ζωής των οίνων που εμφιαλώνουν.
Υπάρχουν τύποι DIAM που καλύπτουν με ασφάλεια την ταχεία και τη μέσης διάρκειας κατανάλωση, σε συνάρτηση πάντα με την απαιτούμενη μικροοξυγόνωση.
Υπάρχουν DIAM για πολυετή παλαίωση, ακόμη και απεριόριστα. Ο χρόνος ζωής των πωμάτων με ακρίβεια εκτιμάται και από τις εργαστηριακές μελέτες επιτάχυνσης γήρανσης.

Με έμφαση στην τεχνολογία, η DIAM έχει κατασκευάσει τα πώματα παλαίωσης DIAM 5, DIAM 10, DIAM 30, τα GRAND FORMAT για παλαίωση σε μεγάλες φιάλες, τα MYTIK για σαμπάνιες, αφρώδη, ημιαφρώδη. Χρόνος ζωής, διαστάσεις, διαπερατότητα – μικροοξυγόνωση : ο οινοποιός – χρήστης μπορεί με ακρίβεια να επιλέξει το προϊόν πωματισμού που θα συνεισφέρει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλα τα παραπάνω δίνουν μία εικόνα για το ρόλο των φελλών DIAM στον πωματισμό των οίνων, με παραμέτρους που ελαχιστοποιούν το τυχαίο, το απροσδιόριστο, την αστοχία και εισάγουν το συγκεκριμένο, το μετρήσιμο, το προβλέψιμο. Δηλαδή οδηγούν στον πωματισμό ακριβείας. Άλλωστε, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των DIAM είναι η ομοιομορφία, που σημαίνει ότι στην κάθε φιάλη του ιδίου οίνου, το κρασί διατηρείται όμοιο με όλες τις άλλες φιάλες.

Ακόμη, πρέπει να αναφερθούμε στη σειρά φελλών ORIGINE by DIAM, δηλαδή στα πώματα που αποτελούνται από καθαρή φελλίνη + φυσικό κερί μελισσών + ρητινέλαιο. Με σεβασμό και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά θέματα, η DIAM έχει φέρει μαζί υλικά 100% φυσικά, που διατηρούν τις ιδιότητες της προέλευσης τους, σε συνδυασμό με την επιστημονική ακρίβεια στα τελικά προϊόντα, δηλαδή την απουσία οσμών, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα παλαίωσης, τη χαμηλή διαπερατότητα P015.

Θα ήταν παράλειψη, τελειώνοντας, να μην προσθέσω ότι η εταιρεία μας, Αφοι Κοκκαλίδη – CORK HELLAS, διαχειρίζεται από το 2011 με μεγάλη επιμέλεια την τελική κατεργασία ( treatment ) των πωμάτων φελλού DIAM,  με την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας συμβατής με την ελληνική εμφιαλωτική πρακτική, στο ίδιο πνεύμα του πωματισμού ακριβείας, μιας κατάστασης δυναμικής, με συνεχείς προκλήσεις, αλλά πάντοτε με δυνατότητες βελτίωσης, ως προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

 

κείμενο: Τίνα Κοκκαλίδου

Αφοι Κοκκαλίδη Ο.Ε. – CORK HELLAS

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...