Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στήριξη αμπελουργίας με 30 εκατ. για απόσταξη κρίσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκτίμηση ότι απαιτούνται 30 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης στο κρασί προκειμένου να είναι αποτελεσματική η απόσυρση των πλεονασμάτων, προέβη ο τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης κατά την διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ.

Αφορμή και κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρωτοφανής και υπέρογκη αποθεματοποίηση που παρατηρείται στο κρασί και που οδήγησε ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ να απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η δήλωση Αραχωβίτη

«Μαζί με τον Συντονιστή του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Φ. Κουρεμπέ είχαμε εσπευσμένα συνάντηση, την Τρίτη, 29 Ιουνίου, με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου. Αφορμή και κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρωτοφανής και υπέρογκη αποθεματοποίηση που παρατηρείται στο κρασί και που οδήγησε ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ να απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από την δυσμενέστατη αυτή χρονιά, όπου είχαμε πολύμηνο κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα της εστίασης και του τουρισμού, και ενώ ο τρύγος πλησιάζει, η συσσώρευση της περσινής παραγωγής είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσει όσο ποτέ άλλοτε την τιμή του σταφυλιού στον παραγωγό για τη νέα φετινή σοδειά, αλλά και την τιμή διάθεσης των προϊόντων μεταποίησης.

Δεδομένης της δύσκολης αυτής προοπτικής, οι λύσεις που συζητήσαμε προβλέπονται από τα έκτακτα μέτρα της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα πρέπει να δοθούν άμεσα, ώστε να αποσυρθούν τα περσινά πλεονάσματα και ν’ αποκτήσει σχετική δυναμική η φετινή τουλάχιστον παραγωγή.

Εκτιμάται ότι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η απόσυρση των πλεονασμάτων, απαιτούνται 30 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης στο κρασί. Συζητήθηκε ακόμη, η απόσυρση και της σταφίδας μέσω απόσταξης για παραγωγή απολυμαντικών, αφού πολύ μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής είναι επίσης αδιάθετο και αποθηκευμένο.

Δυστυχώς το Στρατηγικό Σχέδιο για την αμπελουργία, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλήρως “παγώσει” και τώρα με την πανδημία, αναδεικνύεται ακόμη παραπάνω η κρισιμότητα της έλλειψής του.».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η Dom Pérignon αποκαλύπτει την Vintage σαμπάνια της εμπνευσμένη από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Basquiat, μία φιάλη που αποτελεί την συγχώνευση τέχνης και σαμπάνιας.

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...