Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην Αθωνική πολιτεία η αριστοτελική διάσταση του οίνου, γίνεται τουριστικός πόλος έλξης

Mε «όχημα» τη χαρτογραφημένη οινική περιήγηση που εκτείνεται «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα» και «οδηγό» το Δήμο Αριστοτέλη από την ανατολική Χαλκιδική, επιχειρείται η πρώτη εθνική πρωτοβουλία για την προσέγγιση της κροατικής τουριστικής αγοράς.

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το νεοσύστατο cluster τουριστικών επιχειρήσεων και παραγωγής τοπικών προϊόντων, που έχει συστήσει, ο Δήμος Αριστοτέλη οργάνωσε και πραγματοποίησε θεματική παρουσίαση της Ανατολικής Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού, στην κροατική τουριστική αγορά, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο νησί Solta του Split, στην Κροατία.

Παρουσία εκπροσώπων Τύπου, τουριστικών γραφείων, Κροατών chef και στελεχών οργανισμών και φορέων, ο Δήμος Αριστοτέλη πρόβαλε σε εκδήλωση που έγινε στο μεσαιωνικό ξενοδοχείο «MARTINIS-MARCHI», τον τρόπο με τον οποίο η τοπική πρωτογενής παραγωγή της εντάσσεται στο τουριστικό προϊόν ως αναπόσπαστο τμήμα του.

Η παρουσίαση, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού τουριστικής προβολής της ανατολικής Χαλκιδικής, εστίασε στην ανάδειξη του οίνου ως του τοπικού προϊόντος, που μετατρέπεται σε επίκεντρο τοπικής οινοτουριστικής ανάπτυξης με:
• τέσσερα εξαιρετικά οινοποιεία στα γεωγραφικά όρια του Δήμου,
• περίπου είκοσι παραδοσιακά τσιπουροκάζανα και
• δώδεκα μοναδικούς οινότοπους εντός της Αθωνικής Πολιτείας.

Πέρα από τον Αθωνικό Οίνο, που αποτελεί το απόλυτο οινικό brand στην Ανατολική Χαλκιδική, εκείνο που συνδέει το τοπικό προϊόν με την αριστοτελική του διάσταση είναι η αναβίωση των συμποσίων στα τοπικά οινοποιεία κατά το πρότυπο των αντίστοιχων αρχαιοελληνικών διοργανώσεων.

Η παρουσίαση αποτέλεσε σύμπραξη του KOUZINA και του “Taste The Mediterranean”, που αποτελεί αντίστοιχη κροατική γαστρονομική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται στο Split κάθε Οκτώβριο, παρέχοντας την ευκαιρία στη Μεσόγειο Θάλασσα να προβάλει στον κόσμο την περίφημη μεσογειακή διατροφή.

Η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2021, άλλωστε, είναι αφιερωμένη εκ νέου στην κροατική κουζίνα και θα υλοποιηθεί από το “Taste The Mediterranean” τον Κροάτη chef Marin Rendic και την επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου.

Προηγήθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, επίσκεψη του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Στέλιου Βαλιάνου, στον ομόλογό του, Δήμαρχο Σπλιτ κ. Andro Krstulovic Opara, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη, για τη συνεργασία των δύο περιοχών στη δημιουργία μιας οινικής δικτύωσης, που θα προωθεί την Ανατολική Χαλκιδική στην ευρύτερη περιοχή του Σπλιτ και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό οι δύο τόποι κερδίζουν αύξηση επισκεπτών κυρίως το Φθινόπωρο, επεκτείνοντας την τουριστική τους περίοδο με ποιοτικό τρόπο.

Η συμφωνία επικυρώθηκε επαγγελματικά μέσω outgoing τουριστικών γραφείων, εκπρόσωποι των οποίων αναμένεται να διακινήσουν στην Κροατία τα οινικά πακέτα διακοπών.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Η ιδέα ήταν του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά το αποτέλεσμα είναι προϊόν μιας ομαδικής δουλειάς και σύνθεσης δυνάμεων, γι` αυτό θέλω να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, δεδομένου ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη Δ.Σ. του φορέα πίστεψαν στην καινοτομία αυτής της πρωτοβουλίας που αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση δύο ανθρωποκεντρικών δραστηριοτήτων του τουρισμού και της γαστρονομίας. Είτε με covid, είτε -και αυτό προσδοκούμε- χωρίς υγειονομική κρίση, ο ποιοτικός θεματικός τουρισμός, είναι μια δυναμική επιλογή, με προνομιακά χαρακτηριστικά για τον Δήμο Αριστοτέλη. Γι` αυτό εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον μέγιστο δυνατό βαθμό και στον συντομότερο δυνατό χρόνο.»

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2021, με επαγγελματική και δημοσιογραφική αποστολή που θα πλαισιώνει τον Δήμαρχο του Σπλιτ, ο οποίος προσκλήθηκε -και με χαρά αποδέχτηκε- να επισκεφθεί τον Δήμο Αριστοτέλη. Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ως προς τι δυνατότητες αναπαραγωγής του μοντέλου και με άλλες βαλκανικές περιοχές, κατά τις επικείμενες εργασίες του επίσης νεοσύστατου #Φόρουμ_Διαβαλκανικής_Συνεργασίας, που θέσπισε ο Δήμος Αριστοτέλη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

REPORTS

Ο χιλιοτραγουδισμένος τρύγος του σαμιώτικου μοσχάτου ξεκίνησε φέτος τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...