Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα αμπέλια ξεριζώθηκαν στο Μπορντό, επείγει η χρηματοδότηση

Μόλις τέλειωσε ο τρύγος και τα αιτήματα για μείωση των πλεονασμάτων κρασιού επανέρχονται με ισχύ στις απαιτήσεις του κλάδου.

«Επειγόντως, είναι απαραίτητο να εργαστούμε με τα νομικά και τεχνικά πλαίσια που υπάρχουν», αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού οινικού συμβουλίου της FranceAgriMer. Σε συνάντηση την 19η Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του κλάδου και της διοίκησης μπόρεσαν να συζητήσουν εκτενώς τις ανάγκες παρέμβασης για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης σε πολλές αμπελουργικές περιοχές (Μπορντό, Côtes-du-Rhône, Languedoc κ.λπ.). «Ο αμπελοοινικός τομέας αναμένει γρήγορες αντιδράσεις για γνωστές καταστάσεις σε διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές» συνοψίζει ο Jérôme Despey, ο οποίος ζητά «ένα σχέδιο υποστήριξης προσαρμοσμένο στις ανησυχίες κάθε περιοχής. Όλα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα: εκριζώσεις, απόσταξη, αποθεματοποίηση».

Ζητώντας «να κρατήσουν το λόγο τους», ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-des-Mourgues (Hérault) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αφεθούμε σε «πανικό»: «η εθνική συγκομιδή είναι στο μέσο όρο μετά από μια μικρή σοδειά του 2021. Τα αποθέματα μειώνονται, οι εξαγωγές διατηρήθηκαν το 2021…” Και αν ορισμένες αμπελουργικές περιοχές φαίνονται να είναι σε ζοφερή κατάσταση, άλλες τα πάνε καλά: Βουργουνδία, Σαμπάνια, Κονιάκ, Προβηγκία… “Υπάρχουν περιοχές που πάνε πολύ καλά και πρέπει επίσης να βοηθηθούν μπροστά στην άνοδο της τιμής των πρώτων υλών, για τις ταμειακές ροές τους ( δάνεια με κρατική εγγύηση)… Δεν θέλω να γενικεύσω σε εθνικό επίπεδο» τονίζει ο Jérôme Despey.

 

Απόσταξη κρίσης

Για τις προβληματικές περιοχές, ο επείγων χαρακτήρας μιας παρέμβασης είναι κοινός παρά τις διακρίσεις μεταξύ οικονομικής κρίσης (που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πτώσης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους παραγωγής) και δομικών αλλαγών (με την υποκατανάλωση που παρατηρείται στα κόκκινα κρασιά). Αντιμέτωποι με τοπικές ανισορροπίες, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Πρέπει να το επεξεργαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα νομικά και τα τεχνικά εργαλεία που υπάρχουν», τονίζει ο Jérôme Despey. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, το εργαλείο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου (Wine CMO). Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των αμπελώνων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει έκτακτη απόσταξη, όπως κατά την κρίση του Covid. Όμως οι επιστροφές από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το μήνυμα δεν παρελήφθη. Ο Jérôme Despey τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση: ένα Κράτος Μέλος μπορεί να αφιερώσει εθνικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης (με ανώτατο όριο το 15% της συνολικής ΚΟΑ οίνου για αυτήν την κρατική ενίσχυση).

Όσον αφορά την ιδιωτική εκρίζωση, το σύστημα δεν είναι πλέον ενσωματωμένο στην ΚΟΑ οίνου. Όμως ο πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη τρόπος να χρησιμοποιηθεί στο κοινοτικό πλαίσιο: στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ). Το τελευταίο θα καταστήσει δυνατή την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που χρησιμοποιούνται από τις περιφέρειες, οι οποίες μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το κράτος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εκριζώσεις «που θα επιτρέψει την απομάκρυνση των αμπελιών. Αυτά τα εδάφη δεν έχουν σχέση πλέον με το αγροτικό επάγγελμα, αλλά μπορούν να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αναδασώσεων ή περιβαλλοντικά μέτρα…» εξηγεί ο Jérôme Despey. «Έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο: πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα γίνουν αυστηρές δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...