Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συντονισμένο βήμα για ενίσχυση παρουσίας ελληνικών κρασιών στην αναπτυσσόμενη αλβανική αγορά

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή, καθώς τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα ιταλικά και δευτερευόντως τα γαλλικά κρασιά, επετεύχθη μέσω ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα διοργάνωσε την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Στην εκδήλωση προβολής και προώθησης ελληνικών κρασιών στην Αλβανία βρέθηκαν οινοποιεία της Β. Ελλάδας, επαγγελματίες του χώρου, ήτοι εισαγωγείς, διανομείς, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης οίνου, υπεύθυνοι τροφίμων και ποτού (f&B managers) μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων της αλβανικής αγοράς. Απώτερος σκοπός της ήταν να λάβουν χώρα b2b συναντήσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να ανταλλάξουν απόψεις με τους Αλβανούς εισαγωγείς και να εδραιώσουν επικοινωνία για σύναψη συνεργασιών.

Τα οινοποιεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Ελλάδας ήταν:

  • Βίβλια Χώρα
  • Κεχρής
  • Κούρτης
  • Κτήμα Άλφα
  • Κτήμα Γεροβασιλείου
  • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
  • Κυρ Γιάννη
  • Στεργίου

Στο περιθώριο της εκδήλωσης και με αφορμή την παρουσία τους στα Τίρανα, πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο εκδηλώσεις (4/4), η μια του κτήματος Γεροβασιλείου και η άλλη του οινοποιείου Κυρ Γιάννη, μέσω των αντιπροσώπων τους στην τοπική αγορά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Ο Μάριος Μπελιμπασάκης, επικεφαλής Σύμβουλος των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα μίλησε γι΄αυτή την πρωτοβουλία στην εκπομπή UPDATE,του ΕΡΤNews, αναφέροντας ότι «ο μέσος Αλβανός καταναλωτής γνωρίζει τα ελληνικά προϊόντα, τα έχει αποδεχθεί αλλά δυστυχώς δεν έχουν παρουσία στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε τα κρασιά τα ελληνικά στα εστιατόρια και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αλβανίας, που θα έπρεπε να έχουν».

Και συμπλήρωσε «μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς, διαπιστώσαμε ότι αρκετοί σομελιέ ή γνώστες του κρασιού γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού οίνου, αλλά μας επεσήμαναν ότι το brand name του ελληνικού οίνου στη συνείδηση του μέσου Αλβανού καταναλωτή δεν βρίσκεται τόσο υψηλά, ενώ αντίθετα τα ιταλικά και τα γαλλικά κρασιά βρίσκονται αρκετά ψηλότερα».

«Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία δειλά δειλά, ξεκινώντας από τα από τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως λόγω εγγύτητας, στείλαμε μια πρόσκληση σε αρκετά οινοποιεία, οκτώ από αυτά αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας, τους εξηγήσαμε ότι θα είναι μια επαγγελματική εκδήλωση, τους διασφαλίσαμε κάποια καλά επιχειρηματικά ραντεβού με ανθρώπους της αγοράς, διανομείς, εισαγωγείς οίνου,food managers από μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια και φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι» εξήγησε για τον τρόπο που οργανώθηκε η εκδήλωση.

Ωστόσο όπως είπε, ενημέρωσαν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς που ήταν παρόντες, πως θα πρέπει να υπάρχει και ένα follow up σε αυτή την πρωτοβουλία, με στοχευμένες ενέργειες.

Γιατί όπως ανέφερε: «η οικονομική διπλωματία και οι γέφυρες που ρίχνει η χώρα μας στα Βαλκάνια, πέρα από τα προφανή οφέλη στην ελληνική οικονομία, σημαίνουν και επιρροή για τη χώρα μας, οπότε σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε παρόντες».

Όπως τόνισε: Σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων παραμένουν στη διάθεση του Έλληνα επιχειρηματία να τον βοηθήσουν στην εξωστρέφεια, στην προσπάθειά του να μπει σε νέες αγορές.

Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ένα site αφιερωμένο στους Έλληνες επιχειρηματίες και την εξωστρέφεια, που είναι το Agora.mfa.gr, όπου τα γραφεία αναρτούν εκεί εκθέσεις, ειδήσεις, διαγωνισμούς, οτιδήποτε.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι αμπελουργοί της Νότιας Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν αν θέλουν να επιβιώσουν απέναντι στα κύματα ξηρασίας που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια.

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...

REPORTS

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αργεντινή. Ωστόσο, η ποιότητα είναι υψηλή, θυμίζοντας τα...

REPORTS

Ο παραγωγός του Château d'Esclans και η αγορά blockchain, BlockBar, πωλούν ένα βαρέλι ροζέ Garrus με Non-fungible token (NFT) μέσω μιας διαδικτυακής δημοπρασίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...