Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σχέδιο 120 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής οίνου στην Γαλλία

Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια δράση αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ για την οριστική εκρίζωση αμπελιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερπαραγωγής κρασιών. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στα φθηνά και μεσαίας τάξεως ερυθρά κρασιά που δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές, ελέω της μειωμένης εγχώριας κατανάλωσης στην Γαλλία και της πτώσης των εξαγωγών.

Σημαντικό κομμάτι του σχεδίου που έχει προτείνει το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας είναι η αποζημίωση των οινοπαραγωγών με μέχρι και 4 χιλιάδες ευρώ ανά δέκα στρέμματα εκριζωμένων αμπελιών. Η οικονομική βοήθεια παρέχεται ως κίνητρο για τους οινοποιούς, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο σχέδιο, που θα φρενάρει την υπερβολική παραγωγή που έχει ταλανίσει την βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Όσοι αμπελουργοί δεχτούν να συμμετέχουν στην δράση δεσμεύονται ότι δεν θα ξαναπροχωρήσουν σε καλλιέργεια αμπελιών στις εκριζωμένες εκτάσεις για τα επόμενα 6 χρόνια (2024-2029), προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης.

Παρότι ως στόχο το σχέδιο έχει θέσει την αφαίρεση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων αμπελώνων, ο αρχικός προϋπολογισμός των 120 εκατ. ευρώ επαρκεί μόνο για την εκρίζωση 300 χιλιάδων στρεμμάτων. Εντούτοις, η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου επείγουσας βοήθειας ύψους 80 εκατ. ευρώ.  για την ενίσχυση των οινοπαραγωγικών περιοχών της νοτιοδυτικής και της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καθώς και της νότιας πλευράς της κοιλάδας του Rhone, όπου η οικονομική επιβίωση των αμπελουργών έχει καταστεί δύσκολη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Η πρόταση της Γαλλίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδόμησης του τομέα κρασιού της κορυφαίας παραγωγού οίνου παγκοσμίως, λόγω των πολλών προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ η περίοδος της πανδημίας έφερε σημαντική μείωση τόσο της εγχώριας, όσο και της διεθνούς κατανάλωσης. Παράλληλα, οι διαταραχές που έχουν φέρει οι παγκόσμιες εντάσεις στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν φρενάρει τις απόπειρες της βιομηχανίας κρασιού να ανακάμψει. Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η αποστροφή των καταναλωτών προς τα πιο φθηνά κόκκινα κρασιά, που αποτελούν πυλώνα της οινοπαραγωγής του Μπορντό.

Εφόσον το σχέδιο λάβει την έγκριση της Κομισιόν, ο οργανισμός FranceAgriMer που είναι υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική, θα ξεκινήσει τις επιχορηγήσεις προς τους ωφελούμενους αμπελουργούς. Φυσικά, το πλάνο της γαλλικής κυβέρνησης έχει και τους επικριτές του, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η εκρίζωση μεγάλων εκτάσεων αμπελώνων θέτει υπό κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά και το οικονομικό φάσμα περιοχών που έχουν έναν άρρηκτο δεσμό με την αμπελουργία.

Παρότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο, είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που επι χρόνια βασανίζουν τον γαλλικό οίνο. Η ακρίβεια και τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα των οινοπαραγωγών, την ώρα που οι Γάλλοι φαίνεται να προτιμούν της craft μπύρες, τα spirits και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Είναι έκδηλο, πάντως, ότι το μέλλον της γαλλικής αμπελουργίας σε μεγάλο βαθμό θα βασιστεί και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αφού εκτός της μείωσης των αποθεμάτων, αφού η βιομηχανία οίνου της Γαλλίας έχει ανάγκη να ενισχύσει την εμπορικότητα των κρασιών της. Παράλληλα, η έμφαση σε κρασιά υψηλότερης ποιότητας και στις οργανικές και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τις αρμόδιες αρχές, αν η Γαλλία επιθυμεί να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της ως η κορυφαία παραγωγός στην παγκόσμια σκηνή, την ώρα που νιώθει την «ανάσα» της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών ίσως σημαίνουν ότι οι οινοπαραγωγοί σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους, αφού οι εποχές που το παγκόσμιο επίπεδο στηριζόταν, κυρίως, στους όγκους παραγωγής αντί για ποιότητα φαίνεται να αποτελούν παρελθόν. Το γαλλικό κρασί ανέκαθεν θεωρείται το σημείο αναφοράς για τον οίνο παγκοσμίως και για αυτό καλείται να δώσει το έναυσμα της αναγκαίας καινοτομίας σε μια βιομηχανία που βρίσκεται υπό κρίση.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.