Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλαφόν παραγωγής προτείνει η γαλλική Επιτροπή Σαμπάνιας ελέω αποθεμάτων, καιρού και δασμών Κίνας

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι πελάτες «σφίγγουν τα ζωνάρια τους» λόγω της αβέβαιης οικονομίας αλλά και της απόφασης της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πολυτελών προϊόντων από την ΕΕ.

Η γαλλική Επιτροπή Σαμπάνιας, μαζί με τους παραγωγούς, πρότειναν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα συγκομιστούν το Σεπτέμβριο του 2024, μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις του προϊόντος και τους καταναλωτές να μην είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για πολυτελή προϊόντα.

Οι πωλήσεις σαμπάνιας έχουν ήδη σημειώσει πτώση άνω του 15% κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, φτάνοντας περίπου τα 106,7 εκατομμύρια φιάλες. Ως εκ τούτου, για να προστατευθούν οι παραγωγοί από περαιτέρω απώλειες, το μέγιστο επίπεδο απόδοσης των συγκομιζόμενων σταφυλιών για φέτος έχει καθοριστεί στα 10.000 κιλά ανά εκτάριο, από 11.400 κιλά ανά εκτάριο το προηγούμενο έτος. “Η ζοφερή παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση, καθώς και ο γενικευμένος πληθωρισμός, επιβαρύνουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Η σαμπάνια συνεχίζει επίσης να υφίσταται τις συνέπειες της υπεραπόθεσης από τους λιανοπωλητές το 2021 και το 2022”, δήλωσε ο David Chatillon, συμπρόεδρος της Comite Champagne.

Η τρέχουσα συγκομιδή έχει ήδη επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και τους παγετούς να προκαλούν προβλήματα όπως ο μύκητας του ωιδίου που καταστρέφει τις καλλιέργειες. Το καλοκαίρι, οι καύσωνες μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε βίαιες καταιγίδες.

Ωστόσο, η φετινή προσφορά σαμπάνιας μπορεί ακόμη να διασωθεί λόγω του ότι οι περισσότερες φιάλες σαμπάνιας χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές χρονιές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται αποθέματα από προηγούμενα έτη, τα οποία συνήθως συμπληρώνονται σε περιόδους καλής συγκομιδής.

Η γαλλική επιτροπή σαμπάνιας ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή 19 Ιουλίου νέες αλλαγές στους κανόνες απασχόλησης σχετικά με τους εποχικούς εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων κατευθυντήριων γραμμών του κλάδου και πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και υποδείξεις σχετικά με τον τρόπο προσέλκυσης περισσότερων εποχικών εργατών γης.

Όσον αφορά αυτές τις αλλαγές, οι Mazime Toubart και David Chatillon, συμπρόεδροι της Comite Champagne, ανέφεραν σε ανακοίνωση τους: “Όλα τα μέτρα που παρουσιάζονται σήμερα είναι το αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2023 για την ανάπτυξη αυτού του πρωτοφανούς και αναγκαίου σχεδίου δράσης. Θα θέλαμε να έξαρουμε τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο έργο μας, με την υποστήριξη της Γαλλίδας Υπουργού Εργασίας, Υγείας και Αλληλεγγύης, Catherine Vautrin. Η Comite Champagne ανέλαβε τις συλλογικές της ευθύνες θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένα εργαλεία. Βασιζόμαστε τώρα στην υποστήριξη όλων για να διασφαλίσουμε ότι οι ατομικές πρακτικές θα ανταποκρίνονται στην αριστεία του ονόματος μας”.

Οι κινεζικοί δασμοί συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους παραγωγούς ειδών πολυτελείας

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΕΕ-Κίνας που ξεκίνησε λόγω των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) εντείνεται, με την Κίνα να έχει απειλήσει επίσης με την επιβολή αντιποίνων. Αυτοί εφαρμόζονται στις εξαγωγές πολυτελών ειδών της ΕΕ, όπως το κονιάκ, το κρασί και το κονιάκ, τα ρολόγια και οι τσάντες, καθώς και σε άλλα είδη, όπως τα γαλακτοκομικά και το χοιρινό κρέας.

Παραγωγοί όπως η Pernod Ricard και η Moet Hennessy έχουν ήδη δεχθεί πυρά. Εκτός από αυτό, η οικονομική αβεβαιότητα που γίνεται αισθητή παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, με τα υψηλότερα επιτόκια, την εκτίναξη του πληθωρισμού και του κόστους ζωής και τις γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κάνει τους ανθρώπους όλο και πιο διστακτικούς στο να ξοδέψουν σε αγαθά πολυτελείας.

Πηγή: euronews, reuters

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων για τους οινοπαραγωγούς ανά την υφήλιο, η ισπανική ποικιλία Monastrell φαίνεται να προσαρμόζεται ιδανικά στις...

REPORTS

Ένα οργανικό κρασί που παράγεται από αφοσιωμένους καθολικούς χριστιανούς σε ένα οικολογικό χωριό στην κοιλάδα του Λίγηρα επιλέχθηκε για τον εορτασμό του επανανοίγματος της...

REPORTS

H τεράστια προσέλευση του κόσμου του κρασιού στην φετινή έκδοση της Vinitech-Sifel (26-28/11) στο Μπορντό αν μη τι άλλο δείχνει δίψα για λύσεις βιωσιμότητας...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...