Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τέσσερα νέα αμπελοτόπια αλλάζουν το προφίλ των κρασιών Mâconnais

Η αναγνώριση τεσσάρων νέων κορυφαίων cru climats στο Pouilly-Loché και στο Pouilly-Vinzelles στο Mâcon τους επόμενους 18 μήνες, θα συμβάλει στην ανάδειξη όλων των κρασιών Mâconnais, δήλωσε ένας παραγωγός.

Οι τέσσερις τοποθεσίες περιλαμβάνουν το Les Mûres στο Pouilly-Loché, τη μικρότερη κοινοτική ονομασία στη Βουργουνδία, καθώς και τα Les Quarts, Les Longeays και Les Pétaux στο Pouilly-Vinzelles, που μαζί αποτελούν περίπου 34,5 εκτάρια.

Εάν χορηγηθεί, η έγκριση θα τερμάτιζε σχεδόν 14 χρόνια αναμονής, καθώς η αίτηση για το καθεστώς premier cru υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 2010. Ακολουθεί τον χαρακτηρισμό 22 κλιματικών περιοχών Pouilly-Fuissé το 2020, τα οποία υπέβαλαν αίτηση για αυτήν την ίδια στιγμή.

Παράλληλα, σε πρόσφατη δήλωση του, ο εκπρόσωπος του INAO Alexis Sannier είπε ότι η προσβασιμότητα του κλίματος στο σύστημα έχει πλέον «επικυρωθεί», πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να τους χορηγηθεί το καθεστώς premier cru το 2024. Αυτό εξαρτάται από τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό του ακριβούς οριοθέτηση και οριστικοποίηση των συνθηκών παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν αποδόσεις, συνθήκες συγκομιδής και παλαίωσης.

Μάλιστα, ο Jean-Philippe Bret του παραγωγού της Vinzelle Domaine de la Soufrandière και ο négoce Bret Brothers, είπε ότι η επικύρωση του καθεστώτος premier cru και η πιθανότητα να συμβεί αυτό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προσφέρει «μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τα κρασιά του Mâconnais».

Αν και η διαδικασία είχε πάρει πολύ χρόνο 14 χρόνια από την αναφορά μέχρι την πιθανή χορήγηση του καθεστώτος του premier cru, ο ίδιος είπε ότι αυτή η μακρά διαδικασία ήταν στην πραγματικότητα «ένα τεράστιο πλεονέκτημα», καθώς δίνει στον παραγωγό χρόνο να προετοιμάσει τους αμπελώνες και να προβλέψει όλες οι αλλαγές.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο AOC απαιτεί χρόνο», τόνισε. «Ήταν ιδιαίτερα πολύς αυτή τη φορά, καθώς στο Mâocnnais δεν είχαν καθόλου Premier Cru μέχρι το Pouilly-Fuissé το 2020. Ο INAO εργάστηκε για πρώτη φορά στα 3 AOCs μαζί, αλλά κάποια στιγμή, καθώς το Pouilly-Fuissé ήταν ένας ιδιαίτερα μεγάλος φάκελος, αποφάσισαν να συγκεντρωθεί σε αυτό. Μόλις τελείωσε, συνέχισαν με τους Pouilly-Loché και Pouilly-Vinzelles», εξήγησε.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η κίνηση, ο Bret είπε ότι ενώ ήταν πάντα δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον, ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό θα βοηθούσε να αυξηθούν οι τιμές για τους παραγωγούς «λίγο» καθώς και «σίγουρα η ποιότητα επισης».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα κρασιά Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché, ακόμη και με αναμενόμενο Premiers crus εξακολουθούν να προσφέρουν πολύ καλή αξία.

«Είναι υπέροχα κρασιά για να ανακαλύψεις την Βουργουνδία», είπε. «Τα terroirs είναι απλά καταπληκτικά, αλλά μερικές φορές ήταν άγνωστα, κρυμμένα από τα κρασιά Côte d’Or».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά εκλεκτών κρασιών βρίσκεται σε ύφεση τους τελευταίους 18 μήνες, και παρά τη σύντομη άνοδο που σημειώθηκε τον Αύγουστο,...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

REPORTS

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες του κλάδου οινοποιίας συμμετείχαν, με την υποστήριξη του Enterprise Greece, στη Διεθνή Έκθεση Οίνων «ProWine Latin America 2024» που πραγματοποιήθηκε στο...

REPORTS

Η Γαλλία μείωσε την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή κρασιού μετά τον πιο βροχερό Σεπτέμβριο των τελευταίων 25 ετών, με το 2024 να αναμένεται...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...