Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην Κεφαλονιά ο τρύγος κάθε χρόνο εξελίσσεται σε μια μεγάλη γιορτή

“Στα πόσα είναι η Μαυροδάφνη;” “Δωστης λίγες ημέρες ακόμη.” “Πόσα έδωσε ο Σπύρος το Βοστυλίδι του;” “Τα έχει αφήσει να ζυμώσουν…”

Της Άνθειας Κώτση

Αυτές είναι μερικές από τις συζητήσεις που ακούει κάνεις περπατώντας στο δρόμο ή ακούγοντας τους διπλανούς στη ταβέρνα την περίοδο του τρύγου στη Κεφαλονιά. Μια περίοδος που αφορά σχεδόν όλο το νησί, αφού η Κεφαλονιά έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία. Είναι βίωμα όλης της Κεφαλονιάς, και κατά παράδοση πολλές οικογένειες έχουν από ένα μικρό αμπέλι.

Στα έξι οινοποιεία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, ο τρύγος είναι μια περίοδος πολλής δουλειάς αλλά και γιορτής. Είναι αυτό που τους φέρνει όλους πραγματικά κοντά, τους οινοποιους με την ομάδα των οινολόγων, τους γεωπόνους, τους αμπελουργους και τις ομάδες που τρυγούν καθημερινά για ένα περίπου μήνα.

Βρεθήκαμε στα οινοποιεία της Κεφαλονιάς και ετσι ζήσαμε τον τρύγο παρέα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στο Gentilini Winery ξεκινά η ημέρα μας στα αμπέλια Μαυροδάφνης του κτήματος και συγκεκριμένα του Iris vineyard, ενα αμπελοτόπι με θέα το Ιόνιο το οποίο προορίζεται για τη διακεκριμένη Μαυροδάφνη δεξαμενής, Iris. Ο τρύγος εδώ γίνεται νωρίτερα από τις υπόλοιπες Μαυροδάφνες του κτήματος καθώς είναι ένα νέο αμπέλι με έντονη εκθεση στον ηλιο. Στην καρδιά του τρύγου βρίσκουμε την ομάδα του Gentilini, τον οινολόγιο Αλέξανδρο Δούκα, τη Σοφία και τον πρακτικάριο Αλέξανδρο μαζί με τον οινοποιόΠέτρο Μαρκαντωνάτο να καμαρώνει το νεαρό αυτό αμπέλι το οποίο έχει αφιερώσει στην κόρη του.

Στα αμπέλια Μοσχατέλλας στην Παλική βρισκόμαστε παρέα με τον Σπύρο Ζησιμάτο, το άλλο μισό του Sclavos Wines. Η Μοσχατέλλα είναι από τα πιο αρωματικά σταφύλια που έχω δοκιμάσει, και το αποτέλεσμα που δίνει στο Ευφράνωρ, σε συνδυασμό με τοΒοστυλίδι που του δίνει σώμα το κάνει ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά του οινοποιείου. Παράλληλα με την επίσκεψη μας στο αμπέλι, η ομάδα στο οινοποιείο μαζί με τον Βλάδη Σκλάβο και την γυναίκα του Έλμα κάνει διαλογή στην Μαυροδάφνη που μόλις έφτασε. Οι ημέρες του τρύγου στο Οινοποιείο Σκλάβου μπορεί να κρατήσουν μέχρι αργά το βράδυ, όπως και το χθεσινό.

Την ομάδα του Οινοποιείου Πετρακόπουλου την βρίσκουμε σε ένα από τα ομορφότερα αμπέλια της Κεφαλονιάς, με θέα από τη μια πλευρά τη Ζάκυνθο και από την άλλη τον Αίνο. Εκεί καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ζακυνθινό και Μοσχατέλα που προορίζονται για την ετικέτα Λακουδίτσα. Καταφθάνουν στο οινοποιείο όπου η οινολόγος Κική Σιαμέλη διευθύνειτην διαλογή, με τη συμμετοχή φυσικά όλης της ομάδας του οινοποιείου, του Νίκου, της Ιωάννας και του Δημήτρη. Ο φετινός τρύγος είναι διπλά εορταστικός καθώς είναι άλλωστε ο πρώτος τρύγος στο νέο οινοποιείο του Πετρακόπουλου, δίπλα από το αρχικό που στεγάζεται στην πανέμορφη αγροτική κατοικία της οικογένειας στην περιοχήΘηράμονα πουχρησιμοποιούταν ανέκαθεν το ισόγειο για παρασκευή οίνου.

Στην υποδοχή του Κτήματος Χαριτάτου βρίσκονται τα σκυλάκια του κτήματος που παραμένουν βέβαια κάτω από τη δροσιά των δέντρων ενώ εμείς προχωράμε προς τα αμπέλια. Ο Χαρίτος και ο Γιάννης μαζί με την ομάδα τους, βρίσκονται στο αμπέλι με το Βοστιλίδι και μας προσφέρουν ευχάριστες εικόνες με τα καπέλα από αμπέλια που έχουν φτιάξει για να προστατεύονται από τον ήλιο. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος επιβλέπει το Μοσχάτο στις δεξαμενές ενώ η Ιωάννα ξεναγεί τους επισκέπτες στο κτήμα που έρχονται καθημερινά παρά τις έντονες εργασίες του τρύγου.

Στο Οινοποιείο Σαρρή, βρίσκουμε τον Πάνο Σαρρή μαζί με τον Βασίλη στη τελευταία ημέρα τρύγου. Η Ρομπόλα για το Πανοχώρι μόλις πατήθηκε ενώ στη δεξαμενή δοκιμάζουμε Ρομπόλα μια ημέρα αφού τελείωσε η αλκοολική της ζύμωση. Όλα τα λευκά είναι στις δεξαμενές ενώ το Τσαούσι για το orange και η Μαυροδάφνη (για ένα πειραματικό οίνο) είναι στη διαδικασία αλκοολικής ζύμωσης. Πολλά συμβαίνουν στο Οινοποιείο Σαρρή και αναμένουμε υπομονετικά τις νέες εσοδείες.

Στην Ορεάλιο Γη, δηλαδή στον Συνεταιρισμό Ρομπόλας ο προαύλιος χώρος ομορφαίνει όταν απλώνονταιτα Μοσχάτα για να λιαστούν ενώ κατά τη διάρκεια της ημέραςοι Ρομπόλες καταφθάνουν από τα αμπελοτόπια που καλλιεργούν στους πρόποδες του Αίνου τα μέλη του συνεταιρισμού. Ο γεωπόνος, Μάκης Δαναλάτος, ο οινολόγος Κώστας Νοδάρας και ο διευθυντής Κώστας Μπαζίγος είναι παρόντες για τις παραδόσειςτων σταφυλιών και την επίβλεψη της διαδικασίας. Παρά τον όγκο των σταφυλιών από τα περίπου 300 μέλη του Συνεταιρισμού, η διαδικασία διαδραματίζεται με πολύ οργάνωση και ηρεμία. Παράλληλα με τον τρύγο, η Ορεάλιος Γη δέχεται αρκετούς επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν και να βιώσουν λίγο από την διαδικασία του τρύγου.

Τελικά είναι προνόμιονα ζήσει κάποιος από κοντά τρύγο στην Κεφαλονιά. Μια περίοδος βιώματος για όλο το νησί, τόσο για τις οικογένειες που έχουν μικρά αμπέλια και είτε οινοποιούνσπιτικά είτε τα δίνουν σε κάποια από τα οινοποιεία του νησιού, όσο και για τις οικογένειες των ονοποιωνπου έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη στο ίδιο ετήσιο ραντεβού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...

REPORTS

Από τις 29/3/2024, η Αυστραλία δεν θα υπόκειται πλέον σε τιμωρητικούς δασμούς στα κρασιά της στην κινεζική αγορά, οι οποίοι τα επιβάρυναν έως και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.