Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πρώτες προσβολές από ωίδιο στα αμπέλια της Κρήτης, προσοχή για τον περονόσπορο

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το διήμερο 10 – 11 Απριλίου, ευνόησαν μολύνσεις από τον περονόσπορο σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια του νησιού της Κρήτης και ιδιαίτερα στα αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά, καθώς εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.
Σημειώνεται ότι η εμφάνιση του μύκητα είναι περιορισμένη προς το παρόν και η πορεία της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν προληπτική προστασία λόγω της καιρικής αστάθειας (πρόγνωση βροχοπτώσεων ΕΜΥ) ιδιαίτερα στα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνά νυχτερινές δροσιές (λάκκοι, ποταμίδες), αλλά και συστηματικούς ελέγχους για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
Τέλος, σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση, να ενημερώνονται οι γείτονες αμπελουργοί και η υπηρεσία μας.
Πρώτες προσβολές από ωίδιο
Στις πρωιμότερες ποικιλίες και περιοχές εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές από το ωίδιο στα αμπέλια. Τα σπόρια που παράγονται στους βλαστούς αυτούς (δείχνουν σαν αλευρωμένοι) διασπείρουν τον μύκητα μέσα στο αμπέλι με διαδοχικές δευτερογενείς μολύνσεις. Σημειώνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα.
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου υπενθυμίζουν ότι η προστασία ξεκινά προληπτικά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε). αντίστοιχα, στα αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση που δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση συνιστάται να προστατευτούν.
Ο ψεκασμός για το ωίδιο στα πρώτα φύλλα με βρέξιμο θειάφι και επανάληψη μετά από 10 – 14 ημέρες αντιμετωπίζει και τα ακάρεα της φυλής των ματιών, ενώ δεν πρέπει να υποτιμώνται και τα καλλιεργητικά μέτρα.
Οι ειδικοί τονίζουν στους αμπελοκαλλιεργητές ότι η αφαίρεση και καταστροφή των μολυσμένων βλαστών (πρώτες προσβολές) είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξης της ασθένειας.
Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που σταδιακά διασπείρονται σε όλο το αμπέλι. Συνήθως γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί 3 – 4 εβδομάδες μετά την έκπτυξη (από το στάδιο F και μετά).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Προς τα τέλη Σεπτεµβρίου αναµένεται να βγει η πρόσκληση για αιτήσεις που αφορούν το πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Αµπελώνων, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε το...

REPORTS

Με μειωμένη την ποσότητα του Μοσχάτου έως 20% αλλά σε άριστη κατάσταση ξεκίνησε ο τρύγος στην Λήμνο, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά και για...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα νέο φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ ανάβει φέτος τους προβολείς του στη Σάμο από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η NASA χρησιμοποίησε εναέρια απεικόνιση για να βοηθήσει στον εντοπισμό της ασθένειας των αμπελιών, ανοίγοντας το δρόμο για ταχεία αντίδραση από τους παραγωγούς πριν...