Ο φημισμένος αμπελώνας, στον οποίο φυτεύτηκαν για πρώτη φορά αμπέλια Shiraz το 1912, βρίσκεται στους πρόποδες ενός μικρού βουνού που είχε αρχικά ονομαστεί «Edelstein» από έναν Γερμανό επιθεωρητή το 1839. Η γερμανική λέξη Edelstein μεταφράζεται σε «πολύτιμος λίθος» ή «κόσμημα» , καθώς υπάρχει μια αναφορά σε μικρά κίτρινα opal που βρέθηκαν στο χωράφι. Με την πάροδο του χρόνου, η ονομασία προσαρμόστηκε στην αγγλική γλώσσα, καταλήγοντας να αποκαλείται Mount Edelstone. Ο αμπελώνας πήρε το όνομά του από το βουνό, από τότε που ο οινοποιός τέταρτης γενιάς Cyril Henschke παρήγαγε κρασί από αυτόν τον αμπελώνα της βόρειας κοιλάδας Eden το 1952 από σταφύλια που ήταν ήδη 40 χρονών.
Το Henschke Mount Edelstone 2015 αντιπροσωπεύει την 63η κυκλοφορία αυτού του μοναδικού κρασιού, το οποίο το καθιστά το μακροβιότερο μονοποικιλιακό Shiraz στην Αυστραλία. Για δεκαετίες έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα και τη μακροζωία του, καθώς τα σκαλισμένα αυτόριζα αμπέλια έχουν πλέον γίνει αιωνόβια. Το ζευγάρι πέμπτης γενιάς, ο οινοποιός Stephen και η αμπελουργός Prue, έφεραν νέα πνοή στον αμπελώνα όταν τον ανέλαβαν το 1980, εφαρμόζοντας βιοδυναμικές και βιολογικές τεχνικές που τώρα έχουν βοηθήσει τα αμπέλια της ποικιλίας Shiraz να σφύζουν από υγεία και να είναι απόλυτα ισορροπημένα.
Η συγκομιδή του 2015 αποτέλεσε έναν θρίαμβο όπου στις ανοιχτές δεξαμενές ζύμωσης το κρασί είχε ένα βαθύ βυσσινί χρώμα με πλούσιο και πικάντικο άρωμα και γεύσεις από μαύρο πιπέρι, φασκόμηλο, εξαιρετικά λουλούδια και κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους που είναι αντιπροσωπευτικά για το Shiraz του Mount Edelstone. Η πολυπλοκότητα του κρασιού και η βελούδινη υφή του με τις τανίνες μπορεί να αποδοθεί στα αμπέλια που είναι τώρα 108 ετών και που εκμεταλλεύονται τις ζέστες ηλιόλουστες μέρες και τις κρύες νύχτες του φθινοπώρου για να τελειοποιήσει τη σύσταση της κάθε ρώγας σταφυλιού.
Εμπειρικά, από τις δοκιμές των έξι δεκαετιών πριν από αυτό, το Shiraz Henschke Mount Edelstone του 2015 θα γίνει γλυκό σιγά σιγά καθώς ωριμάζει στο μπουκάλι διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φασκόμηλου, κόκκων πιπεριού, καθώς εξελίσσει ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητά του. Στον ουρανίσκο περιμένουμε να δημιουργηθεί μια πλούσια γεύση με έντονα αρώματα συνδυασμένα με τα στρώματα των βελούδινων τανινών και ένα αψεγάδιαστο τελείωμα. Πρόκειται για ένα κρασί που μπορείς να το καταναλώσει κανείς ακόμη και 30 χρόνια μετά την παλαίωσή του.
Η διάκριση του κρασιού
Το Henschke Mount Edelstone Shiraz του 2015 βραβεύτηκε από το Decanter World Wine Awards Regional Chairs και έλαβε 96 πόντους, το υψηλότερο σκορ σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά που αξιολογήθηκαν.
Ωστόσο, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ζεύγους Henschke είχε φιλοξενήσει το Top 50 By Wine Trails στην έκδοση του 2019 την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ