Από το 1999, ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες. Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους.
Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin.
Ένας Διαγωνισμός που Προάγει την Καινοτομία
Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου. Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το gin. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη.
Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός τιμάται από την παρουσία διακεκριμένων Masters of Wine και Master Sommeliers από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριο ρόλο ως Πρόεδροι Επιτροπών αξιολόγησης. Ανάμεσά τους στη φετινή διοργάνωση:
-O Ronan Sayburn, Βρετανός Master Sommelier και CEO του Court of Master Sommeliers Europe
-O Rod Smith, Master of Wine και Chairman του Institute of Masters of Wine. Ο Smith εξελέγη το 2024 ως ο 57ος Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (IMW), αναλαμβάνοντας την ηγεσία του IMW’s Council. Το Συμβούλιο αποτελείται από 13 διεθνείς Masters of Wine, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση, τη στρατηγική κατεύθυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
-O Eric Zwiebel, Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
-Ο Matt Wilkin διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία. Το 2005, ο Wilkin απέκτησε τον τίτλο του Master Sommelier, καθιστώντας τον πρώτο από τη Νότια Αυστραλία που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός επενδύει στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του χώρου με την καθιέρωση του θεσμού των Associate Judges, συνεισφέροντας τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.
Με τη στήριξη όλων των φορέων του κλάδου, στην οργανωτική επιτροπή του συμμετέχουν όλες οι κλαδικές ενώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ, ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ, και οι Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών). Πρόεδρος του Διαγωνισμού και φέτος είναι ο κος Κωνσταντίνος Λαζαράκης, MASTER OF WINE.
Γνωρίζουμε τον Πρόεδρο του Διαγωνισμού
Το 2002, σε ηλικία 32 ετών, κατέκτησε τον τίτλο του Master of Wine, όντας μάλιστα ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τον τίτλο και ο πρώτος Master of Wine της Νότιας Ευρώπης. Με τον τίτλο αυτό εισήγαγε έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο καταξιωμένων ανθρώπων επιρροής και πρωτοπόρων στην παγκόσμια βιομηχανία οίνου και αποσταγμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (MW) – Πρόεδρος του Wines & Spirits Professional Center (WSPC), είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι ενεργός υποστηρικτής και εκπρόσωπος των ποιοτικών κρασιών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Έχει διαγράψει μία πορεία συνεργασιών και συνεργειών, που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην αναβάθμιση και στην προώθηση της καλής φήμης και του καταξιωμένου έργου των Ελλήνων οινοπαραγωγών εντός και εκτός Ελλάδας.
Κανονισμός 2025: Η διαδικασία συμμετοχής ανανεώνεται.
Ενημερωθείτε ΕΔΩ για τις αλλαγές του νέου κανονισμού 2025 για οίνους , αποστάγματα, ούζο και gin.
Φέτος η διαδικασία ανανεώνεται και γίνεται πιο απλή και γρήγορη στα στοιχεία κατάθεσης οίνων.
-Ειδική τιμή Early Bird-
Καταληκτικές Ημερομηνίες
Δηλώσεις συμμετοχής: Από Τρίτη, 07/01 έως Τετάρτη, 05/02/2025
Αποστολή δειγμάτων: Από Δευτέρα, 03/02 έως Δευτέρα, 10/02/2025
Κόστος & Τρόπος Πληρωμής
Το κόστος συμμετοχής δείγματος (οίνου και αποστάγματος) ανέρχεται για δηλώσεις συμμετοχής early bird από 7 έως και 20 Ιανουαρίου 2025 στα:
105 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα
95 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα
90 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
για δηλώσεις συμμετοχής από 21 έως 05 Φεβρουαρίου 2025 στα:
125 € / δείγμα, από 1 έως 4 δείγματα
115 € / δείγμα, από 5 έως 8 δείγματα
110 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα