Στο Τεχνικό του Δελτίο συνιστάται για τον περονόσπορο να προτιμώνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά που δεν ξεπλένονται από τις κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που επικρατούν αυτή την περίοδο και καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά.
Αναλυτικά, η οδηγία του Περιφερειακού Κέντρου Ιωαννίνων, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου διαθέσιμη εδώ.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Από την καρπόδεση και μέχρι το γυάλισμα, οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευπαθείς στην προσβολή. Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα και ιδίως σε ευπαθείς ποικιλίες συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία των αμπελιών, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στη λήξη της εκτιμώμενης δράσης του προηγούμενου ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Να προτιμούνται φάρμακα διεισδυτικά ή διασυστηματικά που δεν ξεπλένονται από τις κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που επικρατούν αυτή την περίοδο (βλ. λίστα μυκητοκτόνων που έχει αποσταλεί στις 28/2/2024). Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.
ΩΙΔΙΟ
Στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ποικιλίες οι βότρυες πρέπει να είναι συνεχώς προστατευμένοι με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες.
ΒΟΤΡΥΤΗΣ
Οι βότρυες σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε προσβολές από τον μύκητα. Για τον περιορισμό του κινδύνου συνιστάται η εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων που έχουν αναφερθεί παραπάνω για τον περονόσπορο. Επίσης η χρήση ορμονών που συντελούν στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού και στο διαχωρισμό των ραγών σε πυκνόρραγες ποικιλίες, μειώνουν την ταχύτητα εξάπλωσης του βοτρύτη από ράγα σε ράγα. Σε περιοχές που η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο (βλ. λίστα μυκητοκτόνων που έχει αποσταλεί στις 28/2/2024). Η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου αλλά και του περονοσπόρου.
