Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο τρύγος 2022 της Βουργουνδίας έχει τη δυνατότητα να κάνει υπέροχα vintage

Ο τρύγος της Βουργουνδίας 2022 έχει τη δυνατότητα να είναι ένας εξαιρετικός τρύγος, δήλωσε το Bourgogne Wine Board (BIVB), καθώς αφιέρωσε τον τρύγο στον Louis-Fabrice Latour, τον πρώην πρόεδρο του εμπορικού οργανισμού, που πέθανε τον Σεπτέμβριο.

Το Bourgogne Wine Board (BIVB), δήλωσε ότι η συγκομιδή ήταν «μια ευχάριστη έκπληξη», συνδυάζοντας ποιότητα και ποσότητα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτός ο τρύγος είναι «ένας τρύγος του είδους που όλοι ελπίζαμε», έλεγε, και θα χαροποιούσε τον Latour, ο οποίος, ως πρώην πρόεδρος της BIVB και της Fédération des Négociants Eleveurs de Bourgogne (FNEB) ήταν πολύ εμπλεκόμενος στον κόσμο του κρασιού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι Συνθήκες

Οι πρώτοι βλαστοί εμφανίστηκαν στις αρχές Απριλίου, μετά από έναν ηπιότερο και ξηρότερο από τον κανονικό χειμώνα. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες έπεσαν σημαντικά στη συνέχεια, προκαλώντας τέσσερις νύχτες παγετού μεταξύ 3 και 11 Απριλίου, προκαλώντας συναγερμό στους αμπελουργούς, αλλά ευτυχώς, οι περισσότεροι καρποί δεν είχαν εξαντληθεί πλήρως και εξακολουθούσαν να προστατεύονται, παρόλο που υπέστησαν δυσκολίες, η ζημιά δεν ήταν τίποτα σε σχέση με το 2021.

Έπειτα, διαμορφώθηκαν οι ανοιξιάτικες συνθήκες, επιταχύνοντας τον κύκλο ανάπτυξης, με την ανθοφορία να συμβαίνει δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ζεστού και ξηρού καιρού. Φαινόταν ότι ο τρύγος του 2021 θα ήταν ένας από τους πρώτους που έχουν δει ποτέ, και ένας με γενναιόδωρη συγκομιδή. Οι καρποί πήδησαν νωρίτερα από το κανονικό μετά από κάποια πολύ αναγκαία βροχή, ακολουθούμενη από πολύ ζεστό και ηλιόλουστο καιρό, γεγονός που συνέβαλε και στην ανάπτυξη των σταφυλιών . Οι καταιγίδες στα τέλη Ιουνίου (21-25 Ιουνίου) έφεραν περισσότερες απαραίτητες βροχές, αν και το χαλάζι προκάλεσε επίσης «σημαντικές ζημιές» σε ορισμένες περιοχές. Ο ζεστός καιρός συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ελέγχοντας την ανάπτυξη ορισμένων αμπελιών, ιδιαίτερα αυτών σε ρηχά ή αμμώδη εδάφη, αν και η πλειονότητα άντεξε καλά στην υδρική πίεση και ανακουφίστηκε από τη βροχή στα μέσα Αυγούστου.

Οι πρώτες προσδοκίες για έναν σούπερ πρώιμο τρύγο αποδείχθηκαν αβάσιμες και το μάζεμα ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου για το Crémant de Bourgogne και στις 20 Αυγούστου για το Chardonnay για ήρεμα κρασιά στην Côte de Beaune, συνεχίζοντας μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για τα τελευταία σταφύλια στην Côte de Nuits, οι Hautes Côtes και στην περιοχή Chablis μια «κάπως ασυνήθιστα μεγάλη συγκομιδή», που προκαλείται από ποικιλόμορφη ωρίμανση καλού καιρού και απρόβλεπτους όγκους.

Όπως ανέφερε η BIVB, τα σταφύλια ήταν σε «καλή κατάσταση και υπέροχη υγεία» με εκπληκτικά καλή απόδοση χυμού και γλεύκους που ήταν «ισορροπημένοι με ελεγχόμενους βαθμούς αλκοόλης και καλής οξύτητας».

«Το ποιοτικό δυναμικό των φαινολικών ενώσεων είναι εξαιρετικό για τα κόκκινα, υποδηλώνοντας ένα vintage με καλές δυνατότητες παλαίωσης. Αλλά και για τα κόκκινα και για τα λευκά, τα μούστα είναι πολύ αρωματικά και η ζύμωση γίνεται γρήγορα», ανέφερε.

 

Πτώση στις πωλήσεις

Τα νέα θα έρθουν ως ανακούφιση για την BIVB, μετά από ένα δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos την περασμένη εβδομάδα που ανέφερε ότι οι πωλήσεις της Βουργουνδίας είχαν αρχίσει να πέφτουν.

To γαλλικό broadsheet ανέφερε ότι οι εγχώριες πωλήσεις σούπερ μάρκετ της Βουργουνδίας μειώθηκαν κατά 25% σε όγκο και 16% σε αξία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις εξαγωγές σε «σχεδόν όλες τις μεγάλες αγορές» να παρουσιάζουν επίσης πτωτική τάση. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν -10%, στο Ηνωμένο Βασίλειο -9% και στον Καναδά -16%.

«Ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν συνήθως σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων, μειώθηκαν σχεδόν κατά -11% σε όγκο κατά το πρώτο εξάμηνο [του έτους]», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της BIVB Laurent Delaunay είπε ότι η πτώση οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις της συγκομιδής του 2021 που επηρεάστηκε από τον παγετό, η οποία προκάλεσε «πτώση στα επίπεδα των αποθεμάτων και συνακόλουθη αύξηση των τιμών, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις υψηλές τιμές των ξηρών προϊόντων και τον πληθωρισμό».

«Σίγουρα θα χρειαστούμε δύο καλές συγκομιδές για να αναπληρώσουμε τις αγορές μας», φέρεται να είπε ο Delaunay.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη μίσθωση κτημάτων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών...

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

REPORTS

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση...