Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τέσσερα κρασιά του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος διηγούνται την ιστορία του σαντορινιού αµπελώνα

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

Πρόκειται για µια σειρά περιορισµένης παραγωγής που προέρχεται από τους καλύτερους αµπελώνες του νησιού, υπόκειται σε µικροοινοποιήσεις και παράγεται µόνο τις χρονιές όπου οι συνθήκες ευνοούν ένα άψογο αποτέλεσµα. Η οινοποιητική προσέγγισή τους είναι κατά βάση άκρως µινιµαλιστική, µιας και χρησιµοποιούνται κάθε φορά τα ίδια αδρανή δοχεία κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, επιτρέποντας έτσι στο κάθε αµπελοτόπι να εκφραστεί µε όσο το δυνατόν λιγότερες παρεµβάσεις.

Αρτέμης Καραμολέγκος

■Ο Πάπας από την περιοχή του Μεγαλοχωρίου, µε άριστο προσανατολισµό και υψόµετρο 290 µ., αποτελεί τον πρωταγωνιστή της σειράς Single Vineyards και ξεχωρίζει για την ένταση και το δυναµικό του χαρακτήρα. Στη µύτη συναρπάζει µε την αυστηρή και ορυκτή του διάσταση σε συνδυασµό µε τα ώριµα πυρηνόκαρπα και τις φυτικές του νύξεις. Με σπουδαία ισορροπία και στιβαρό σώµα αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο κρασί µε αντοχή στο χρόνο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

■Το Λούροι Πλατιά, µε πρώτη εσοδεία το 2017 και σταφύλια από αµπελοτόπι που βρίσκεται στην περιοχή του Πύργου, έχει όνοµα εµπνευσµένο από τις λωρίδες του αµπελιού, το Λούροι από την πεζούλα που είναι έκφραση της περιοχής και αποτυπώνεται ως Πλατιά. Το µοναδικό αυτό κρασί συναρπάζει µε τον αρωµατικό του πλούτο από ανοιξιάτικα λευκά άνθη σε συνδυασµό µε τα ώριµα τροπικά φρούτα σε φόντο λευκού πιπεριού. Στο τέλος χαρίζει στο στόµα τα γλυκά και ορυκτά στοιχεία και τη ζωηρή οξύτητα που οδηγούν σε ένα αναζωογονητικό τελείωµα.

■Το αµπελοτόπι Φτέλος βρίσκεται στα Φηρά, σε ένα τµήµα που αγκαλιάζει την καλντέρα της Σαντορίνης. Ξεχωρίζει για την «ανεδοσά» που δηµιουργείται, δηλαδή τη διαφορά θερµοκρασίας µεταξύ του ηφαιστείου και του νησιού που δηµιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή σταφυλιού µε άριστη αναλογία ωριµότητας και οξύτητας. Με έντονα αρώµατα ροδάκινου και ορυκτό φόντο τσακµακόπετρας, σε συνδυασµό µε την λεπιδωτή οξύτητα και τη θαλασσινή αύρα που το διακατέχει, καταλήγει σε µια κρυστάλλινη, εξαιρετικά µακριά και απόκοσµα γοητευτική επίγευση.

■Ο Καµαράς αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη της σειράς, µε µόλις δυο εσοδείες να έχουν κυκλοφορήσει, η πρώτη το 2020. Προέρχεται από αµπελώνες στο Ακρωτήρι, που βρίσκονται σε ένα προστατευµένο σηµείο σε µικρή απόσταση από τη θάλασσα και εµπνέει µε την αίσθηση της πετρώδους ορυκτότητας και τις βοτανικές του νύξεις. Αναδύοντας αρώµατα λευκόσαρκου ροδάκινου και εσπεριδοειδών, αφήνει µακριά επίγευση µε ένα φινετσάτο αλµυρό φινίρισµα.

Υπεραιωνόβια αμπέλια στη Σαντορίνη

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκος είναι μια σαφής απόδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του Ασύρτικου και της ικανότητας της ποικιλίας να παλαιώνει με το χρόνο. Στόχος είναι η ανάδειξη του σπάνιου χαρακτήρα των αμπελοτεμαχίων και των διαφορετικών εκφράσεων που μπορεί να λάβει η ποικιλία, προερχόμενη από υπεραιωνόβιες ρίζες Ασύρτικου με μέσο όρο ηλικίας 150 ετών, σύμφωνα με τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής του νησιού.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...