Παρά το θετικό πρόσημο των εξαγωγών για το πρώτο μισό του έτους, άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τον Ιούνιο σημειώθηκε μια πτώση της τάξεως 10% στον όγκο των αποστολών και 7% στην αντίστοιχη αξία τους. Σε σχέση με τους πρώτους 5 μήνες του έτους ο συνολικός όγκος έπεσε από το +10% τον Μάιο στο +6,3% για το εξάμηνο, με την αξία του να πέφτει από το +7,3% στο 4,7%.
Πλήγμα για τον ιταλικό οίνο αποτέλεσε η μείωση της ζήτησης σε πλήθος χωρών εκτός της Ε.Ε., με μοναδικές εξαιρέσεις να αποτελούν το Μεξικό, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Χαρακτηριστικά τον Ιούλιο οι πωλήσεις εμφιαλωμένων ξηρών και αφρώδων κρασιών της Μεσογειακής χώρας, είδαν την ανοδική τους πορεία να αποκόπτεται απότομα και να γκρεμίζεται από το 8,5% τον Ιούνιο, σε μόλις 4,4% ένα μήνα αργότερα από άποψη όγκου, με τα αντίστοιχα νούμερα για την αξία τους να πέφτουν από το 6% στο 3,5%.
Ειδικά για τα αφρώδη κρασιά το θετικό πρόσημο των εξαγωγών, επίσης, φαίνεται να επισκιάζεται με τον όγκο τους να πέφτει από το 18% στο 14,5% και την αξία τους από το 12,3% στο 9,3%, ενώ η μέση τιμή των κρασιών για την περίοδο μειώθηκε κατά 1,5%. Εντούτοις η ζήτηση τους έφερε αύξηση του όγκου τους κατά 5% τον Ιούνιο, εν αντιθέσει με τον ξηρό οίνο (-9%).
Μεγάλη «ήττα» δέχθηκε η Ιταλία στην αγορά της Ρωσίας, που μείωσε της εισαγωγές κρασιού της με προέλευση την γείτονα χώρα κατά 25%, ενώ εκκωφαντική πτώση στον όγκο των αποστολών σημειώθηκε τον Ιούνιο και στον Καναδά (-18%), στην Αγγλία (-15%), την Κίνα (-12,5), στην Ελβετία (-12%) και στην Ιαπωνία (-10%).
Σημαντική εισαγωγέας παραμένει η Αμερική, όπου παρά την πτωτική πορεία του όγκου εξαγωγών (-4,8%), η αξία τους κινήθηκε ανοδικά (+1%), με αξιοσημείωτη αύξηση να παρατηρείται τον Μάιο (+4,5%) και τον Ιούνιο (+2,9%).
Με πληροφορίες από the drinks business