Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πόσο βιώσιμες είναι οι πορτογαλικές ποικιλίες σταφυλιού στη Χιλή

Ένας Χιλιανός παραγωγός παλεύει για τη φύτευση πορτογαλικών ποικιλιών στη Χιλή, αλλά πόσο πιθανό είναι αυτά τα σταφύλια να ανθίσουν στο νοτιοαμερικανικό κλίμα;

Το κτήμα Los Boldos, στην κοιλάδα των Άνδεων Cachapoal, δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού υψηλής ποιότητας της Χιλής, αλλά ανήκει επίσης στον πορτογαλικό όμιλο κρασιών Sogrape, ο οποίος του δίνει ένα μυστικό όπλο.

Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά επικεντρωνόταν στο Cabernet Sauvignon, ο οινοποιός του Los Boldos προσβλέπει τώρα σε αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών από την πατρίδα της Πορτογαλίας της μητρικής ομάδας του και πειραματίζεται με φυτεύσεις για να δει πώς θα τα πάνε αυτά στο ποικίλο terroir της Χιλής.

Μία από αυτές τις ποικιλίες είναι η Touriga Nacional, η οποία ο οινοποιός Meinard Bloem λέει ότι «συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά στη Χιλή».

Παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοια γρανιτικά εδάφη με το Dão, το Cachapoal στη Χιλή βλέπει εκπληκτικά πολύ πιο γενναιόδωρη ανάπτυξη από την ποικιλία. «Η Touriga Nacional προσφέρει πέντε φορές μεγαλύτερο όγκο στο Cachapoal από ό,τι στην πατρίδα της Πορτογαλία», ανέφερε ο Bloem σε πρόσφατη δήλωση του.

Συμπληρωματικά, πρσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις όταν τα αμπέλια έχουν επιλέγεί με προσοχή και ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένα από ιούς. «Υποθέτω ότι τα περισσότερα από τα αμπέλια που καλλιεργούνται στην Πορτογαλία είναι σχετικά παλιά και αδιάβροχα», λέει. «Στο Los Boldos έχουμε επί του παρόντος φυτεμένα 2,8 εκτάρια, εκ των οποίων τα 0,22 είναι μη εμβολιασμένα και τα υπόλοιπα εμβολιασμένα στην κορυφή του Cabernet Sauvignon».

Ο Bloem θα ήθελε να εισαγάγει περισσότερες πορτογαλικές ποικιλίες στους αμπελώνες του Los Boldos, συμπεριλαμβανομένου του Touriga Franca, το οποίο λέει ότι οι άνθρωποι είναι «σκεπτικοί σχετικά με την ωρίμανση στη Χιλή».

«Βασικά είναι οι Πορτογάλοι που πιστεύουν ότι η Touriga Franca θα ήταν δύσκολο να ωριμάσει. Βλέποντας ότι η Touriga Nacional δεν σκοράρει πολύ ψηλά όταν πρόκειται για επίπεδα Brix, δεν είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Touriga Franca θα τα πήγαινε λίγο χειρότερα. Θα ήθελα να τους αποδείξω ότι κάνουν λάθος!» λέει ο Bloem, ο οποίος αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να καλλιεργήσει «τουλάχιστον 10 εκτάρια της ποικιλίας», από τα υπάρχοντα 2,8 εκτάρια.

Υπάρχει μια ακόμη πορτογαλική ποικιλία στα βλέμματά του όσον αφορά τις δυνατότητές της για χρήση σε κρασιά της Χιλής.

«Αυτό που με κοροϊδεύει πολύ είναι το Souzão (Vinhão): μια βόρεια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και χρώμα που κάνει πολύ «άγρια» κόκκινα στο Minho (κόκκινο Vinho Verde) και χρησιμοποιείται για να προσθέσει χρώμα και οξύτητα στα κρασιά Port », επισημαίνει ο Bloem, ο οποίος εντάχθηκε στο Los Boldos το 2021 λίγο πριν τη συγκομιδή.

«Ο Αλφροχέιρο είναι άλλος ένας καλός υποψήφιος, για αντίθετους λόγους. Το Tinto Cão είναι μια άλλη καλή επιλογή. Και για τα λευκά κρασιά: Arinto και Alvarinho (Albariño στα Ισπανικά). Ο τελευταίος βρίσκεται ήδη στη Χιλή. Ο Fernando Almeda κάνει πολύ καλό».

Εντοπίζει επίσης το Trincadeira (Tinta Amarela), το οποίο ανακαλύφθηκε εκ νέου να φυτρώνει στη Νότια Χιλή ως ένα άλλο πορτογαλικό σταφύλι για παρακολούθηση. «Αν τα φυτά είναι υγιή, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να προσθέσει μια άλλη ποικιλία στη λίστα μας».

Τι γίνεται όμως με τα κρασιά που παράγονται από αυτές τις πορτογαλικές ποικιλίες; Το Los Boldos παράγει μια μοναδική ποικιλία Touriga Nacional, η οποία έχει χαρακτηριστικά λουλουδιών, «σχεδόν Περγαμόντο, που συνήθως δεν περιλαμβάνεται στη λίστα περιγραφών κόκκινου κρασιού μου», λέει ο Bloem.

Ένα ροζέ Touriga Nacional είναι επίσης διαθέσιμο από τη μάρκα, το οποίο είναι «λιγότερο λουλουδάτο και περισσότερο εσπεριδοειδές». Σύμφωνα με τον Bloem, στη μύτη είναι «σχεδόν ένα λευκό κρασί, με νότες βερίκοκου, φλούδα λεμονιού και μανταρίνι. Το αλκοόλ είναι συνήθως χαμηλό, καθώς παλεύουμε να το ωριμάσουμε πολύ πέρα ​​από το 12%, και η οξύτητα είναι ήπια. Και τα δύο κρασιά εξάγονται, κυρίως στη Βραζιλία και την Πορτογαλία».

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Από αυτόρριζο αμπελώνα 45 ετών στα ορεινά της Μεσσηνίας το εκλεπτυσμένο Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

REPORTS

Τα μυστικά μονοπάτια των οίνων και των αποσταγμάτων, που εξίταραν τα όνειρά του από μικρό παιδί, βλέποντας τον πατέρα του να αποστάζει τσίπουρο, στο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.