Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρατηγική επιλογή ο οινοτουρισµός για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού

Την αρχή µιας νέας εποχής, στην οποία ο οινοτουρισµός θα αποτελέσει στοιχείο στρατηγικής και ένα κίνητρο για τη δηµιουργία σηµαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, σηµατοδότησε για το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο το φετινό καλοκαίρι.

Η επίσηµη έναρξη του οινοτουριστικού προγράµµατός του έλαβε χώρα την Κυριακή 27 Αυγούστου στον ορεινό αµπελώνα του, που εκτείνεται γύρω από το άλλοτε Μετόχι του Αγ. Αθανασίου µε µια καλά µελετηµένη εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οινοξένεια 2023.

Υπενθυµίζεται ότι ιδέα της δηµιουργίας του ιδιαίτερου αυτού ορεινού αµπελώνα στα 900 µ. πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού,  γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια όταν ο Γιάννης και ο Θεόδωρος Αναστασίου, οι βασικοί µέτοχοι της Cavino, µαζί µε µία οµάδα έµπειρων αµπελουργών και οινολόγων, προχώρησαν στην αναβίωση της Μεγάλης Αµπέλου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την οποία οι επίσηµες αναφορές να φτάνουν πίσω στο 1550, µε το Μετόχι του Αγ. Αθανασίου να λειτουργεί ως πατητήρι των µοναχών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Στόχος της αναβίωσης, η παραγωγή µόνο εξαιρετικής ποιότητας κρασιών, µε µέληµα την ανάδειξη του terroir. Όπερ και εγένετο… Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Βερτζαµί, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Ασύρτικο και Λαγόρθι καλλιεργούνται σε αυτό το µοναδικό αµπελοτόπι, η οινοποίηση των οποίων θα γίνεται πλέον, στη νέα εποχή του Κτήµατος, στον ανακαινισµένο χώρο του παλιού οινοποιείου των µοναχών.

Στα 900μ. υψόμετρο ο αμπελώνας του Κτήματος

«Το ιδιαίτερο κλίµα της περιοχής, µε τις θερµοκρασίες να παραµένουν ευνοϊκές για τα σταφύλια, ακόµα και το καλοκαίρι, κάνει τη διαφορά στην ποιότητα κρασιού. Το θερµόµετρο στην περιοχή είναι συνήθως 10οC πιο κάτω από ό,τι στη θάλασσα κι αυτό βοηθάει στην οψίµιση του τρύγου» εξηγεί ο Στέλιος Τσίρης, επικεφαλής οινολόγος του Κτήµατος. Και συµπληρώνει: «Η πυκνότητα φύτευσης και οι αποδόσεις, µας δίνουν µια φιάλη ανά  φυτό». Σηµειώνεται ότι  ο αµπελώνας έχει εµπλουτιστεί µε ένα νέο τµήµα, µε Ασύρτικο, που βρίσκεται ψηλά στον από πάνω βράχο και µοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από τα 20 ετών, ώριµα αµπέλια.

Έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού

Περισσοτερο χώρο στις εγχώριες ποικιλίες σχεδιάζει να δώσει το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, όπως το Βερτζαμί, το οποίο εντάχθηκε προ τριετίας στον αμπελώνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Σταθερή ποιότητα αλλά ανανεωμένη εμφάνιση για τα βραβευμένα κρασιά του Κτήματος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

To Σάββατο 31 Αυγούστου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, υποδέχτηκε επισκέπτες & οινόφιλους για μία ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο με ένα...

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Στην Prowein 2024 την πιο σημαντική έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο, που διεξήχθη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας 10-12 Μαρτίου, συμμετείχε η εταιρία Cavino,...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...