Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολιτιστικά ανοιχτή στα παγκόσμια κρασιά, αν και πολωμένη στα ευρωπαϊκά η Βρετανία

Κυριαρχούμενη από τη Γαλλία σε αξία, η βρετανική αγορά «βλέπει με καλό μάτι» και τα ιταλικά και τα αυστραλιανά κρασιά σε όγκο. Πολύ ώριμη, αυτή η αγορά είναι επομένως ακόμη πιο ανταγωνιστική, πολιτιστικά ανοιχτή στα παγκόσμια κρασιά, αν και πολωμένη στα κρασιά ευρωπαϊκής προέλευσης.

Η υψηλότερη σε αξία, κυρίως χάρη στις προσφορές υψηλής ποιότητας σαμπάνιας και κρασιών από το Μπορντό ή τη Βουργουνδία, η Γαλλία αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από κρασιά άλλης προέλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερο από ώριμη, η βρετανική αγορά είναι πολύ ανοιχτή σε όλη την παγκόσμια παραγωγή κρασιού και τα ιταλικά κρασιά κυριαρχούν στους όγκους των εισαγόμενων κρασιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα είναι και παραγωγός κρασιών, αν και πολύ επικεντρωμένη στους αφρώδεις οίνους (71% των παραγόμενων όγκων) και σε πολύ μικρές ποσότητες ήσυχους οίνους, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει το 100% της κατανάλωσης κρασιού του.

«Το κρασί είναι το δεύτερο αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη μπύρα που αντιπροσωπεύει το 62% των όγκων αλκοόλ», αναφέρει η Claire Prothon, διευθύντρια επιχειρήσεων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών για το Business France στο Λονδίνο. Αν και δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική αγορά κρασιού παραμένει ουσιαστική, «3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού στον κόσμο σε όγκο και αξία», υπενθυμίζει το Business France. Ωστόσο, το Brexit δεν οδήγησε σε ανατροπή των προμηθειών κρασιού και η αγορά παραμένει πολωμένη ως προς την ευρωπαϊκή προέλευση. «Η Ιταλία σημειώνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, χάρη στη δυναμική των Prosecco και του Pinot Grigio που είχαν μεγάλη επιτυχία με τους καταναλωτές», προσθέτει η Pandora Mistry, επίσης υπεύθυνη οίνων και οινοπνευματωδών ποτών για το Business France στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μέσος καταναλωτής θα βασιστεί περισσότερο στην ποικιλία των σταφυλιών και στην τιμή

Τα αυστραλιανά κρασιά είναι επίσης μπροστά από τα γαλλικά σε όγκο, αλλά η Γαλλία παραμένει πολύ μπροστά στο επικερδές παιχνίδι της αξιολόγησης, ιδίως με τις εξαγωγές σαμπάνιας που κυριαρχούν ελαφρώς σε όγκο και σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αξία. Μαγνητισμένη από την παγκόσμια πόλη που συνιστά το Λονδίνο και τη γύρω περιοχή (και την πολύ ισχυρή αγοραστική τους δύναμη), η βρετανική αγορά πρέπει ακριβώς να διαχωριστεί μεταξύ αυτού του στοιχείου του Λονδίνου και του υπόλοιπου Βασιλείου. «Το νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας γύρω από το Λονδίνο προσελκύει μόνο το 40% των όγκων της αγοράς κρασιού», εξηγεί η Pandora Mistry. Ομοίως, η Claire Prothon υπογραμμίζει ότι αυτή η γεωγραφική περιοχή συγκεντρώνει τους πιο μορφωμένους καταναλωτές για το κρασί και τους πιο εξελιγμένους γνώστες, «καλύτερα ενημερωμένους για τις ιδιαιτερότητες, όταν ο μέσος καταναλωτής βασίζεται περισσότερο στην ποικιλία και την τιμή», αναλύει η Claire. Prothon.

Όσον αφορά τις αξιοσημείωτες τάσεις, οι δύο υπεύθυνες του Business France τονίζουν τα ροζέ κρασιά ως το τμήμα που παρουσιάζει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. «Υπάρχει μια εμπνευσμένη ιστορία επιτυχίας για τον Βρετανό καταναλωτή γύρω από τα ροζέ της Προβηγκίας, σε συνδυασμό με πολύ θετικές εικόνες του «τρόπου ζωής» που συνδέεται με την κατανάλωση αυτών των ροζέ κρασιών. Η Γαλλία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε αυτό το τμήμα», προσθέτει η Pandora Mistry. Ειδικά δεδομένου ότι σε όλη τη Μάγχη, η κατανάλωση ροζέ κρασιών έχει πλέον απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητά τους που συνδέεται με τον καλό καιρό. Το Business France υποδεικνύει ευκαιρίες για τα λευκά κρασιά τα οποία πηγαίνουν επίσης πολύ καλά και τα μη αλκοολούχα κρασιά που παρουσιάζουν ανάπτυξη, αν και η κατηγορία παραμένει υπανάπτυκτη.

Πτώση στα κόκκινα

Ένα είναι βέβαιο ότι η κατανάλωση ερυθρών κρασιών ακολουθεί την πτώση που καταγράφεται στις περισσότερες παγκόσμιες αγορές. «Πιο ζεστά καλοκαίρια, επίπεδα αλκοόλ… υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν τον Βρετανό καταναλωτή να εγκαταλείψει τα κόκκινα κρασιά που πίνονται λιγότερο εύκολα, ενώ τα κρασιά γενικά καταναλώνονται εκτός των γευμάτων», εξηγεί η Pandora Mistry. Αντίθετα, η περιβαλλοντική ανησυχία έχει γίνει σημαντικό σημείο αγοράς, ιδιαίτερα στις μεγάλες βρετανικές πόλεις. «Η βιολογική ετικέτα είναι η καλύτερα αναγνωρίσιμη, αλλά οι οικολογικά υπεύθυνες προσεγγίσεις γίνονται πολύ καλά αντιληπτές, ειδικά για την μεγάλης κλίμακας διανομή, που αναμένει ιδιαίτερα δεσμεύσεις σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα», αναφέρει η Place Claire.

Αν και είναι ανοιχτή, η αγορά είναι ωστόσο δύσκολη στην πρόσβαση, με το Brexit να έχει ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία των εισαγωγέων. «Οι περισσότεροι πάροχοι προμηθεύονται τουλάχιστον μέρος της γκάμας τους από έναν εισαγωγέα. Η μεγάλη διανομή (GD) είναι επομένως πολύ δύσκολη στην πρόσβαση επειδή βασίζεται σε λίγους προμηθευτές, μάλλον μεγάλους παράγοντες», προσθέτει η Claire Prothon. Το Business France υπολογίζει δύο χρόνια δουλειάς για να κλείσει ένα πρώτο συμβόλαιο στη χώρα. Η GD είναι μια αγορά βαρέων βαρών και, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά ανεπτυγμένες διαδικτυακές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, διανέμει το 80% των ποσοτήτων κρασιού της βρετανικής αγοράς. Παρόλα αυτά, οι έμποροι κρασιού παρέμειναν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, ενισχύοντας τη θέση τους στη διανομή κρασιού, «μια συνήθεια που παρέμεινε με την επιστροφή στην κανονική ζωή», επιβεβαιώνει η Claire Prothon.

Από την πλευρά των οινοπνευματωδών, το Λονδίνο παραμένει μια διεθνής σκηνή mixology, όπου οι μπάρμαν και οι mixologists έχουν ισχυρές προτάσεις. Η Γαλλία είναι ο ηγέτης σε αξία και 2η σε όγκο, αλλά και εδώ, ο παγκόσμιος και ο τοπικός ανταγωνισμός είναι έντονος. «Μια διαφοροποιητική τοποθέτηση και μια στρατηγική είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτής της αγοράς», καταλήγει η Pandora Mistry.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι τιμές στις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού έχουν «ηρεμήσει», σύμφωνα με τον οίκο iDealwine, ως αποτέλεσμα της διόρθωσης στην εν λόγω αγορά το 2023.

REPORTS

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να...

REPORTS

Οι φιάλες μάγκνουμ Domaine de la Romanée-Conti (DRC) από τη δεκαετία του 1970 ήταν τα αστέρια στην εναρκτήρια δημοπρασία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του...

REPORTS

Η Diageo, κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και την Ελλάδα, αποκαλύπτει τις πέντε γεύσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι - Umami,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...