Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα νέα σύνορα της αμπελουργίας

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

Πριν από 5 χρόνια, ο Klaus Peter Keller κατά τη διάρκεια δοκιμής του δικού του Pinot Noir από γερμανικό έδαφος και θέλοντας να δείξει πως το ψυχρό κλίμα μπορεί να αναδείξει όμορφες εκφάνσεις της ποικιλίας, δήλωσε εν τέλει «Φύτεψα ένα αμπελοτεμάχιο στη Νορβηγία». Από τότε μέχρι σήμερα το Riesling του Keller μετράει ήδη κάποιες σοδειές.

Όσο το κλίμα αλλάζει, τόσο αλλάζει και ο αριθμός των αμπελουργικών ζωνών. Εκτός από τα κρασιά από τη Νορβηγία που κάνουν εντύπωση, εκείνα από την Ιαπωνία, τη Βολιβία καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, μαρτυρούν τη μετάβαση αυτή.

Ας εμβαθύνουμε λίγο στη Νορβηγία. Παρόλο που το Riesling του Keller δείχνει δυνατότητες, το σταφύλι που αναδεικνύεται σήμερα είναι το Solaris, το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Δυνατότητα αλκοόλης 12,5% με φυσικά σάκχαρα, αυτό το ξηρό λευκό κρασί προσφέρει οξύτητα τύπου Riesling και αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, καρπουζιού και γκρέιπφρουτ.

Γιατί το Solaris; Ωριμάζει νωρίς και αντέχει σε μυκητιακές ασθένειες και παγετό που συναντώνται στις υγρές, κρύες συνθήκες της Νορβηγίας.

Για τα κόκκινα, ένα παράδειγμα είναι το υβριδικό Rondo το οποίο καλλιεργείται επίσης στην περιοχή Rheinhessen της Γερμανίας, καθώς και στη Δανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Καλλιεργούμενο σε σκληρά κλίματα, το Rondo, λόγω χαμηλών φυσικών σακχάρων, προορίζεται κυρίως για αφρώδη κρασιά.

Παρά την αλλαγή του κλίματος, η φύτευση παραδοσιακών ποικιλιών Vitis vinifera για τον αμπελώνα του μέλλοντος έχει νόημα.

«Το Vintage 2018 στη Νορβηγία θυμίζει τη Γερμανία στη δεκαετία του ’60», λέει ο Keller. «Πολύ καθαρή, πολύ έντονη οξύτητα, με γνώμονα το έδαφος, με πολλή ενέργεια. Χαρά να το πίνεις. ”

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη στις φυτεύσεις αμπελιών παγκοσμίως σε περιοχές που πρίν από 20 χρόνια δεν θα ευδοκιμούσαν και τα αποτελέσματα που αποφέρουν στο κρασί.

 

Με στοιχεία από WineEnthusiast (winemag.com)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στον κόσμο της αμπελουργίας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτουν τα παράσιτα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επικεφαλής αυτής της...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Η οινοποιία Αμπελόεις από την Φωλιά Καβάλας, αποτελεί πλέον μέλος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας».

REPORTS

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας και οι συνέπειες που συνεπάγονται αυτής έδειξε το πρόσωπο της στον φετινό μισακό τρύγο, υπογραμμίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και κινήσεις...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...