Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σήψεις σταφυλιών φέρνει η τρίτη πτήση της ευδεμίδας στους πρώιμους αμπελώνες της Κρήτης

Από 25 Ιουνίου καταγράφεται η έναρξη της 3ης πτήσης της ευδεμίδας στους πρώιμους αμπελώνες των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Οι προσβολές της γενιάς αυτής είναι ιδιαίτερα επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου προτείνουν έναρξη των ψεκασμών από 2-4 Ιουλίου.

Μια πρωιμότητα μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων καταγράφει η φετινή χρονιά για τους αμπελουργούς, με την τρίτη πτήση της ευδεμίδας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις πρώιμες περιοχές των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Η δραστηριότητα από τη 2 η πτήση του εντόμου (συλλήψεις, ωοτοκίες) έχει σχεδόν μηδενιστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του νησιού.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τρίτη πτήση διαρκεί περίπου 4-5 εβδομάδες. Όπως και στην 2 η πτήση η πληθυσμιακή πυκνότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή : ξεκινά από χαμηλά, φτάνει σε ένα μέγιστο για να μηδενιστεί σταδιακά.

Τα σταφύλια συνήθως δέχονται μικρότερη πίεση προσβολής σε σχέση με την 2η πτήση επειδή οι πληθυσμοί του εντόμου έχουν μειωθεί λόγω της αντιμετώπισης που έχει προηγηθεί. Οι προσβολές της γενιάς αυτής όμως είναι πιο επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών.

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Η αντιμετώπιση συνιστάται να ξεκινήσει στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

Οι ψεκασμοί είναι σημαντικό να καλύπτουν πλήρως της επιφάνεια των σταφυλιών καθώς και να διενεργούνται από το σούρουπο και μετά.

Επιμελημένη κάλυψη αμπελώνων για το ωίδιο

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (θερμοκρασία, υγρασία, μελτέμια) ευνοούν τον μύκητα του ωιδίου Erysiphe necator. Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών όπως και η νέα βλάστηση, σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Τα αμπέλια πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή (συνεχόμενη κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας).

Σε έξαρση η Μύγα της Μεσογείου αυτή την περίοδο

Η Μύγα της Μεσογείου είναι είδος πολυφάγο και ζημιώνει κυρίως χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι περιστασιακές, διάσπαρτες ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.

Την περίοδο αυτή καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και σοβαρές προσβολές σε φρούτα – ξενιστές που ωριμάζουν πριν από τα σταφύλια (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).

Οι ειδικοί προτείνουν τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

  • με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης,
  • σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμανση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.

Διαφοροποίηση πληθυσμών στα τζιτζακάκια

Οι πληθυσμοί των εντόμων διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των αμπελιών. Σε πολλά αμπέλια έχουν εμφανιστεί οι μορφές που στοχεύει η αντιμετώπιση (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) και συνιστάται επιτήρηση.

Συστήνεται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ειδικότερα, να ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Ως όριο επέμβασης μετά από έλεγχο καθορίζεται αυτό των 50 – 100 άπτερων ατόμων στα 100 φύλλα.

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εδώ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στις αμπελοκομικές περιοχές του Τυρνάβου όπου είναι εγκαταστημένο ευρύ δίκτυο φερομονικών παγίδων από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, η δεύτερη πτήση του εντόμου παρουσιάζει...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Στην Ήπειρο όπου βρίσκονται οι αµπελώνες µας, η καλλιεργητική περίοδος του 2024 εξελίσσεται οµαλά. Ο χειµώνας, αν και πιο ζεστός σε σύγκριση µε παλαιότερα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε υγρές και δροσερές περιοχές και ιδιαίτερα όταν οι ράγες είναι τραυματισμένες από διάφορα αίτια ελοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης του βοτρύτη. Οι γεωπόνοι του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Από αρχές Ιουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Αχαΐας, με τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...