Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάνω από το μέσο όρο πενταετίας κατά την έναρξη της περιόδου 2023-24 τα αποθέματα κρασιού της Βουργουνδίας

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των οινοποιείων.

Οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας μπόρεσαν να αναπληρώσουν τα κελάρια τους μετά τις σχετικά γενναιόδωρες σοδειές του 2022 και 2023.  Τα αποθέματα των οινοποιείων ήταν περίπου 12% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας κατά την έναρξη της περιόδου 2023-24, δήλωσε πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο οίνου της Bourgogne (BIVB). «Η Βουργουνδία δεν έχει δει μια τέτοια κατάσταση για πάνω από 20 χρόνια. Αυτό επιτρέπει στον κλάδο να προβλέψει καλύτερα τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του.», ανέφερε.

Τα υψηλότερα αποθέματα μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας θα μπορούσαν να δουν χαμηλότερες τιμές σε ορισμένες φιάλες, δήλωσε ο έταιρος πρόεδρος του BIVB François Labet σε συνέντευξη Τύπου πριν από την εκδήλωση Grands Jour de Bourgogne.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση της τιμολόγησης αποτελεί απόφαση των μεμονωμένων παραγωγών και των διαπραγματευτών. Άλλοι παράγοντες, όπως η φορολογία, ο πληθωρισμός και το κόστος εισαγωγής, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις τελικές τιμές καταναλωτή. Η συνολική παραγωγή της σοδειάς του 2023 της Βουργουνδίας έχει εκτιμηθεί σε σχεδόν 1,9 εκατ. εκατόλιτρα, που ισοδυναμεί με περίπου 253 εκατ. φιάλες, συμπεριλαμβανομένων 149,6 εκατ. φιαλών λευκού οίνου, δήλωσε η BIVB

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 9% σε σχέση με τη σοδειά του 2022 και είναι επίσης 29% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας της Βουργουνδίας. Αντίθετα, ο παγετός και ο περονόσπορος «εξασφάλισαν» ότι η εσοδεία 2021 της Βουργουνδίας ήταν 33% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κλίμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις στην περιοχή, αν και δεν επηρεάστηκαν όλοι οι παραγωγοί και οι περιοχές στον ίδιο βαθμό το 2021.

«Αυτές οι ξαφνικές διακυμάνσεις φαίνεται να έχουν γίνει πιο έντονες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η BIVB στην πρόσφατη έκθεση αγοράς της. «Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος των συγκομιδών δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, αλλά οι τυπικές αποκλίσεις έχουν αυξηθεί απότομα».

Οι εξαγωγές κρασιού της Βουργουνδίας μειώθηκαν κατά 6% σε όγκο πέρυσι, σε σχέση με το 2022, σε περίπου 87 εκατ. φιάλες, επηρεασμένες εν μέρει από την αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση, αλλά και από την τάση των καταναλωτών να πίνουν κρασί λιγότερο συχνά.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 0,3% σε αξία, αν και εξακολουθούσαν να φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. λίρες) και οι πωλήσεις σε αρκετούς κορυφαίους προορισμούς αυξήθηκαν ελαφρώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της BIVB. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Το Chablis, το Petit Chablis, τα λευκά κρασιά από τις ονομασίες Mâconnais και τα λευκά κρασιά Grand Cru από την Côte dOr είδαν όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές να αυξάνονται σε διαφορετικό βαθμό πέρυσι, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες πωλήσεις των ερυθρών κρασιών, πρόσθεσε η BIVB.

Αρκετοί έμποροι του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν σχετικά έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για την πρόσφατη εκστρατεία Burgundy 2022 en primeur, η οποία ξεκίνησε σοβαρά τον Ιανουάριο του 2024. Ο Will Hargrove, επικεφαλής του τμήματος εκλεκτών οίνων του βρετανικού εμπόρου Corney & Barrow, δήλωσε σχετικά με την αγορά της Βουργουνδίας «Νομίζω ότι μετά από όλη αυτή την δυσάρεστη πορεία, της μικροσκοπικής σοδειάς του 2021 σε συνδυασμό με μια καυτή αγορά, υπάρχει επιστροφή σε μια κανονικότητα. Πολλοί διατήρησαν τα κρασιά του 2022 στην ίδια τιμή με τα κρασιά του 2021 και μερικοί ανέβηκαν λίγο».

Οι 10 μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τα κρασιά της Βουργουνδίας σε αξία το 2023

  • ΗΠΑ 292,9 εκατ. ευρώ | +0,6%
  • Ηνωμένο Βασίλειο 236,8 εκατ. ευρώ | +0,7%
  • Ιαπωνία 139,2 εκατ. ευρώ | +1,4%
  • Χονγκ Κονγκ 96,6 εκατ. ευρώ | +3,4%
  • Ελβετία 76,6 εκατ. ευρώ | +0,4%
  • Καναδάς 68,7 εκατ. ευρώ | -14,1%
  • Ηπειρωτική Κίνα 65,6 εκατ. ευρώ | -15,2%
  • Βέλγιο 58,2 εκατ. ευρώ | +5,8%
  • Δανία 40,3 εκατ. ευρώ | -4,4%
  • Σουηδία 37,8 εκατ. ευρώ | -8,5%

Πηγή:thedrinkbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι αμπελουργοί της Νότιας Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν αν θέλουν να επιβιώσουν απέναντι στα κύματα ξηρασίας που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια.

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...

REPORTS

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αργεντινή. Ωστόσο, η ποιότητα είναι υψηλή, θυμίζοντας τα...

REPORTS

Ο παραγωγός του Château d'Esclans και η αγορά blockchain, BlockBar, πωλούν ένα βαρέλι ροζέ Garrus με Non-fungible token (NFT) μέσω μιας διαδικτυακής δημοπρασίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...