Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Προβληματίζει ο τρύγος στην Νεμέα, στόχος η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Ζώνης

Σε μία χρονιά με έντονες προκλήσεις και διακυμάνσεις για το σύνολο του οινικού κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα, η Νεμέα υποδέχτηκε τους οινόφιλους, ανοίγοντας τις πόρτες στα περισσότερα από τα οινοποιεία της στη διάρκεια των Μεγάλων Ημερών της.

Ο οινοποιός Γιώργος Βασιλείου του Κτήματος Νέμειον με τον συντάκτη του Wine Trails Γιώργο Λαμπίρη.

Όντας από χρονιά σε χρονιά αρτιότερη, η διοργάνωση φέτος ήρθε να προβάλει το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη, βελτιώνοντας την ποιότητα και αναβαθμίζοντας τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Νεμέα, δίπλα στη ναυαρχίδα που αποτελεί η ερυθρή και πιστοποιημένη ΠΟΠ ποικιλία το Αγιωργίτικο, έρχονται να προστεθούν από κάποια οινοποιία και πειραματισμοί με άλλες ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα, το Ασύρτικο και αρκετές ακόμη που πλαισιώνουν τον παραγωγικό τους προσανατολισμό.

Οι φετινές Μεγάλες Μέρες της Νεμέας συνδιοργανώθηκαν στο τριήμερο από 1 έως και 3 Σεπτεμβρίου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας, τον δήμο Νεμέας, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας και το Επιμελητήριο Κορινθίας, αναδεικνύοντας εδραιωμένες αλλά και νέες προσπάθειες προερχόμενες από την αμπελουργική ζώνη των 24.000 στρεμμάτων γης.

Ο Κώστας Τουλουμτζής δημιουργός του εστιατορίου «17 Χωριά» στην Νεμέα.

Δυσχέρειες στον τρύγο και απώλειες παραγωγής

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Γιώργος Βλάχος, αναφερόμενος στα δεδομένα της φετινής χρονιάς, κάνει λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών που προηγήθηκαν και έλαβαν χώρα στο προηγούμενο διάστημα. «Κατά περίπτωση η μείωση του τρύγου στην περιοχή, αγγίζει ή και ξεπερνάει το 50%. Βασικό στοιχείο που έχει πλήξει την παραγωγή είναι η ακαρπία η οποία έχει επηρεάσει τόσο τα αμπέλια όσο και αρκετές ακόμα καλλιέργειες. Ταυτόχρονα και ο περονόσπορος έπληξε αρκετά από τα αμπέλια».

Σε ορισμένες περιοχές της Νεμέας ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει με λευκές κυρίως ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Chardonnay που βρίσκονται κυρίως σε χαμηλότερα υψομετρικά εδάφη, ενώ έως και τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ο τρύγος του Αγιωργίτικου, από το οποίο παράγονται τα πιστοποιημένα ΠΟΠ κρασιά της Νεμέας. Εξαίρεση στην γενικότερη εικόνα της παραγωγής και στις απώλειες αμπελιών αποτέλεσαν οινοποιεία που στάθηκαν αδιάκοπα πάνω από τα φυτά, προβαίνοντας στις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες και διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της παραγωγής τους, όπως επισημαίνει σχετικά και ο κύριος Βλάχος. «Είναι γεγονός ότι τα αμπέλια φέτος χρειάζονταν ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα, ωστόσο τα χρήματα για εισροές δεν υπάρχουν για πολλούς από τους παραγωγούς με αποτέλεσμα οι απώλειες σε αυτή την περίπτωση να είναι αναπόφευκτες», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΟΜ.

Σε εκκρεμότητα η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Ζώνης

Εκκρεμότητα παραμένει για τον παραγωγικό κλάδο κρασιού της Νεμέας η έκδοση της υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα καθορίζει τους όρους εφαρμογής του νόμου για τους συνεταιρισμούς που έχει ψηφιστεί από το 2016. «Σε αυτόν προβλέπεται ότι στην περιοχή μας θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση για τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης και Προστασίας της Ζώνης. Η σύσταση του συγκεκριμένου Οργανισμού θα σημάνει στην πράξη τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών και τον έλεγχο της διακίνησης των σταφυλιών. Ταυτόχρονα, τα κρασιά εκείνα που δεν έχουν τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, δεν θα χαρακτηρίζονται ως ΠΟΠ Νεμέα. Ο ίδιος φορέας θα έχει ταυτόχρονα την δυνατότητα να χαράσσει και να εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν στον οινοτουρισμό που πλέον αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες», εξηγεί ο κύριος Βλάχος.

Μέτοχοι στον Οργανισμό θα είναι κατά 50% ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και κατά 50% ο Αγροτικός Σύλλογος Νεμέας για λογαριασμό των παραγωγών, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού.

Το σήμα «Nemea Lions»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η σύσταση των προτύπων που θα καθορίζουν την απονομή του σήματος, «Nemea Lions». Το πρότυπο πιστοποίησης συστήνεται από το ερευνητικό κέντρο της ΔΗΩ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή και απονομή του ευρωπαϊκού συλλογικού σήματος για την ΠΟΠ Νεμέα. Τα κρασιά με την ένδειξη «Νεμέα Lions», θα είναι εκείνα που εκτός της προέλευσής τους από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια, θα διακρίνονται για τα ποιοτικά, χημικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Τα πρώτα μπουκάλια με τη συγκεκριμένη ένδειξη, θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2027, από σταφύλια εσοδείας του 2024, σύμφωνα με τον Γιώργο Βλάχο.

Για πρώτη φορά σε λειτουργία ξενοδοχείο στη Νεμέα

Σημαντική διαφοροποίηση για την οινική ζώνη της Νεμέας από φέτος, αποτέλεσε η λειτουργία της πρώτης οργανωμένης ξενοδοχειακής μονάδας, δεδομένου ότι η έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας ήταν εμφανής και υποχρέωνε πολλούς από τους επισκέπτες να διαμένουν κατά τις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας σε όμορες περιοχές όπως η Κόρινθος, το Βραχάτι, η Τρίπολη και το Άργος. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν δύο ακόμα μονάδες φιλοξενίας, μία μεγαλύτερης και μία μικρότερης δυναμικότητας, διευκολύνοντας την ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας

Kτήμα Όψιμος – Winery Opsimos
Barafakas Winery
Domaine Nikolaou
Sellas Winery
Ktima Bairaktaris
Lafkiotis Winery
Gaia Wines
Lafazanis Winery
Κτήμα Πυργάκη – Pirgakis Estate
Κτήμα Παλυβού
Estate Raptis
Domaine Vassiliou – Nemeion Estate / Κτήμα Βασιλείου – Κτήμα Νέμειον
Domaine Skouras
Cooperative Winery of Nemea
Papaioannou winery
Semeli Winery
Zacharias Winery
Οινοποιείο Καραμήτσος – Karamitsos Winery
Wisdom of Nature – Σοφία της Φύσης

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έως τις 26 Ιουλίου καλούνται για αιτήσεις οι οργανώσεις οινοπαραγωγών στο πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες», για την κάλυψη δαπανών προώθησης σε χώρες-στόχους.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...

REPORTS

Από 11 Σεπτεμβρίου πιάνει δουλεία η νεοσυσταθείσα ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αμπελοοινικό κλάδο, θέτοντας επί τάπητος τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα....

REPORTS

Μερικά από τα κορυφαία μυαλά στον χώρο του κρασιού και τις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συναντήθηκαν για το Vine to Mind, το πρώτο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...