Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα κρασιά του Μπορντό από τον τρύγο του 22’ υπόσχονται πολλά

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για μια καλής ποιότητας σοδειά, ακόμα κι αν οι αποδόσεις περιορίζονται από μια «ιστορική χρονιά» ζέστης και ξηρασίας, δήλωσε το οινικό συμβούλιο του Μπορντό.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, για φέτος αναμένεται ένας «πολύ πολλά υποσχόμενος» τρύγος, δήλωσε το περιφερειακό συμβούλιο κρασιού (CIVB), καθώς η συγκομιδή του Μπορντό 2022 ξεκινά για τα κόκκινα.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε πλήρως και οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από ζέστη, ξηρασία και χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ωστόσο η CIVB ανέφερε «ελκυστικά, αλλά μικρά σταφύλια» και υγιείς συνθήκες αμπελώνα κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας και για τη συγκομιδή.

Η Ευρώπη έχει δει την πρώιμη έναρξη της συγκομιδής κρασιού το 2022 και η CIVB είπε ότι η συλλογή ξεκίνησε 15 έως 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό.

Η συλλογή για λευκά και αφρώδη κρασιά «Crémant» ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου, με τους καρπούς για ροζέ να έρχονται στα κελάρια από τις 26 Αυγούστου. Για τα κόκκινα, τα châteaux άρχισαν να φέρνουν Merlot από τα πιο ζεστά terroirs από την 1η Σεπτέμβρη.

Έπειτα, «οι βροχές από τα μέσα Αυγούστου έδωσαν νέα πνοή στα κόκκινα αμπέλια, που τονώθηκαν παράλληλα από την εναλλαγή ζεστών ημερών και δροσερών νυχτών», ανέφερε η CIVB.

«Με αυτές τις ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη της βέλτιστης ωρίμανσης, ο ερυθρός τρύγος ξεκίνησε ήρεμα στις αρχές Σεπτεμβρίου με το Merlot, την πρώτη ποικιλία ερυθρών σταφυλιών».

Ήταν μια «ιστορική χρονιά για το κλίμα», δήλωσε η CIVB.

Οι βροχοπτώσεις στο Μπορντό ήταν κάτω από τον μέσο όρο των 30 ετών σε κάθε μήνα του έτους μέχρι στιγμής, εκτός από τον Ιούνιο, όταν σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν ορισμένους αμπελώνες στις 20 και 21, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Ο Ιούλιος σημείωσε μόλις 3 χιλιοστά βροχής στο Μπορντό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο τριών δεκαετιών για τον μήνα των 49 χιλιοστών. Ήταν επίσης ένας ιδιαίτερα ηλιόλουστος μήνας, με 349 αθροιστικές ώρες ηλιοφάνειας έναντι μέσου όρου 256 ωρών.

Τα έκτακτα μέτρα επέτρεψαν στους παραγωγούς να ποτίζουν αμπέλια σε ορισμένες ονομασίες, συμπεριλαμβανομένου του Pomerol.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις της θερμότητας ήταν ειδικά για το terroir, αλλά η ξηρασία σε συνδυασμό με τους καύσωνες, γενικά οδήγησε σε μικρότερους καρπούς στους αμπελώνες, σημείωσε η CIVB.

Παράλληλα, «η καταπόνηση του νερού που παρατηρήθηκε είχε ισχυρό αντίκτυπο στο μέγεθος των σταφυλιών». «Στο ίδιο στάδιο του véraison [ωρίμανσης], το βάρος ήταν 15 έως 30% χαμηλότερο από τον προηγούμενο τρύγο και κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.» Η βροχή τον Αύγουστο αύξησε το μέγεθος των σταφυλιών σε ορισμένες τοποθεσίες.

Είναι ο συνδυασμός ζέστης και έλλειψης βροχοπτώσεων που οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερη ζήτηση νερού από τα αμπέλια το 2022, δήλωσε πρόσφατα ο Gregory Gambetta, καθηγητής αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Science (ISVV).

Αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν επίσης μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή του Μπορντό, συμπεριλαμβανομένου του Landiras στα νότια της πόλης.

Ο καπνός δεν αναμενόταν να είναι πρόβλημα, δήλωσε εκπρόσωπος της CIVB τον Αύγουστο, αναφέροντας αρκετούς παράγοντες, όπως η απόσταση πολλών αμπελώνων από τις πυρκαγιές και την κατεύθυνση του ανέμου. «Μερικά σταφύλια έχουν αναλυθεί και δεν έχει εντοπιστεί τίποτα», είπε. Οινοποιεία από την Αυστραλία και την Καλιφόρνια επικοινώνησαν με το CIVB τον Ιούλιο για να προσφέρουν επιπλέον τεχνογνωσία.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...