Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πρωταθλήτρια στις νέες φυτεύσεις αμπέλων η Θεσσαλία το 2019/2020

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα εξήγαγε η επεξεργασία των στοιχείων των εκτάσεων οιναμπέλων, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, με βάση τις δηλώσεις απογραφής, που αποστέλλει το ΥΠΑΑΤ στην Commission.

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα εξήγαγε η επεξεργασία των στοιχείων των εκτάσεων οιναμπέλων, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, με βάση τις δηλώσεις απογραφής, που αποστέλλει το ΥΠΑΑΤ στην Commission.

Με βάση τις δηλώσεις απογραφής των δυο τελευταίων περιόδων 2018/2019 και 2019/2020, στη Θεσσαλία που κατατάσσεται έβδομη περιφέρεια στην επικράτεια από άποψη συνολικών εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτεύτηκαν την περίοδο 2019/2020 961,1 στρέμματα αμπελώνων, φυτεύσεις που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση από άποψη ρυθμού επέκτασης του υφιστάμενου αμπελώνα με αύξηση 2,33%.

Να τονισθεί ότι η φύτευση 961,1 στρεμμάτων προφανώς αφορά κτηθείσες Άδειες Φύτευσης της προηγούμενης τριετίας και δεν σχετίζεται με ληφθείσες Άδειες Φύτευσης μόνο από το προηγούμενο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι στην εν λόγω Περιφέρεια οι δικαιούχοι προβαίνουν στις εγκριθείσες φυτεύσεις, χωρίς μεγάλες απώλειες, όσον αφορά τη διαφορά εγκρίσεων και πραγματικών φυτεύσεων.

Δεύτερη όπως εμφαίνεται στον συνοδευτικό πίνακα κατατάσσεται η περιφέρεια της Πελοποννήσου, η οποία όμως είναι η πρώτη περιφέρεια από άποψη συνολικών εκτάσεων, με 887,4 στρέμματα και ποσοστό αύξησης της συνολικής της επιφάνειας με οινάμπελα 0,88%.

Τρίτη με σημαντική δυναμική (συνδυασμός υφιστάμενης έκτασης, νέων φυτεύσεων και ποσοστού αύξησης που είναι το δεύτερο υψηλότερο) κατατάσσεται η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με 583,2 στρέμματα και ποσοστό αύξησης 2,2%.

Με θετικό πρόσημο εμφανίζονται επίσης οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (420,2 στρέμματα), Κεντρικής Μακεδονίας (383,2 στρέμματα), Αττικής (209,3 στρέμματα), Ηπείρου (140,6 στρέμματα), Αν. Μακεδονίας-Θράκης (67,8 στρέμματα) και τέλος του Ν. Αιγαίου (18,2 στρέμματα).

Αντίθετα αρνητική πρωτιά στη μείωση εκτάσεων κατέχει η περιφέρεια της Κρήτης, στην οποία παρατηρείται παρά τη χορήγηση Αδειών Φύτευσης, υποχώρηση των φυτεμένων εκτάσεων το 2019/2020 κατά 226,7 στρέμματα.

Μείωση επίσης παρατηρείται στις περιφέρειες Β. Αιγαίου (42,1 στρέμματα), Ιονίων Νήσων (38,86 στρέμματα) και Κεντρικής (Στερεάς) Ελλάδας και Εύβοιας (27 στρέμματα).

Να διευκρινισθεί ότι οι απογραφές εκτάσεων βασίζονται στις μεταβολές του Αμπελουργικού Μητρώου, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις των αμπελουργών είτε αφορούν νέες φυτεύσεις, είτε δηλώσεις αποχαρακτηρισμού (κυρίως λόγω εγκατάλειψης) των εκτάσεων.

Ερώτημα παραμένει πόσες εκτάσεις ενώ είναι εγκαταλελειμμένες, δεν εμφανίζονται ως τέτοιες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Μια προσέγγιση της τάξης μεγέθους των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων μπορεί να προκύπτει από τη σύγκριση των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Συγκομιδής (περίπου για 350.000 στρέμματα) σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις (627.000 στρέμματα). Εκτιμήσεις υπολογίζουν τις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις μεταξύ 130.000 στρεμμάτων και 180.000 στρεμμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόκληση, όσον αφορά τη δυνατή αξιοποίησή τους.

Πηγή: keosoe

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...