Το νερό θα προέρχεται από τμήμα της οροσειράς La Clape, στην Οξιτανία της Γαλλίας, ένας τόπος αρκετά ξηρός, καθώς έχει επηρεαστεί σε βάθος από την κλιματική αλλαγή. Η περιοχή έχει περάσει από δοκιμαστική φάση από το ερευνητικό κέντρο INRAe Pech Rouge. Ένα νέο πείραμα θα διεξαχθεί, όπου η άρδευση θα πραγματοποιηθεί σε 800 στρέμματα αμπέλου με λύματα από το συγκεκριμένο είδος νερού. Για τη πραγματοποίηση του πειράματος θα συνδεθούν οι σωλήνες με τους αμπελώνες και στη συνέχεια το σύστημα άρδευσης θα γίνει με τη μέθοδο της σταγόνας.
Αναλύσεις πάνω στο συγκεκριμένο νερό έδειξαν ότι η ποιότητά του είναι καλύτερη από αυτήν του γεωργικού νερού, είναι πιο οικονομικό, ενώ γίνεται οικονομία και στη χρήση λιπασμάτων με τη χρήση του.
Η διαδικασία συνίσταται στο ότι το νερό, αρχικά, περνάει από μηχανικό φίλτρο 50 micron. Ύστερα, γίνεται απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία και χλωριώνεται με χλωρίνη. Έχουν διεξαχθεί πολλές χημικές και βακτηριολογικές αναλύσεις από το 2013 ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ποιότητα του νερού σε επίπεδο C. Μετά από δοκιμές, η διαδικασία κρίθηκε ακίνδυνη για το κρασί, για την φυσική και χημική του σύνθεση, αλλά και για την τελική του γεύση.
Έπειτα από κάποιες δοκιμές το ερχόμενο καλοκαίρι, το 2022, οι ερευνητές του προγράμματος θα έχουν όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα επεξεργασίας δίπλα στο εργοστάσιο Narbonne-Plage δεν θα παρέχει άλλη έκταση.
Πηγή vitisphere.com