Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πρώτες προσβολές από ωίδιο στα αμπέλια της Κρήτης, προσοχή για τον περονόσπορο

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το διήμερο 10 – 11 Απριλίου, ευνόησαν μολύνσεις από τον περονόσπορο σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια του νησιού της Κρήτης και ιδιαίτερα στα αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά, καθώς εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.
Σημειώνεται ότι η εμφάνιση του μύκητα είναι περιορισμένη προς το παρόν και η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν προληπτική προστασία λόγω της καιρικής αστάθειας (πρόγνωση βροχοπτώσεων ΕΜΥ) ιδιαίτερα στα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες), αλλά και συστηματικούς ελέγχους για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
Τέλος, σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και η υπηρεσία μας.
Πρώτες προσβολές από ωίδιο
Στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές από το ωίδιο στα αμπέλια. Τα σπόρια που παράγονται στους βλαστούς αυτούς (δείχνουν σαν αλευρωμένοι) διασπείρουν τον μύκητα μέσα στο αμπέλι με διαδοχικές δευτερογενείς μολύνσεις. Σημειώνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου υπενθυμίζουν ότι η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε). αντίστοιχα, στα αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση που δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση συνιστάται να προστατευτούν.
Ο ψεκασμός για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι και επανάληψη μετά από 10 – 14 ημέρες αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών, ενώ δεν πρέπει να υποτιμώνται και τα καλλιεργητικά μέτρα.
Οι ειδικοί τονίζουν στους αμπελοκαλλιεργητές ότι η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας.
Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που σταδιακά διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη (από το στάδιο F και μετά).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στα 9,4εκ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικού κρασιού το Μάρτιο 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε...

REPORTS

Πρωτοστατεί στις Άδειες Φύτευσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου με χορηγήσεις 6.855,20 στρεμμάτων για την περίοδο 2016-2022, η οποία έρχεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μονεμβασιά παρουσιάζει και γιορτάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Από 9 έως 11 Ιουνίου 2023 ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος...

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο των κρασιών, έχει εμφανιστεί μια σαγηνευτική τάση, που σαγηνεύει τους ουρανίσκους και εκπλήσσει τους λάτρεις του κρασιού. Τα πορτοκαλί κρασιά, γνωστά...