Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περιφερειακές ενισχύσεις αντί εκρίζωσης, ο άλλος δρόμος για τον αμπελώνα του Μπορντό

Ένας νέος δρόμος, αυτός της περιφερειακής στήριξης για αναδιάρθρωση του υπερκερασμένου αμπελώνα του Μπορντό ανοίγεται, καθώς το πρόβλημα παραμένει για τους ηλικιωμένους αμπελουργούς που επιθυμούν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Για την ώρα, μικρά βήματα, αλλά και πάλι κανένα αποφασιστικό άλμα.

του Ζήση Πανάγου

Η προτίμηση του Γάλλου Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, βρίσκεται στη λύση των περιφερειακών ενισχύσεων οι οποίες ωστόσο δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ως έχει, τη μόνιμη εκρίζωση σε αμπελώνες στον Μπορντό, αλλά να χορηγήσουν ενισχύσεις για τη μετατροπή αμπελοτεμαχίων σε άλλες γεωργικές δραστηριότητες.

Αν και αυτό το περιφερειακό εργαλείο απομένει να κατασκευαστεί, φαίνεται ήδη ότι αυτό το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των αμπελουργών που έχουν κάνει αίτημα για συνταξιοδότηση και σε περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων τα ενοίκια δεν είναι πλέον ασφαλισμένα σημειώνει ο Stéphane Gabard, ο πρόεδρος του συνδικάτου AOC Bordeaux και Bordeaux Supérieur. Ως έχει, το σχέδιο μπορεί «να προσαρμοστεί σε άτομα ηλικίας 40 ετών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεριζώσουν για να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος που είναι έτοιμος να εκριζώσει για να σταματήσει τη δραστηριότητά του, θα κάνει επενδύσεις για την εκτροφή αγελάδων ή την παραγωγή μήλων», συνοψίζει ο Jean-Samuel Eynard, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων (FDSEA 33).

Ενώ το σχέδιο για τη χρήση κοινοτικής βοήθειας που διαχειρίζεται η περιφέρεια Nouvelle-Aquitaine, στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εξέταση της ενίσχυσης για τη μετατροπή των πλεονασματικών αμπελώνων σε άλλες καλλιέργειες (κάνναβη, ελιές, επιτραπέζια σταφύλια , κ.λπ.), τα επανειλημμένα αιτήματα για μόνιμη πριμοδότηση εκρίζωσης στον αμπελώνα της Gironde προσκρούουν σε σημαντικές πολιτικές και ρυθμιστικές δυσκολίες (που απαιτούν εκ των προτέρων αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς).

 

Ανοίξτε ξανά τις πόρτες

Οι ανάγκες ρύθμισης του παραγωγικού δυναμικού διατυπώνονται επίσης στους αμπελώνες της Côtes-du-Rhône και του Languedoc, οι οποίοι επηρεάζονται επίσης από τις εμπορικές και οικονομικές δυσκολίες διάθεσης των ερυθρών κρασιών ονομασίας προέλευσης (γαλλική υποκατανάλωση, διαδοχή υγειονομικών/γεωπολιτικών κρίσεων / κλιματολογικών…) , αλλά με ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις (καθυστέρηση αναφύτευσης και επιθυμία στροφής σε λευκές ποικιλίες του αμπελώνα στο Ροδανό, προσωρινή εκρίζωση για αγροοικολογικά μέτρα, απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση). Με αίτημα την οριστική εγκατάλειψη για το Μπορντό, ο Stéphane Gabard σημειώνει τη συλλογική ανάγκη ρύθμισης του δυναμικού παραγωγής: «Ελπίζουμε να εστιάσουν προσεκτικά στην οικονομική κατάσταση, η οποία δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πόρτες έχουν κλείσει, εργαζόμαστε για να τις ξανανοίξουμε».

Πηγή: Με πληροφορίες από την ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...