Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Περίοδος άνθησης για τα εξαιρετικά κρασιά της Καλιφόρνια

Σε μια δύσκολη αγορά εκλεκτού κρασιού, η Καλιφόρνια παραμένει μέσα στο παιχνίδι, με τις τιμές για τα κορυφαία κρασιά από το Golden State αυξήθηκαν κατά 32% το 2021, σύμφωνα με τη Liv-ex, με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό παραγωγών να εισέρχονται στη μάχη.

Την τελευταία δεκαετία, η Liv-ex λέει ότι το κομμάτι της Καλιφόρνιας στην αγορά εκλεκτού κρασιού σε αξία έχει αυξηθεί από 0,1% σε 7,9% και τώρα υστερεί μόνο στο Μπορντό, τη Βουργουνδία και τη Σαμπάνια όσον αφορά το μερίδιο αγοράς. «Η υψηλή ποιότητα των κρασιών της, σε συνδυασμό με το ισχυρό branding και την εκτεταμένη διανομή μέσω της La Place de Bordeaux, συνέβαλαν στη δευτερογενή επιτυχία της στην αγορά», αναφέρει η εταιρεία.

Το μοτίβο συναλλαγών θα είναι γνωστό στους παρατηρητές άλλων κατηγοριών εκλεκτών κρασιών υψηλής απόδοσης: με αιχμή του δόρατος ένα ή δύο διάσημα ονόματα στην προκειμένη περίπτωση το Screaming Eagle, αλλά με μια διευρυνόμενη βάση νέων παραγωγών, σοδειών και υποπεριοχών.

Ο θόρυβος γύρω από τους κορυφαίους παραγωγούς της Καλιφόρνια η περιοχή εξασφάλισε τον υψηλότερο αριθμό κρασιών 100 πόντων το 2021, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλε στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά ειδικά στις ΗΠΑ, με τη Liv-ex να λανσάρει μια εβδομαδιαία συλλογή αποθεμάτων στην υπηρεσία της Καλιφόρνια πέρυσι για να βοηθήσει διευκολύνουν τις συναλλαγές.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης California 50 της Liv-ex, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των τιμών πέντε κορυφαίων παραγωγών, έχει αυξηθεί κατά 31,9% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτό τον καθιστά τον τρίτο περιφερειακό υποδείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις που περιλαμβάνεται στο Liv-ex 1000 (πίσω από τη Σαμπάνια και τη Βουργουνδία) και τον τοποθετεί μπροστά από το σημείο αναφοράς Liv-ex 100 (+24,6%) και το ευρύτερο Liv-ex 1000 ( +22,3%).

Αυτή η αστρική ανάπτυξη καθοδηγείται από τη ζήτηση, τις αξιολογήσεις και τις αντιλήψεις για την ποιότητα, αλλά και από το ξεχωριστό όνομα της πολιτείας: Screaming Eagle. Για να καταδείξει το θέμα, η Liv-ex λέει ότι το Screaming Eagle 2010 είχε τιμή αγοράς περίπου 3.700 £ ανά θήκη τριών μπουκαλιών το 2013, αλλά τώρα είναι καταχωρισμένη για έως και 12.000 £.

Η σοδειά με τις περισσότερες συναλλαγές του οινοποιείου, το 2018, είδε τις τιμές του να αυξάνονται κατά 11,2% τον περασμένο χρόνο πρόσφατα σημείωσε νέο ρεκόρ Liv-ex, διαπραγματεύοντας £36.600 ανά θήκη 12 φιαλών και το δεύτερο σε συναλλαγές, το 2015, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών +15,6%. Λίγα από τα vintage του Screaming Eagle έχουν τώρα τιμή αγοράς μικρότερη από 9.000 £ για ένα πακέτο τριών.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή απόδοση ενός μαρκίζον οινοποιείου δεν θα πρέπει να επιτρέψει να επισκιάσει την αυξανόμενη διαφοροποίηση που έχει εισέλθει στη δευτερογενή αγορά για τα κρασιά της Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

«Με πάνω από 139 AVA (Αμερικανικές Αμπελουργικές Περιοχές), η αγορά κρασιού της Καλιφόρνια επεκτείνεται συνεχώς και μια ευρύτερη σειρά κρασιών από έναν αυξανόμενο αριθμό AVA βρίσκει νέους αγοραστές», εξηγεί η Liv-ex.

«Για παράδειγμα, τα κρασιά από το Howell Mountain διαπραγματεύτηκαν στο Liv-ex για πρώτη φορά το 2021, γεγονός που αποδεικνύει ότι το υποπεριφερ ειακό εμπόριο βαθαίνει και διευρύνεται».

Αυτό είναι εμφανές τόσο από τον τεράστιο αριθμό των κρασιών της Καλιφόρνια που αγοράζονται και πωλούνται στη δευτερογενή αγορά, όσο και από τη γεωγραφική τους θέση: λίγο περισσότερα από 500 μεμονωμένα κρασιά από την πολιτεία είχαν διαπραγματευτεί στο Liv-ex μέχρι το τέλος του 2021, αντιπροσωπεύοντας εκθετική αύξηση του +480% μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτά τα κρασιά προέρχονται από περισσότερες από 20 υποπεριοχές πάνω και κάτω από την πολιτεία. Η Napa Valley αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των συναλλαγών (51,2%) και, επιπλέον, το Oakville κατέχει το 26,5% της αγοράς, αλλά περισσότερες από 20 υποπεριοχές εμφανίζονται τώρα στην αγορά, από τη Santa Rita Hills έως τη Sonoma Ακτή και βουνά Santa Cruz.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.

REPORTS

Και ξαφνικά, ένα φινετσάτο και πολύ ιδιαίτερο κρασί, κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι και τη ζωή μας: Vin Doux Naturel από λευκό μικρόρωγο...