Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περισσότερο αλλά πιο φθηνό κρασί πωλήθηκε διεθνώς το α’εξάμηνο 2024

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου παρουσίασε ένα δυσμενές σενάριο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια παράδοξη εξέλιξη: αύξηση του όγκου, αλλά μείωση της αξίας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό OEMV, με βάση τα στοιχεία των τελωνείων και των στατιστικών ινστιτούτων από διάφορες χώρες, ο όγκος των εξαγωγών κρασιού αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φθάνοντας τα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Ωστόσο, η συνολική αξία μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε στα 17,973 δισ. δολάρια. Αυτό δείχνει ότι πωλήθηκε περισσότερο κρασί, αλλά σε χαμηλότερες τιμές, με τη μέση τιμή να μειώνεται κατά 5% από 3,85 δολάρια ανά λίτρο στις αρχές του 2023 σε 3,67 δολάρια ανά λίτρο το 2024.

Η πτώση της αξίας των εξαγωγών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία, τον κορυφαίο εξαγωγέα με βάση τα έσοδα, η οποία κατέγραψε σημαντική μείωση. Οι γαλλικές εξαγωγές έχασαν 618 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 9,7% σε αξία και 2,6% σε όγκο, και ανήλθαν συνολικά σε 5,749 δισ. δολάρια με 6,39 εκατ. εκατόλιτρα που πωλήθηκαν. Η μέση τιμή του γαλλικού κρασιού μειώθηκε από 9,70 δολάρια ανά λίτρο το 2023 σε 8,99 δολάρια ανά λίτρο το 2024, δηλαδή κατά 7,4%. Παρόλο που η Γαλλία παραμένει η κορυφαία πηγή εσόδων, η μείωση των μέσων τιμών έχει επηρεάσει έντονα τη συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορίου οίνου. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην υπερπροσφορά που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης μετά την πανδημία, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης και των πληθωριστικών πιέσεων το 2021 και το 2022.

Εν συνεχεία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι άλλοι δύο μεγάλοι εξαγωγείς, παρουσίασαν πιο σταθερά αποτελέσματα. Η Ιταλία σημείωσε αύξηση 3,2% στην αξία, φθάνοντας τα 4,080 δισ. δολάρια, και αύξηση 2,4% στον όγκο, φθάνοντας συνολικά τα 10,6 εκατ. εκατόλιτρα. Η μέση τιμή εξαγωγής του ιταλικού κρασιού αυξήθηκε κατά 0,8% στα 3,85 δολάρια ανά λίτρο. Οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 2,2% σε αξία, φθάνοντας τα 1,588 δισεκατομμύρια δολάρια, και κατά 2,1% σε όγκο, συνολικά επίσης 10,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με σχεδόν αμετάβλητη μέση τιμή 1,50 δολάρια ανά λίτρο, παρουσιάζοντας αύξηση μόνο 0,1%.

Οι επιδόσεις του εμπορίου κρασιού διαφοροποιήθηκαν επίσης ανά κατηγορία προϊόντος. Τα εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 51,2% του συνολικού όγκου και πάνω από το 68% της αξίας, αγωνίστηκαν. Οι εξαγωγές μη αφρώδων εμφιαλωμένων οίνων μειώθηκαν κατά 32 εκατομμύρια λίτρα, ενώ η αξία των αφρωδών οίνων μειώθηκε κατά 357 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά 8,3% σε έξι μήνες. Ακόμα και ο οίνος bag-in-box (BiB), ο οποίος είχε παρουσιάσει σχετική σταθερότητα ή ελαφρά αύξηση τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις χύμα κρασιού αυξήθηκαν κατά 5,6% σε όγκο, προσθέτοντας 88,6 εκατομμύρια λίτρα. Ωστόσο, η αύξηση της αξίας κατά 118 εκατ. δολάρια σε αυτή την κατηγορία δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες άνω των 315 εκατ. δολαρίων από τις εξαγωγές εμφιαλωμένου και αφρώδους οίνου. Το γλεύκος σταφυλιών, μια μικρότερη κατηγορία εξαγωγών, παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, διπλασιάζοντας τον όγκο και αυξάνοντας κατά 30% την αξία, χάρη στις σημαντικές ισπανικές εξαγωγές γλεύκους στην Ιταλία.

Η ανάλυση των κυριότερων εξαγωγικών χωρών αποκαλύπτει ότι οι 11 πρώτες χώρες αντιπροσωπεύουν το 86,4% του παγκόσμιου εμπορίου κρασιού, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, η Αυστραλία ξεχωρίζει για την ισχυρή ανάπτυξή της. Οι αυστραλιανές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,5% σε αξία, φθάνοντας τα 794 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας στην κατάταξη τη Χιλή, με 3,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα που στάλθηκαν. Η Χιλή σημείωσε αύξηση του όγκου κατά 14,1%, αλλά υπέστη πτώση των μέσων τιμών κατά 10,5%, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα.

Άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αφρική και η Πορτογαλία, σημείωσαν μέτρια κέρδη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 6,8% σε αξία, ενώ η Νότια Αφρική σημείωσε αύξηση 5,3%. Η Πορτογαλία σημείωσε αύξηση 2,7% σε όγκο και 1,2% σε αξία. Η Νέα Ζηλανδία, παρά τη μικρή αύξηση του όγκου, αντιμετώπισε πτώση 7,7% στις μέσες τιμές, μειώνοντας το συνολικό της εισόδημα.

Η πτώση των μέσων τιμών ήταν σημαντική σε ορισμένες περιοχές, με τη Γαλλία και τη Χιλή να υφίστανται απότομες μειώσεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία είδαν επίσης μειώσεις τιμών. Η Γερμανία διατήρησε σταθερή την τιμή των 3,35 δολαρίων ανά λίτρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία παρουσίασαν μέτριες αυξήσεις τιμών. Η Αυστραλία, αντίθετα, πέτυχε αύξηση 21,8% στις μέσες τιμές σε δολάρια ΗΠΑ.

Σε απόλυτους όρους, η Γαλλία παραμένει ο εξαγωγέας με τα υψηλότερα έσοδα με 5,749 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 4,080 δισ. δολάρια και την Ισπανία με 1,588 δισ. δολάρια. Σε όγκο, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβαθμούν με 10,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, πολύ μπροστά από τα 6,39 εκατομμύρια της Γαλλίας. Άλλοι αξιοσημείωτοι εξαγωγείς όγκου περιλαμβάνουν την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθένας από τους οποίους ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα. Η Αργεντινή συμπληρώνει τον κατάλογο με 0,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Έπειτα, η πορεία των εξαγωγών της Γαλλίας αντανακλά διακριτές φάσεις τα τελευταία χρόνια. Πριν από την πανδημία, οι τιμές του γαλλικού κρασιού αυξήθηκαν συγκρατημένα. Η κρίση του COVID-19 διέκοψε σοβαρά τις εξαγωγές, επηρεάζοντας κυρίως τις πωλήσεις σαμπάνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και σε υψηλές τιμές ρεκόρ, τροφοδοτούμενες από τον πληθωρισμό και την αυξημένη όρεξη για κρασιά υψηλής ποιότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές του γαλλικού κρασιού ανέβηκαν σχεδόν 3 δολάρια ανά λίτρο, από 6,30 δολάρια στο χαμηλό της κρίσης σε πάνω από 9,70 δολάρια στα τέλη του 2023. Η τρέχουσα κατάσταση αντανακλά μια διόρθωση, η οποία οφείλεται στην επιβράδυνση της ζήτησης, την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και την περίσσεια αποθεμάτων.

Τέλος, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δείξει πιο σταθερή συμπεριφορά. Και οι δύο χώρες έχουν απολαύσει μέτριες θετικές τάσεις, αποφεύγοντας τις δραστικές διακυμάνσεις. Οι σταθερές μέσες τιμές έχουν συμβάλει στη διατήρηση αυτής της κατάστασης, με την Ιταλία στα 3,85 δολάρια ανά λίτρο και την Ισπανία στα 1,50 δολάρια. Η διαφορά των τιμών αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της αγοράς: Η Ιταλία επικεντρώνεται σε κρασιά υψηλότερης αξίας, ενώ οι σημαντικές εξαγωγές χύμα κρασιού της Ισπανίας συμβάλλουν στη χαμηλότερη μέση τιμή της.

Συνολικά, το παγκόσμιο εμπόριο οίνου παρουσίασε σταθερότητα στον όγκο αλλά αξιοσημείωτη απώλεια στην αξία, η οποία διαμορφώθηκε από τις διακυμάνσεις των τιμών και τη δυναμική μετά την πανδημία. Η διόρθωση των τιμών και επιρροές όπως ο πληθωρισμός και οι νομισματικές πολιτικές έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την τάση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris εστιάζει περαιτέρω στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ για το 2025. Ενώ, ταυτόχρονα αναμένει αύξηση...

REPORTS

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, τίθεται συχνά το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...