Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο πλάνο η επέκταση του οινοποιείου για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου

Το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του με την κατασκευή νέου οινοποιείου προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική του δυναμική, εξετάζει αυτή την περίοδο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου, όπως λέει ο Δημήτρης Χατζηαντωνάκης, εκπρόσωπος του συνεταιρισμού στον τομέα των πωλήσεων.

Του Γιώργου Λαμπίρη

 

Αυτή τη στιγμή εκτός από τον Συνεταιρισμό στο νησί δραστηριοποιούνται ακόμα τέσσερα ιδιωτικά οινοποιεία, με τη Α.Σ. Λήμνου να απορροφά το 65% της παραγωγής σταφυλιού στο νησί. Σε ό,τι αφορά τον Συνεταιρισμό διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με επισκέψιμο οινοποιείο, ωστόσο επιθυμία των ανθρώπων του είναι να προχωρήσουν στην επέκταση των εγκαταστάσεων διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το εκτόπισμα και την παρουσία του στην αγορά.

Ο Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται από το 1936 ξεκίνησε δραστηριοποιούμενος στην εκκόκκιση βάμβακος και σταδιακά στράφηκε στην οινοποίηση, με επίκεντρο ποικιλίες όπως το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό. Αυτή τη στιγμή διακινεί στην αγορά 14 συνολικά ετικέτες, ενώ πιο πρόσφατη προσθήκη αποτελεί η σειρά «θύμισες». Αποτελεί μία νέα σειρά premium κρασιών της Limnos Wines – όπως είναι ο διεθνής διακριτικός τίτλος του Συνεταιρισμού -, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την ποίηση και το νησί της Λήμνου. Η σειρά «θύμισες» επικαλούμενη την ποιητική εκφορά της λέξης «αναμνήσεις», έχει σκοπό να φέρει στο νου μνήμες του παρελθόντος, να συνδέσει γεγονότα και στιγμές με γεύσεις και εμπειρίες και να δημιουργήσει νέες εικόνες. Στην οινοποίηση χρησιμοποιούνται σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας και Λημνιού, ενώ η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ειδικότερα, οι «θύμισες» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας ωριμάζουν τέσσερις μήνες σε βαρέλι, ενώ η παραγωγή της σοδειάς 2018 αριθμεί 2.256 φιάλες, ενώ το Λημνιό «θύμισες» του 2017 αριθμεί 2.688 φιάλες και παλαιώνει για δέκα μήνες σε βαρέλι. Η τρίτη ετικέτα της σειράς είναι ο λευκός γλυκός παλαιωμένος οίνος «θύμισες» επίσης από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με παλαίωση 6 ετών σε βαρέλι και την σοδειά του 2011 να αριθμεί 1.590 φιάλες.

 

Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός αριθμεί 350 μέλη – αμπελουργούς με δραστηριότητα στο νησί της Λήμνου, ενώ οινοποιεί σε ετήσια βάση περίπου 2.500 τόνους σταφυλιού. Το μικροκλίμα του νησιού αλλά και το ηφαιστιογενές έδαφος που διαθέτει, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα των σταφυλιών που ευδοκιμούν αυτή τη στιγμή στη Λήμνο, φέρνοντας στην επιφάνεια οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Επικεφαλής οινολόγος ο Νίκος Βακιρτζής

Οι ετικέτες για τις οποίες φημίζεται είναι ο μονοποικιλιακός οίνος «Λήμνος» από Μοσχάτο, ο γλυκός Μοσχάτος Λήμνου, ενώ οινοποιεί και βιολογικά σταφύλια με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το Άρωμα Λήμνου, από Μοσχάτο Αλεξανδρείας με σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ταυτόχρονα όμως εμφιαλώνει το Κράμα, που αποτελεί ένα μείγμα Λημνιού και Merlot. Μία ιδιαίτερη οινοποίηση αποτελεί ο Δρύινος – κυκλοφορία του καλοκαιριού του 2021 -, ο οποίος προέρχεται από συνοινοποίηση Μοσχάτου και Ασύρτικου και ωριμάζει για τρεις μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Μία ξεχωριστή εμφιάλωση αποτελεί ο Liastos, φυσικός γλυκός οίνος από Μοσχάτο, ο οποίος παράγεται με την παραμονή των σταφυλιών στον ήλιο για δέκα ημέρες, ενώ παλαιώνει για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Στο χαρτοφυλάκιο της Limnos Wines εντάσσεται και η Υψιπύλη, ένα ροζέ ημίξηρο κρασί από Μοσχάτο και Λημνιό.

Επιδίωξη είναι η σταδιακή ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες αυτή τη στιγμή περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό σε αναλογία επί των συνολικών πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου.

Η ταυτότητα του συνεταιρισμού

350 μέλη

Οινοποίηση: 2.500 τόνοι σταφυλιού/έτος

Παραγωγή – διάθεση: 14 ετικέτες

Κύριες ποικιλίες: Μοσχάτο Αλεξανδρίας και Λημνιό

Φωτογραφικό υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.