Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πυρκαγιές απειλούν μερικούς από τους παλαιότερους αμπελώνες στην Χιλή

Δεκάδες πυρκαγιές στη νότια Χιλή καταστρέφουν γεωργικές εκτάσεις, απειλώντας ορισμένους από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της χώρας…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε σήμερα το πρωί οι βουκολικές περιοχές Ñuble και BioBio της νότιας Χιλής καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Οι φλόγες ξέσπασαν στην επαρχία Κονσεπσιόν μετά από καύσωνα ρεκόρ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι είναι νεκροί. Η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καίγονται 39 ξεχωριστές πυρκαγιές. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν δώσει στοιχεία για τον περιορισμό των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ήδη καταναλώσει σχεδόν 20.000 στρέμματα.

Παράλληλα, οι περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία φιλοξενούν ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας κρασιού της Χιλής. Πολλοί από τους αμπελουργούς του καλλιεργούν αμπέλια Carignan και Pais ηλικίας αιώνων. Υπάρχουν περισσότερα από 500 χρόνια αμπελουργικής ιστορίας εδώ, με τα πρώτα αμπέλια να φυτευτούν γύρω στο 1550. Το Pais, επίσης γνωστό ως Listán Prieto ή Misión, είναι η ποικιλία που είναι γνωστή ως Mission στην Καλιφόρνια, που φυτεύτηκε αρχικά στη Χιλή από Ισπανούς κατακτητές.

«Είναι ένας καθοριστικός τομέας για τη διατήρηση της παράδοσης, του πολιτισμού και των χαρακτηριστικών κρασιών της Χιλής», είπε ο Julio Alonso, εκτελεστικός διευθυντής της Wines of Chile. «Το μέσο μέγεθος του αμπελώνα είναι λίγο πάνω από πέντε στρέμματα. Συνήθως φυτεύεται σε παλιά αμπέλια, καλλιεργείται βιολογικά, οργώνεται με άλογο και διαλέγεται με το χέρι. Για παράδειγμα, το Le Leona φιλοξενεί ένα αμπέλι Pais που χρονολογείται από το 1798.»

Έπειτα, ο Sebastian De Martino του De Martino με έδρα το Maipo, ο οποίος έχει έναν αμπελώνα στο Guarilihue της Itata, είπε ότι η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά και εξακολουθεί να καίγεται. «Οι φωτιές πήγαν ακριβώς δίπλα στον αμπελώνα μας, αλλά [δεν] κάηκαν», είπε, σημειώνοντας ότι κάποιοι αμπελώνες φίλων της περιοχής υπέστησαν ζημιές. «Είμαστε ακόμη αβέβαιοι για τον αντίκτυπο καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να συμβαίνει».

Τέλος, ο χρόνος των πυρκαγιών είναι ατυχής, με την συγκομιδή να πλησιάζει γρήγορα. Το τυπικό μεσογειακό κλίμα των περιοχών έχει συχνά πιο άφθονες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με άλλες αξιοσημείωτες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Χιλή, όπως το Maipo και την Colchagua. Όμως οι συνθήκες ξηρασίας και ένας πρόσφατος καύσωνας έκαναν την αγροτική περιοχή ευάλωτη. Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, με τους ισχυρούς ανέμους να συνεχίζουν να αυξάνουν τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία σχηματίζουν, σύμφωνα με τον Riccardo Ricci Curbastro, επικεφαλής της Equalitas, μιας παγκόσμιας εταιρείας που εργάζεται για την βιωσιμότητα στην οινική...

REPORTS

Την ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας και την προσφορά της στον κλάδο του κρασιού, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η πρωτοβουλία του WSPC σε...

REPORTS

Δεδομένης της επίθεσης από όλες τις πλευρές από ένα ολοένα και πιο επιθετικό απαγορευτικό κίνημα, η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε κίνδυνο....

REPORTS

Σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας ανακοίνωσε η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.