Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσήλωση σε ορεινές φυτεύσεις και μικρές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις για την Achaia Clauss

Φυτεύσεις σε ορεινές περιοχές με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όπως η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να επηρεάσουν το αμπέλι ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την παραγωγή κρασιών με φινετσάτο χαρακτήρα, πραγματοποιεί η Achaia Clauss, αποστρεφόμενη την μαζικότητα της παραγωγής της πρότερης νιότης της.

του Γιώργου Λαμπίρη

«Αυτό που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα είναι η φύτευση αμπελώνων σε υψόμετρο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσει κανείς ποικιλίες με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες που αναδύουν οξύτητες ή και ποικιλίες στις οποίες επιδιώκεται ήπια ωρίμανση. Ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση πραγματοποιείται ανομοιόμορφα. Ο κύριος όγκος των νέων φυτεύσεων έχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχιστούν στην περιοχή της κοινότητας Λεοντίου στην Ορεινή Αχαΐα, ενώ για λογαριασμό των Αμπελώνων Αντωνόπουλου που ανήκει στην Achaia Clauss τα βασικά αμπελοτόπια βρίσκονται στους οικισμούς Αμυγδαλιά και Μιχαλαίικα. Οι ποικιλίες που συναντάει κανείς στους Αμπελώνες Αντωνόπουλου είναι η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, το Λαγόρθι, το Chardonnay, το Αθήρι, το Μοσχάτο», εξηγεί ο Σωτήρης Καραγιάννης οινολόγος της Achaia Clauss. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Achaia Clauss και οι άνθρωποί της επιλέγουν τους ορεινούς αμπελώνες, είναι διότι επιθυμούν να παρουσιάσουν κρασιά που δεν είναι ώριμα και μεστά από τον πρώτο χρόνο οινοποίησης, με στόχο να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. «Το υψόμετρο σε ό,τι αφορά τον Αντωνόπουλο είναι μονόδρομος ως προς τις επιλογές μας, δεδομένου ότι θέλουμε να παρουσιάζουμε κρασιά φινετσάτα», συμπληρώνει.

Μικρές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις ελληνικών και ξένων ποικιλιών

H οινοποιία έχει δημιουργήσει νέες ετικέτες το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών που θα κυκλοφορήσουν είναι ένα ροζέ βιολογικό αγιωργίτικο για τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου, ενώ με την ετικέτα της Achaia Clauss θα έρθει στην αγορά και ένα λευκό από Ροδίτη, Chardonnay με παλαίωση σε βαρέλι, το οποίο πιθανότατα θα παρουσιαστεί φέτος. H ιστορική οινοποιία επιλέγει να προχωράει σε μικρές και επιλεγμένες οινοποιήσεις υπό τις σειρές «Ποικιλιακή Συλλογή» και «Επιλογές Κωνσταντίνου» των Αμπελώνων Αντωνόπουλου. Στην «Ποικιλιακή Συλλογή» υπάγονται ελληνικές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις από Παύλο, Σκιαδόπουλο, Αθήρι, Ρομπόλα και Βερτζαμί. Στη σειρά «Επιλογές Κωνσταντίνου» εντάσσονται μονοποικιλιακές οινοποιήσεις από τον διεθνή αμπελώνα. «Φέτος δημιουργήσαμε ένα Chauvignon Blanc, πέρυσι οινοποιήσαμε Riesling, το οποίο είναι έτοιμο προς κατανάλωση, ενώ παρουσιάσαμε και ένα Cabernet Franc του 2020. Το 2023 ίσως κάνουμε μία ακόμα εμφιάλωση σε Cabernet Franc, το οποίο έχει δείξει εξέχοντα χαρακτηριστικά», λέει ο κύριος Καραγιάννης. Η φιλοσοφία που ακολουθεί η Achaia Clauss είναι να πραγματοποιεί φυτεύσεις σε μικρές εκτάσεις γης. Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων φυτεύονται ποικιλίες σε εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων. «Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόταν κάποτε η Achaia Clauss σε επίπεδο αριθμού φιαλών. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παράγουμε εκατομμύρια φιάλες ετησίως όπως στο παρελθόν και να είναι ταυτόχρονα και ποιοτικές», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...