Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φυσικός φελλός είναι πολύτιμος για το κρασί και τις ιδιότητές του

Είτε είναι από γυαλί, είτε πλαστικό, είτε κατασκευασμένοι από απόβλητα ζαχαροκάλαμου, οι φελλοί όλων των ειδών λειτουργούν. Αλλά τι συμβαίνει στα μεγάλα κρασιά…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Κανένα πώμα δεν συγκεντρώνει τόσες ποιότητες όσες ο φελλός από τον φλοιό της φελλοφόρου δρυός. Ο φυσικός φελλός έχει παντρευτεί το κρασί εδώ και αιώνες, απόδειξη ένας αμφορέας από τον 1ο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στην Έφεσο, κλεισμένος με φελλό που περιείχε ακόμα κομμάτια κρασιού. Από τον 17ο αιώνα οι οινοπαραγωγοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κομμάτια φελλού κομμένα για την εμφιάλωση φιαλών κρασιού.

Παλιότερα, γευστικές δοκιμές φιαλών Σαμπάνιας παλαιωμένες πάνω από 200 έτη απέδειξαν την ύπαρξη του φυσικού φελλού τονίζοντας την ποιότητά του, αφού κατάφερε να διατηρήσει το κρασί επάξια όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

Ο φελλός γεννιέται στα δάση με δρυ που συναντώνται παντού στη Μεσόγειο και αποτελούν ένα από τα σημεία μεγάλης βιοποικιλότητας του πλανήτη. Οι φελλοί προέρχονται απευθείας από κομμάτι του δέντρου δρυός ενώ έπειτα από πολλαπλά στάδια στη παρασκευή, σταθεροποίηση, φυσική καθαριότητα και ελέγχους μπορούν εν τέλει να πωματίσουν τις πιο όμορφες φιάλες.

Εδώ και περίπου 20 έτη, η ιδέα ενός συνθετικού υποκατάστατου στον παραδοσιακό φυσικό φελλό γεννήθηκε από την ανάγκη απάντησης στη προβληματική της «γεύσης φελλωμένου κρασιού». Χάρη λοιπόν στην ειδική επεξεργασία που υπόκειται (απολύμανση με ζέστη) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά νερό σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, η ένωση TCA που είναι υπεύθυνη για αυτό το ελάττωμα έχει χωριστεί από την κυτταρική δομή του φελλού. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η διαδικασία παλαίωσης του κρασιού είναι μακρά και περίπλοκη, με τον φυσικό φελλό να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού σε βάθος χρόνου και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης.

Ο φυσικός φελλός είναι υλικό που δεν μολύνει, ανακυκλώσιμο, οικολογικό και ενώ είναι παραδοσιακό προϊόν, σήμερα αποτελεί επίσης αποτέλεσμα καινοτομιών. Κοσμεί λοιπόν τα μεγαλύτερα κρασιά ανά τον κόσμο!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...