Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε υπερψήφιση ιταλικής τροπολογίας για το κρασί καλεί η ΕΔΟΑΟ

Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ για το ευρωπαϊκό Πλάνο Καταπολέμησης του Καρκίνου και προτεινόμενες τροπολογίες, προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

EP Plenary session - The European Forest Strategy - The Way Forward

Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman που αφορούν την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής BECA, απέστειλε η ΕΔΟΑΟ. Στην επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κώστας Ευσταθίου αναφέρει ότι στις 14 Φεβρουαρίου, το ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει και να θέσει σε ψηφοφορία την έκθεση της ειδικής επιτροπής για τηνκαταπολέμηση του καρκίνου BECA (Beating Cancer).

Είναι γνωστό, ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2021 εγκρίθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η αντικαρκινική έκθεση της ΕιδικήςΕπιτροπής Beating Cancer (BECA) η οποία βασίζεται σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του2018, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Έτσι, η επιτροπή BECA  «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους,όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού…»και «υπενθυμίζει τη μελέτη του ΠΟΥ που αναγνωρίζει «ότι όταν πρόκειται για πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχειεπίπεδο ασφαλείας και τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται πολιτικέςπρόληψης του καρκίνου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ωςοδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση που εγκρίθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επιτροπή BECA για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνουτης Επιτροπής πάσχει από ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας, ειδικά στην προσέγγισή της ως προς την κατανάλωσηκρασιού. Κατά τη γνώμη μας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, αποτυγχάνεινα κάνει διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης.

Η έκθεση διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά τηνπρόληψη του καρκίνου». Αυτός ο ισχυρισμός αντιπροσωπεύει μια γενίκευση των επιστημονικών στοιχείων που είναιδιαθέσιμα . Τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο παραβλέπουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά στιγματίζουν επίσης ένα γεωργικό προϊόν που σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή καιαποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής μας χωρίς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι βαθύτερεςαιτίες της επιβλαβούς κατανάλωσης.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ΕΔΟΑΟ, η οποία έχει συσταθεί από τους δύο κυριότερουςφορείς του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα ,δηλαδή τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑμπελοοινικώνΠροϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού  Οίνου  (ΣΕΟ), είναι μέλος της Οργάνωσης Wine Moderation και κατά συνέπεια προωθούμε την καμπάνια της μετριοπαθούς κατανάλωσης.

Με παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας προτρέψουμε να υποστηρίξετε τις τροπολογίες του Ιταλούευρωβουλευτή Herbert Dorfmann (επισυνάπτεται), οι οποίες τροποποιούν οριακά την αρχική έκθεση. Εκείπου το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmannεστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θαμπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ.Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχειασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «η αποχήείναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ ‘όλα, το κείμενο δεν θαζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίεςγια μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση»

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι παραγωγοί του Πελοποννησιακού Αμπελώνα επιστρέφουν στην Αθήνα με το Peloponnese Wine Festival 2025 για να συναντήσουν επαγγελματίες και φίλους του κρασιού τη Δευτέρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...