Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο όρος «φυσικό κρασί» ως εθελοντική ένδειξη, δεν αναμένεται ευρωπαϊκός ορισμός

Οι ενδείξεις της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδη, που αποδίδει ο όμιλος Federvini όσον αφορά τα αποκαλούμενα φυσικά κρασιά. Eίναι τελικά απαραίτητη η ένδειξη του συγκεκριμένου όρου στην ετικέτα;

Φωτογραφία από Brett Jones - flickr https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Σχετικά με τη χρήση του όρου «φυσικό» όσον αφορά το κρασί (και γενικότερα τα τρόφιμα), κάθε χώρα της ΕΕ δημιουργεί και θα δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

Τους τελευταίους μήνες, η Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής της ΕΕ, η οποία επίσης επηρεάζεται από την Unione Italiana Vini (UIV), είχε δώσει μια μάλλον σκληρή γνώμη για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η ένδειξη «φυσικό κρασί» μπορεί να προϊδεάσει για ένα κρασί υψηλότερης ποιότητας. Υπάρχει, επομένως, ο κίνδυνος η χρήση του όρου «φυσικό» να παραπλανήσει τον καταναλωτή, σύμφωνα με την Διεύθυνση Γεωργίας.

Φωτογραφία από Philippe49730 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Τώρα, αναφέρει ο όμιλος Federvini, μια νέα θέση έχει ληφθεί από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, σε απάντηση σε επιστολή υπογεγραμμένη από πολλούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών στο πλαίσιο των επόμενων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι».

Η Κυριακίδη δήλωσε, καταρχάς, ότι η Επιτροπή δεν θεωρεί τον όρο «φυσικό» ούτε ως ισχυρισμό αναφερόμενο στην διατροφή ούτε στην υγεία, σύμφωνα με τον Κανονισμό αριθ. 1924/2006.

Ο όρος «φυσικό», σύμφωνα με την Επιτροπή, εμπίπτει στον τομέα των εθελοντικών πληροφοριών για τους καταναλωτές που διέπονται από το άρθρο 36 του κανονισμού της ΕΕ αριθ. 1169/2011: ως εκ τούτου, πρέπει να είναι αληθινές, τεκμηριωμένες και να μην παραπλανούν τον καταναλωτή, να πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 7 του ίδιου κανονισμού. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή δεν θεωρεί απαραίτητο αυτή τη στιγμή να υιοθετήσει έναν ευρωπαϊκό ορισμό του όρου «φυσικό», καθιστώντας περισσότερο από επαρκές το κανονιστικό πλαίσιο που προσφέρει ο κανονισμός για την ενημέρωση των καταναλωτών. Για κάθε άλλη ενημέρωση των καταναλωτών, η νομιμότητα της χρήσης του όρου «φυσικό» στην επισήμανση και την παρουσίαση ενός τροφίμου, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, πρέπει να επαληθεύεται κατά περίπτωση από τις εθνικές αρχές.

«Επειδή – υποστηρίζεται από τον Federvini – κάθε ετικέτα δημιουργεί ιστορία και θα έπρεπε να αξιολογηθεί ως τέτοια».

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις αξίες του πολιτισμού και της οινικής κουλτούρας της Αιγιάλειας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ Οινοξένεια που...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...