Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια οινολογική πρακτική, ακόμα και το Terre di Talamo «βυθίζει» τα κρασιά του

9.000 φιάλες Talamo στον πυθμένα της θάλασσας μπροστά από το Ταλαμόνε στην γειτονική Ιταλία. Από την Έλβα στη Καμπανία, ανάμεσα στο σκοτάδι, σταθερές θερμοκρασίες και κίνηση των κυμάτων αποτελούν ιδανικές συνθήκες.

Η θάλασσα μπροστά από το Ταλαμόνε θα γίνει για διάρκεια ενός έτους το κελάρι για την παλαίωση του Talamo, το κορυφαίο ερυθρό κρασί του οινοποιείου “Terre di Talamo”, της περιοχής Maremma: 9000 φιάλες, σε βάθος 35 μέτρων σε σταθερή θερμοκρασία 16 βαθμών θα ολοκληρώσουν την διαδικασία παλαίωσης. Η παλαίωση φιαλών, αφρωδών για την ακρίβεια και όχι μόνο, στα βάθη της θάλασσας, έχει γίνει μοδάτη οινολογική πρακτική, ικανή για να εγγυηθεί ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως φαίνεται από παραδείγματα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Οι λόγοι είναι απλοί: σταθερές θερμοκρασίες, σκοτάδι και κίνηση των κυμάτων παρέχουν τις τέλειες συνθήκες για την παλαίωση σε φιάλη.

Παραδείγματα αποτελούν τα οινοποιεία: το Bisson με τα αφρώδη κρασιά του, το Cantina Santa Maria La Palma στο Alghero με το Vermentino κάτω από τη θάλασσα, το Tenuta del Paguro που πειραματίζεται με τις ποικιλίες Sangiovese και Albana, μέχρι το project Azienda Agricola Arrighi on Elba Island σχετικά με το ‘’Νήσος, το κρασί κάτω από τη θάλασσα’’, ένα επιστημονικό πείραμα που επαναφέρει οινολογικές πρακτικές στο νησί της Χίου. Στην Ελλάδα, το διάσημο οινοποιείο Γαία παλαιώνει υποβρυχίως μέρος των κρασιών του.

Αποτελεί μια πρακτική που, ανάμεσα σε ιστορία, πειραματισμούς και «αφήγημα», κατακτά ακόμα και τους παραγωγούς της Καμπανίας, με μάρκες από την Veuve Cliquot μέχρι τον οίκο Drappier, από τον Leclerc Briant μέχρι τους Frèrejean Frères.

Για να επιστρέψουμε στο Talamone, σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα κρασιά να κατεβαίνουν στη θάλασσα από την πλατφόρμα των 40 μέτρων σε συνεργασία με το Cressi Sub. Το σημείο που έχει επιλεχθεί δεν είναι τυχαίο: στο σημείο αυτό το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο είναι μειωμένο στο ελάχιστο, κάτι που καθιστά ιδανικές συνθήκες για την παλαίωση κρασιού. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν ότι ακόμα και η ροή των υπόγειων ρευμάτων αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες.

 

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς προσκαλεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το οινόφιλο κοινό που βρίσκεται στο νησί να δοκιμάσει τα ροζέ των οινοποιών μελών του...

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...