Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλάνο για ένα βιολογικό DOC Sangiovese έξω από το Chianti

Το Valdarno di Sopra, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα νότια σύνορα της μεγάλης ονομασίας Chianti Classico, έμεινε εκτός αυτών το 1996 όταν το Chianti Classico χωρίστηκε από το Chianti. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ποσότητα Sangiovese που φυτεύτηκε στην περιοχή.

«Για τον παππού μου, ήταν ένας εφιάλτης για χρόνια», είπε ο Luca Sanjust, ιδιοκτήτης της Petrolo. “Δεν μπορούσε να πουλήσει το κρασί στην τιμή του Chianti Classico. Για τη μητέρα μου και εμένα, ήταν μια πρόκληση. Δεν είμαστε στο Chianti Classico, ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα φυτέψουμε Merlot”.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές στο Valdarno di Sopra πήγαν προς άλλες κατευθύνσεις από το Sangiovese , λίγο πέρα ​​από τα σύνορα. Το Merlot είναι το πιο φυτεμένο σταφύλι, αλλά υπάρχουν επίσης Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Syrah. Οι άνθρωποι κάνουν λευκά, κόκκινα και ροζέ  κρασιά, αφρώδες και επιδόρπια. Ένα οινοποιείο κάνει κρασί από ένα σταφύλι που ονομάζεται Caberlot, και  πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής διασταύρωσης του Merlot με μια άγνωστη ποικιλία. Το Caberlot δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι περίεργο να βρεις μια περιοχή ακριβώς δίπλα στο Chianti Classico όπου το Sangiovese είναι μια μεταγενέστερη σκέψη.

Όμως, το Sangiovese που παράγεται εκεί είναι ξεχωριστό, και με διαφορετικό τρόπο από το Sangiovese που παράγεται σχεδόν παντού στην Τοσκάνη.

Το Valdarno di Sopra πήρε το καθεστώς DOC μόλις το 2011.Όλα τα κρασιά με την ετικέτα Valentina di Sopra DOC καλλιεργούνται βιολογικά. Αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο αποκλειστικά βιολογικό DOC στην Ευρώπη.

Υπάρχουν εκπληκτικά λίγα κρασιά για να διαλέξετε. είναι πιο εύκολο να βρείτε ένα μείγμα Μπορντό σε αυτήν την περιοχή που διασχίζει τον ποταμό Άρνο παρά ένα Sangiovese. Αλλά όταν το βρείτε, έχει χαρακτήρα απαλού Sangiovese,  με ανοιχτό χρώμα, όμορφα αρώματα λουλουδιών και ζωηρά φρούτα μούρων.

“Έχουμε πολλούς νέους παραγωγούς. Η νοοτροπία είναι με τα νέα κρασιά, όχι τα παλιά κρασιά”, δήλωσε ο Ettore Ciancio, επικεφαλής του οινοποιείου La Salceta και της κοινοπραξίας Valdarno di Sopra. «Η αναζήτησή μας είναι να έχουμε διαφορετικά είδη αρωμάτων, διαφορετικά είδη ισορροπίας στο κρασί».

«Είμαστε πολύ κοντά ως παραγωγοί. Δεν είμαστε πολλοί”, είπε ο Sanjust. “Θα είμαστε πολλοί στο μέλλον γιατί η γη είναι μεγάλη. Αυτό που μας κρατά όλους ενωμένους, πολύ δυνατούς, και που μας κάνει να συναντιόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι επειδή έχουμε αυτή τη μεγάλη ταυτότητα του βιολογικού κρασιού. Όλες οι παραγωγές του Valdarno είναι βιολογικές. Και βάσει νόμου, πολύ σύντομα, θα είμαστε το πρώτο DOC στον κόσμο όπου πρέπει να είσαι βιολογικός. Είμαστε όλοι μαζί, συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί. Η ιταλική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή κυβέρνηση, δεν θέλουν να το προχωρήσουμε»

«Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πιο υπέροχο κρασί Sangiovese από την περιοχή Valdarno», είπε ο Sanjust. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε περισσότερα μονό αμπελώνας Sangioveses από το Valdarno.”

πηγή: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση στα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου, προκαλεί ανησυχία στους οινοπαραγωγούς. Η κατάργηση...

REPORTS

Με την κλιματική αλλαγή, ο Γάλλος αγρομετεωρολόγος Serge Zaka εκτιμά ότι θα αλλάξει η περιοχή κατανομής των μεσογειακών αμπελώνων. Ο οινολόγος Matthieu Dubernet πιστεύει...

REPORTS

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή και κυρίως αφορούν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι οινοποιοί της Κρήτης ετοιμάζονται για 17η ΧΡΟΝΙΑ να υποδεχτούν τους φίλους του κρητικού αμπελώνα στην Έκθεση Κρητικού Κρασιού «ΟιΝοτικά», που θα πραγματοποιηθεί 1,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...