Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεργασία των πανεπιστημίων Geisenheim-ΠΑΔΑ για το κρασί

Με τίτλο «Μελλοντικές Προκλήσεις στους τομείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας και Οινοποιίας» τα πανεπιστήμια μελετούν επίκαιρα ζητήματα της βιομηχανίας οίνου.

Μία νέα συνεργασία μεταξύ του γερμανικού Hochschule Geisenheim University (HGU) και του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Οι επικεφαλείς από την πλευρά του ΠΑΔΑ, καθηγητής Δρ. Ηλίας Κόρκας και Δρ. Ευάγγελος Μπερής, και οι επικεφαλείς από την πλευρά του HGU, Dr. Szolnoki και Δρ. Δήμκου, συναντήθηκαν από κοινού με τους με εκπροσώπους της γερμανικής πρεσβείας, του Ενημερωτικού Κέντρου της DAAD στην Αθήνα και του Συνδέσμου Οινοποιών Ελλάδας. Το  πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων με τίτλο «Μελλοντικές Προκλήσεις στους τομείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας και Οινοποιίας» καλύπτει επίκαιρα ζητήματα της βιομηχανίας οίνου όπως η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και οι ανάγκες της νέας γενιάς.

Το πρόγραμμα «Πανεπιστημιακές συνεργασίες με την Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, στηρίζει τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Γερμανίας, οι οποίες σκοπό έχουν να προωθήσουν την πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται κάθε τριετία, ενώ η διάρκεια των συνεργασιών διαρκεί επίσης τρία χρόνια.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαλέξεις, workshops, θερινά και χειμερινά τμήματα, μια ημερίδα και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και επιστημόνων, διασφαλίζοντας έτσι την ευρεία διάδοση γνώσης και ταυτόχρονα την εμβάθυνση σε ερευνητικά ζητήματα βιωσιμότητας και άλλων προκλήσεων του κλάδου. Ο καθηγητής Dr. Gergely Szolnoki, επικεφαλής της ομάδας από το HGU, περιγράφει το πρόγραμμα συνεργασίας ως μοναδικό: «Η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων χαρακτηρίζεται από μία πολυεπίπεδη δομή. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις κορυφώνονται με τα χειμερινά και θερινά τμήματα στο Geisenheim και στην Αθήνα καθώς και με την ημερίδα στο ΠΑΔΑ το 2021. Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν νέες τεχνογνωσίες στην αμπελουργία, την οινολογία και την οινοποιία καθώς και να συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα όπως η γερμανική αγορά οίνου, η κλιματική αλλαγή και ο οινοτουρισμός σε κοινά πάνελ με εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και τη Γερμανία».

Το συνολικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από βιομηχανικούς εταίρους και οινοποιεία από την Ελλάδα και τη Γερμανία, αφενός μέσω διαλέξεων και ορθών πρακτικών και αφετέρου με την παροχή θέσεων πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής. Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και από το ΠΑΔΑ, με τη σύμπραξη πολλών καθηγητών και επιστημόνων από διάφορους τομείς του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Η συντονίστρια του προγράμματος WOW (Weinbau, Oenologie und Weinwirtschaft) όπως είναι το όνομα της συνεργασίας των πανεπιστημίων, Δρ. Έβελυν Δήμκου, η οποία σπούδασε στο ΠΑΔΑ και ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο HGU, γνωρίζει και τα δύο ιδρύματα και βλέπει το τωρινό πρόγραμμα ως μία εξαιρετική ευκαιρία να εδραιωθεί μία στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Geisenheim και της Αθήνας στον κλάδο της οινολογίας.

Η συντονίστρια του προγράμματος, Δρ. Έβελυν Δήμκου

Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα διήμερο, διαδικτυακό σεμινάριο για τις μελλοντικές προκλήσεις στη βιομηχανία οίνου, όπως η αλλαγή του κλίματος και η βιώσιμη παραγωγή και διαχείριση με περισσότερους από 300 Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές. Κορυφαίοι Έλληνες και Γερμανοί καθηγητές και εμπειρογνώμονες από το HGU και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής στην Αθήνα (UNIWA) μίλησαν  για τις μετατροπές που αντιμετωπίζει ο κόσμος του κρασιού και τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του κρασιού στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσίες ελληνικών και γερμανικών κρασιών.

Οι φορείς που συμμετείχαν στο σεμινάριο  πρόκειται να στηρίξουν τη σχεδιαζόμενη ημερίδα στην Αθήνα, κυρίως όσον αφορά την επικοινωνία της εκδήλωσης προς το κοινό, ώστε να κερδηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα συμμετεχόντων και σημαντικών εταίρων για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έκτης γενιάς οινοποιός, ο Τάσος Ξύδης διαδέχτηκε τους προγόνους του και έγινε ο πρώτος από την οικογένεια που έβγαλε εμφιαλωμένο κρασί.

REPORTS

«Μια νέα παράδοση». Όσο αντιφατική και αν διαβάζεται η λέξη «νέα» δίπλα στο σημαίνον «παράδοση» άλλο τόσο βγάζει νόημα η συγκεκριμένη έκφραση, στην περίπτωση...

REPORTS

Μπορεί να λέµε ότι ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα έχει προοδεύσει αρκετά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτά που χρειάζεται ακόµα να γίνουν...

REPORTS

Βρισκόµαστε λίγο πριν το χειροκρότηµα. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του τρύγου. H φετινή χρονιά θα µείνει βαθιά χαραγµένη στη µνήµη όλων όσων εµπλέκονται...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.