Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τέλος Μαρτίου η επετειακή επανέκδοση της «Ράμνιστας»

Μια επετειακή επανέκδοση της «Ράμνιστας» του 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, λανσάρισμα της «Μαλαγουζιάς» και σε φυσικά κανάλια διανομής και ολοκλήρωση του οινοποιείου στο Αμύνταιο, προβλέπει το πλάνο της οινοποιητικής «Κυρ Γιάννη» για το 2021.

Μια επετειακή επανέκδοση της «Ράμνιστας» του 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, λανσάρισμα της «Μαλαγουζιάς» και σε φυσικά κανάλια διανομής και ολοκλήρωση του οινοποιείου στο Αμύνταιο, προβλέπει το πλάνο της οινοποιητικής «Κυρ Γιάννη» για το 2021.

Μολονότι και η φετινή χρονιά προοιωνίζεται δύσκολη για το ελληνικό κρασί, με μια αναμενόμενη μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 25%, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλει διεθνώς η πανδημία του Covid-19, για το οινοποιείο της οικογένειας Γιάννη Μπουτάρη κάποιες αναπτυξιακές κινήσεις δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις ή νέες αναβολές.

Η ιδέα να κυκλοφορήσει ένα προϊόν του κτήματος για τη συμμετοχή του στον εορτασμό των δύο αιώνων από την εθνική παλιγγενεσία, υπό το πρίσμα αυτό, έχει λάβει το χαρακτήρα προτεραιότητας. «Επιλέξαμε τη Ράμνιστα για αυτή την ιδιαίτερη επέτειο για τη χώρα μας, γιατί είναι η ναυαρχίδα του κτήματος Κυρ Γιάννη, αλλά και διότι το 2011 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για το ξινόμαυρο Νάουσας» εξηγεί στην Agrenda ο Στέλιος Μπουτάρης, που πλέον «τρέχει» την οικογενειακή επιχείρηση.

Τέλος Μαρτίου η κυκλοφορία της επετειακής «Ράμνιστας»

Το επαναλανσάρισμα της «πληθωρικής» «Ράμνιστας» του 2011, που θα φέρει πάνω στην ετικέτα της και σχετική ένδειξη για τα 200 χρόνια από τη θεμελίωση των όρων δημιουργίας ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αναμένεται χρονικά κοντά στην 25η Μαρτίου, ώστε και σημειολογικά να συνδυαστεί με το ιστορικό γεγονός.

«Θα κυκλοφορήσει σε ξύλινη κασετίνα, με τρεις φιάλες, προκειμένου να προσφέρεται ως δώρο, το οποίο ο κάτοχός του, εφόσον το επιθυμεί, θα μπορεί να το κρατήσει ακόμη και για άλλα δέκα χρόνια», αναφέρει ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας πως «ένας ακόμη λόγος που επιλέξαμε τη Ράμνιστα είναι γιατί θέλουμε να αναδείξουμε στο καταναλωτικό κοινό τη δυνατότητα παλαίωσης που έχει η ποικιλία Ξινόμαυρο».

Η εμβληματική ποικιλία ΠΟΠ της Νάουσας άλλωστε, αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του ιδιόκτητου αμπελώνα, έκτασης 400 στρεμμάτων, που διαθέτει το «Κτήμα Κυρ Γιάννη» στο Γιαννακοχώρι της Ημαθίας, με την ετήσια παραγωγή της «Ράμνιστας» να φτάνει τις περίπου 50.000 φιάλες και την παλαίωσή της να κυμαίνεται συνήθως στα 3-4 χρόνια.

Και σε άλλα κανάλια διανομής φέτος η νέο-αφιχθείσα Μαλαγουζιά

Για τα λευκά του κρασιά, όπως είναι η νέο-αφιχθείσα «Μαλαγουζιά» το Κτήμα Κυρ Γιάννη χρησιμοποιεί σταφύλια από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, επίσης, 400 στρεμμάτων στο Αμύνταιο, αλλά κι από άλλους περίπου 50 συνεργαζόμενους αμπελουργούς από την ομάδα παραγωγών του Αγίου Παντελεήμονα. «Τη Μαλαγουζιά Κυρ Γιάννη τη βγάλαμε πρώτη φορά το 2020 σε περίπου 5.000 φιάλες, αλλά ουσιαστικά θα κυκλοφορήσει στην αγορά φέτος, καθώς οι πωλήσεις της μέχρι τώρα γινόταν αποκλειστικά από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα», εξηγεί ο κ. Μπουτάρης και τονίζει ότι «το 2021 οι ποσότητες είναι ελαφρώς αυξημένες, γύρω στις 7.000 φιάλες και φέτος θα πάμε και σε άλλα δίκτυα διανομής».

Μέχρι το καλοκαίρι έτοιμο το νέο οινοποιείο στο Αμύνταιο

Επίκεντρο στο Αμύνταιο έχει και η τρίτη προτεραιότητα του «Κτήματος Κυρ Γιάννη» για το 2021. Οι εργασίες στο τοπικό οινοποιείο προχωρούν και μέχρι το φετινό καλοκαίρι η επένδυση, ύψους 4 εκατ. ευρώ, για τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς του, που άρχισε πριν δύο χρόνια μέσω του 4.2.1 του ΠΑΑ, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί. «Ευελπιστούμε ότι ο τρύγος του 2021 θα γίνει στις καινούριες εγκαταστάσεις», τονίζει ο έμπειρος οινοποιός, προσθέτοντας ότι η καινούρια υποδομή θα μπορεί να επεξεργάζεται έως και 2.000 τόνους πρώτη ύλη ετησίως.

Ξεκινά μια ακόμη δύσκολη χρονιά, ειδικά για τα μικρά οινοποιεία

Τον εύλογο ενθουσιασμό από τις κινήσεις ενδυνάμωσης του Κτήματος Κυρ Γιάννη, σε επίπεδο υποδομών και γκάμας προϊόντων, ωστόσο, τον μετριάζει το περιβάλλον στο οποίο καλείται και φέτος να πορευτεί το ελληνικό κρασί. «Φορώντας και το καπέλο» του προέδρου της ΕΝΟΑΒ, της Ένωσης του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, ο Στέλιος Μπουτάρης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του Covid-19 στις επιχειρήσεις του κλάδου εν γένει.

«Εμπορικά ξεκινά μια δύσκολη χρονιά. Βλέπουμε μια συνολική πτώση 25%, η οποία ειδικά για τα μικρά οινοποιεία, που δεν έχουν παρουσία στη λιανική και βασίζονται κυρίως στην επιτόπου κατανάλωση και τον τουρισμό, θα είναι μεγαλύτερη και ίσως φτάσει το 50%-60%», εκτιμά ο συνομιλητής μας, ο οποίος κρατά μικρό καλάθι και για τη συνδρομή του τουρισμού, καθώς «με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί η τουριστική σεζόν θα ανοίξει σοβαρά μετά τον Ιούνιο και φαίνεται πως τελικά αν και θα έχουμε μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, συγκριτικά με το 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ, θα ήμαστε 50% χαμηλότερα, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουριστικού τομέα».

Εξαγωγές σε 40 χώρες, δύσκολη η ανάκτηση μεριδίων στην εστίαση

Ειδικά για το Κτήμα Κυρ Γιάννη ο Στέλιος Μπουτάρης επισημαίνει πως το σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύει το 25% των πωλήσεων, ενώ το άλλο 75% αφορά στην εστίαση και τον τουρισμό. Όσον αφορά στις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, επί συνολικού τζίρου 8 εκατ. ευρώ του Κτήματος κι αυτές έχουν επηρεαστεί, λόγω των μέτρων που ισχύουν στην εστίαση, στις περισσότερες αγορές ενδιαφέροντος. «Σε σύνολο περίπου 40 χωρών όπου εξάγουμε, η καλύτερή μας αγορά είναι ο Καναδάς, ενώ και στη Σουηδία, που έχει κεντρικό μονοπώλιο και αυτή, κρατήσαμε τις δυνάμεις μας. Δεν έγινε όμως το ίδιο στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ, που είναι κλειστή η εστίαση και δυστυχώς θα είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα μερίδια σε αυτές τις αγορές, διότι πολλά εστιατόρια ίσως δεν ανοίξουν, άλλα θα αλλάξουν τις wine list τους κι αυτό σημαίνει πολλή δουλειά από την αρχή», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μήνας Τρύγου παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος και το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ υποδέχεται τους οινόφιλους στη Νάουσα με μια πλούσια ατζέντα εκδηλώσεων.

REPORTS

Το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ έγινε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε από τα τέλη Απριλίου 2024 στο “INTERNATIONAL WINERIES FOR CLIMATE ACTION” (IWCA), την διεθνώς...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...