Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έρευνα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του φελλού

Από το φυλλόδεντρο στο οινοποιείο, το έργο CORK2WINE που βρίσκεται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνει όλη την αλυσίδα παραγωγής της βιομηχανίας φελλών στην Ισπανία. Έχει ως στόχο να προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία στον κλάδο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του φελλού.

Το έργο έχει τίτλο «Διαχείριση των φελλόδεντρων και επιρροή αυτής στη βελτίωση των ικανοτήτων του φελλού, στην διαδικασία, ποιότητα και αλληλεπίδραση με το κρασί». Κάποιοι από τους στόχους συμπεριλαμβάνουν την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα του φελλού.

Η εταιρεία Francisco Oller πρωτοστατεί στο πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι επιχειρήσεις J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga και Vilarnau. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Κέντρο για Τεχνολογική Βιομηχανική Ανάπτυξη (CDTI) και εν μέρει, από τις επενδύσεις FEDER της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σφραγίδα του Στρατηγικού Προγράμματος CIEN.

Το Cork2Wine παράγει την απαραίτητη γνώση που επιτρέπει την προώθηση των σημερινών τεχνολογικών προκλήσεων που επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του φελλού στην Ισπανία, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της, την ανταγωνιστικότητα, την διεθνή τοποθέτηση και την μελλοντική της πορεία.

Από την πρωτογενή παραγωγή σε δασικό περιβάλλον μέχρι την διαδικασία παραγωγής των πωμάτων κρασιού, το έργο θα μελετήσει επιπλέον τα υποπροϊόντα και απόβλητα που συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία παραγωγής για την χρήση του στην βιομηχανία καλλυντικών, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Ο φελλός ενισχύει την εξέλιξη του κρασιού

Eνώ σε γενικές γραμμές ο φελλός θεωρείται δευτερεύων στην αμπελοοινική παραγωγή, αποτελεί βασικό χαρτί στην παραγωγή οίνων ποιότητας, ενώ διευκολύνει την εξέλιξη του κρασιού και την διατήρησή του σε ιδανικές συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό, το Cork2Wine απαντά στην ανάγκη ανάπτυξης μιας στρατηγικής σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής φελλών, παράγοντας επιστημονική γνώση σε κάθε στάδιο. Με αυτό τον τρόπο η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της παρούσας αξίας και την αποκατάσταση του μεριδίου αγοράς του εθνικού πώματος φελλού.

Επιπλέον, θα αντιμετωπιστούν ορισμένες τεχνολογικές προκλήσεις στον τομέα, οι οποίες θα επιτρέπουν βελτίωση στις διαδικασίες απόκτησης, προετοιμασίας και επεξεργασίας φελλού, με ιδιαίτερη προσοχή στην καλύτερη αλληλεπίδραση κρασιού και φελλού σε αφρώδη και ήρεμα κρασιά.

Συμμετέχοντες στην έρευνα και σχετικές επενδύσεις

Για το έργο συνεργάζονται διάφορα ερευνητικά γκρουπ: το Ινστιτούτο Καταλωνίας του Suro, το Ινστιτούτο Αγροχημικής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ανώτερου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών (IATA-CSIC), το Εργαστήριο Ανάλυσης Αρωμάτων και Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Zaragoza-LAAE, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Τεχνολογικών της Extremadura (CICYTEX), το Κέντρο για Έρευνα στα Γεωργικά Γενώματα (CRAG) και το Ινστιτούτο της Μαδρίτης Έρευνας και Ανάπτυξης Αγροτικής και Τροφίμων (IMIDRA).

 

Πηγή tecnovino.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαυροτράγανο και Μαυροδάφνη σε ένα αχαρτογράφητο µέχρι στιγµής terroir γίνονται το προσωπικό στοίχηµα των αδερφών Γκιρλέµη, οι οποίοι µε ορµητήριο το πετρόκτιστο οινοποιείο τους...

REPORTS

Είσοδο στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας επιχειρεί το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή που πριν από λίγες ημέρες απέκτησε τον περιποιημένο αμπελώνα με το Ξινόμαυρο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο οινοποιός, που φιλοξενεί στην νέα έκδοση του το Wine Trails αυτό το Σάββατο, κοιτάζει τους πάντες στα μάτια διαθέτοντας αφοπλιστική ειλικρίνεια. Λατρεύει τον...

REPORTS

"Στα πόσα είναι η Μαυροδάφνη;" "Δωστης λίγες ημέρες ακόμη." "Πόσα έδωσε ο Σπύρος το Βοστυλίδι του;" "Τα έχει αφήσει να ζυμώσουν..."

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.