Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στο δρόμο για τα ΠΟΠ η χρυσοκίτρινη ποικιλία σταφυλιού Ζουμιάτικο της Θράκης

Πίσω από την πρωτοβουλία υποστήριξης του αιτήματος το ερευνητικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας «Vinesos».

Του Λεωνίδα Λιάμη

Η λευκή ποικιλία σταφυλιού «Ζουμιάτικο», που καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά μήκος της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας και Βουλγαρίας αναμένεται να είναι ένα από τα επόμενα προϊόντα του εγχώριου αγροτικού τομέα, που θα λάβει την πιστοποίηση «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ).

Ο σχετικός φάκελος με τα παραστατικά υποστήριξης του αιτήματος έχει ήδη συμπληρωθεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και επίσημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πρώτη αξιολογική κρίση, πριν πάρει το δρόμο για τις Βρυξέλλες και το τελικό «crash test» από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

Πίσω από την πρωτοβουλία για την καταχώρηση του «Ζουμιάτικου» ως προϊόν ΠΟΠ, κρύβεται το ερευνητικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας «Vinesos», στο οποίο συνεργάστηκαν ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, με φορείς του κλάδου της αμπελουργίας και της οινοποίησης από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με σκοπό τον εντοπισμό, τη γενετική ταυτοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη σπάνιων και υπό εξαφάνιση ποικιλιών αμπέλου που φύονται σε περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων.

«Ήταν μια από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει με το πρόγραμμα και τώρα που βρισκόμαστε στο κλείσιμό του, ο γεωπόνος μας ετοίμασε και θα καταθέσει το φάκελο», επισημαίνει στην Agrenda ο Σταμάτης Αγγελόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που υπήρξε βασικός εταίρος στο «Vinesos», μέσω του τμήματος Γεωπονίας.

Αναφορικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της υπό καταχώρηση ποικιλίας, η Αναστασία Γιαννακούλα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΔΙΠΑΕ και υπεύθυνη του εργαστηρίου φυσιολογίας φυτών, μας εξήγησε πως το Ζουμιάτικο στην όψη δίνει ένα χρυσοκίτρινο και φωτεινό χρώμα, με άρωμα σταφυλιού, αλλά και υπερώριμων φρούτων, που αφήνει μια ισορροπημένη γεύση, με ελαφρύ άρωμα στο στόμα όταν καταναλωθεί. Καλλιεργητικά αποτελεί μια ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική, με αντοχή στις ασθένειες, η οποία προσαρμόζεται σε αμμώδη και ελαφρά εδάφη, στα οποία δίνει ποιοτικά προϊόντα, ενώ ο τρύγος της γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Φαίνεται να αποτελεί μια καλή ποικιλία για την παραγωγή οίνων με υψηλή ποιότητα», σημειώνει η κ. Γιαννακούλα, συμπληρώνοντας πως «το Ζουμιάτικο συμμετέχει μαζί με άλλες ποικιλίες όπως το Λημνιό και το Μαυρούδι, στην παραγωγή τοπικών ερυθρωπών και ερυθρών οίνων, καθώς και άλλων κοινών επιτραπέζιων κρασιών».

Εκτός από το Ζουμιάτικο, στο Vinesos εξετάστηκαν συνολικά οκτώ (8) ελληνικές ποικιλίες, οι λευκές Ζουμιάτικο και Κερατσούντα και οι ερυθρές Μαυρούδι, Παμίδι, Μπογιαλαμάς, Καρναχαλάς, Σέφκα και Λημνιό και εννέα (9) βουλγαρικές. Σε αυτές πραγματοποιήθηκαν γονιδιακές αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί το γενετικό τους προφίλ, και μετρήσεις στη φυσιολογία των φυτών και των βλαστών τους, με σκοπό να ταυτοποιηθούν και να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά τους.

Έχει γίνει, επίσης, συγγραφή ενός αμπελουργικού οδηγού, με όλες τα στοιχεία και τις προτεινόμενες καλλιεργητικές πρακτικές για το σύνολο των παραδοσιακών ποικιλιών που μελετήθηκαν και στις δύο χώρες, ενώ στήθηκαν και δύο πιλοτικοί αμπελώνες, ένας στην Ελλάδα και ένας στη Βουλγαρία, με προοπτική να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα των ειδών και να δημιουργηθεί και πολλαπλασιαστικό υλικό για τη διάσωσή τους. Στο επόμενο στάδιο δε, θα επιχειρηθεί να προωθηθεί η εμπορικότητα των συγκεκριμένων ποικιλιών, μέσα από δράσεις προώθησής τους σε οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Ο Σταμάτης Αγγελόπουλος αντιπρύτανης έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έως τις 26 Ιουλίου καλούνται για αιτήσεις οι οργανώσεις οινοπαραγωγών στο πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες», για την κάλυψη δαπανών προώθησης σε χώρες-στόχους.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...

REPORTS

Από 11 Σεπτεμβρίου πιάνει δουλεία η νεοσυσταθείσα ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αμπελοοινικό κλάδο, θέτοντας επί τάπητος τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα....

REPORTS

Μερικά από τα κορυφαία μυαλά στον χώρο του κρασιού και τις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συναντήθηκαν για το Vine to Mind, το πρώτο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...