Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρεκόρ συμμετοχών στον 23ο διεθνή διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Ρεκόρ συμμετοχών, με συνολικά 1.015 δείγματα, εκ των οποίων τα 958 κρασιά και τα 57 αποστάγματα, καταγράφει ο φετινός 23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται το τριήμερο 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Οι φετινές παρουσίες στο διαγωνιστικό κομμάτι είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και θα αξιολογηθούν από 25 διακεκριμένους γευσιγνώστες-κριτές, μεταξύ των οποίων οι master of wine Almudena Alberca, Sebastian Bredal, Andrew Howard και Ronan Sayburn, καθώς και ο master sommelier Matteo Montone, οι οποίοι, άλλωστε, είναι και οι πρόεδροι των πέντε (5) τραπεζιών των κριτικών επιτροπών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Ένωση Οινοποιών Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) ο Διαγωνισμός δρώντας και ως βάση εκπαίδευσης, φιλοξενεί στα τραπέζια του 5 αντίστοιχα μελλοντικούς κριτές, ώστε να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία. Οι εκπαιδευόμενοι κριτές αν και δεν έχουν δικαίωμα στη βαθμολογία των δειγμάτων, που διαγωνίζονται, συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες.

Στη φετινή 23η διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 249 οινοποιίες-αποσταγματοποιίες, ενώ οι 40 είναι πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις. «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, τόσο το ό,τι η Ελληνική οινοποιία-αποσταγματοποιία εξελίσσεται όσο και ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, για την αξιοπιστία του, αλλά και για το ό,τι μέσα από αυτόν μπορούν να αξιολογηθούν, να βραβευθούν και να προβληθούν», σημειώνεται από την ΕΝΟΑΒΕ και τονίζεται ότι «άλλωστε το αυτοματοποιημένο σύστημα βαθμολογίας, με απευθείας on line διαδικασία, είναι ακόμη ένα δείγμα της καθαρότητας του τρόπου βαθμολογίας και αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού».

Αν και ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ως επί των πλείστων ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των Κυπριακών κρασιών και άλλων χωρών όπως η Βραζιλία, καθώς και η συμμετοχή των γευσιγνωστών κριτών από το εξωτερικό, του προσδίδουν Διεθνή χαρακτήρα. Εξάλλου το επίπεδο της διοργάνωσής του είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

«Η εικόνα που αντικατοπτρίζει ο Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» είναι η απόδειξη ότι το Ελληνικό κρασί είναι πλέον στα καλύτερά του και συνεχώς αναπτύσσεται» υπογραμμίζει ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ, που διοργανώνει τον Διαγωνισμό.

Πρόεδρος του διεθνούς Διαγωνισμού είναι ο Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, «μία εξαίρετη προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση», όπως τονίζεται, ενώ προστίθεται πως «από το 1999 πραγματοποιείται ανελλιπώς ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» συμβάλλοντας όσο καμία άλλη ενέργεια στη χώρα μας, στην ανοδική πορεία του Ελληνικού Οίνου».

Από το 1999 εκατοντάδες Ελληνικές οινοποιίες κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν το θεσμό αυτό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την εμφανή προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένονται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ., το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...