Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε πέντε άξονες οι λύσεις βιωσιμότητας που προτείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου

Σε πέντε άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Κομισιόν, που είχε ως σκοπό την ανάλυση των δυσκολιών και την εύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του κρασιού της γηραιάς ηπείρου

Η διάσκεψη της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσώπων της Κομισιόν, κρατών μελών της ΕΕ και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κρασιού όπως η EFOW και αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες συσκέψεις γύρω από την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κρασιού.

Οι λύσεις που προτάθηκαν από την EFOW στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής κινήθηκαν σε πέντε γραμμές:

Στοχευμένες κινήσεις στήριξης της αγοράς: Η EFOW πρότεινε στοχευμένες κινήσεις στήριξης των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την διασφάλιση της υπεύθυνης επιβολής τους από τους αρμόδιους φορείς.

Ευέλικτη διαχείριση του αμπελώνα: H ομοσπονδία πρότεινε την ενίσχυση και τον εξορθολογισμό του παρόντος συστήματος καλλιέργειας των αμπελώνων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της οινοποιίας και της διασφάλισης μια βιώσιμης ανάπτυξης της βιομηχανίας κρασιού που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ενίσχυση των στρατηγικών προώθησης και διαφοροποίησης της αγοράς: Στα πλαίσια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη για την βελτιστοποίηση των εργαλείων προώθησης που είναι διαθέσιμα στους ευρωπαίους παραγωγούς, ειδικά όσον αφορά σε θέματα πρόσβασης, επιβολής και επίρριψης ευθυνών για τους ωφελούμενους, όπως οινοποιία, ενώσεις παραγωγών και νομοθετικών σωμάτων. Για το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε η πρόβλεψη των στρατηγικών μάρκετινγκ εντός της ΚΑΠ, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης της αγοράς που θα ανοίξει νέες διαφημιστικές πιθανότητες και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Προώθηση της βιωσιμότητας: Η ομοσπονδία πρότεινε την προώθηση και όχι την επιβολή στρατηγικών βιωσιμότητας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη, που είναι αναγκαία για την μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρωπαϊκού οίνου.

Αυστηρές ετικέτες που θα προστατέψουν τα κρασιά προέλευσης: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σημασία της πληροφόρησης των καταναλωτών για τις μεθόδους παραγωγής, την προέλευση και το περιεχόμενο των κρασιών, ώστε να προστατέψουν τα Π.Ο.Π και τα Π.Γ.Ε. κρασιά και να επιτρέψουν στους καταναλωτές να επιλέξουν με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της EFOW, Ricci Curbastro, κατέληξε πως σκοπός της ομοσπονδίας είναι να προωθήσει ένα οικονομικό μοντέλο που συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς, θα διασφαλίσει την μακροχρόνια επιβίωση και επιτυχία των οίνων προστατευόμενης προέλευσης. Τέλος, τόνισε ότι η βιομηχανία κρασιού της Ε.Ε. είναι σε ένα σταυροδρόμι που απαιτεί την αποφασιστική βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά χωρίς τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, τα σταφύλια -και κατ’ επέκταση το κρασί – ίσως να µην είχαν...

REPORTS

Δεν έχει τέλος η πτώση των πωλήσεων οίνου στις ΗΠΑ, με δεδομένα της Ένωσης Xονδρεμπόρων Κρασιού και Spirits της Αμερικής (WSWA) να αναφέρει πως...

REPORTS

Οι οινοπαραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας κυκλοφόρησαν τον Οδικό Χάρτη για το κρασί της Νέας Ζηλανδίας με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως το 2050....

REPORTS

Σε πέντε εβδομάδες, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...