Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οίκος Pol Roger λανσάρει το Churchill cuvée χρονιάς 2013

Η Pol Roger κυκλοφόρησε το υψηλού κύρους cuvée του Sir Winston Churchill από το 2013, η οποία αποτελούσε την τελευταία όψιμη συγκομιδή στη σαμπάνια, η οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι παρήγαγε καλύτερα κρασιά από την περίφημη σοδειά του 2012.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η σαμπάνια παρουσιάστηκε σε μια βραδινή εκδήλωση στο Λονδίνο την Τετάρτη αυτή την εβδομάδα, όπου ο Hubert de Billy, ο δισέγγονος του Pol Roger παρουσίασε την τελευταία έκφραση μαζί με τον πρόεδρο του maison, Laurent d’Harcourt.

Σημειώνοντας ότι και οι δύο έχουν την ίδια βαθμολογία από το The Wine Advocate, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι το 2012 προσφέρει καλύτερη σχετική αξία, ωστόσο, η Liv-ex επεσήμανε ότι το 2013 έχει ισχυρότερο σκορ από πολλές παλιές σοδειές και φαίνεται καλή αξία σε σύγκριση.

Η τελευταία κυκλοφορία κυκλοφόρησε επίσης σε μικρότερες ποσότητες από το vintage του 2012, είπε ο d’Harcourt στην εκδήλωση παρουσίασης αυτή την εβδομάδα, αν και ο Pol Roger δεν αποκάλυψε ποτέ την ακριβή ποσότητα που παρήγαγε ο οίκος Churchill cuvée, ούτε το μείγμα (αν και είναι γνωστό ότι παρασκευάζεται κυρίως με Pinot Noir και μόνο με σταφύλια από αμπελώνες grand cru).

Συγκεκριμένα, ο d’Harcourt τόνισε ότι το 2013 είχε τη δομή να είναι μια πολύ μακροχρόνια έκφραση, σχολιάζοντας ότι αυτή η όψιμη συγκομιδή, δύο εβδομάδες αργότερα από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, έδωσε σαμπάνιες που «ξεπερνούν» αυτές του 2012. ένα vintage που έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς και κατατάσσεται παράλληλα με άλλα μεγάλα χρόνια αυτού του αιώνα, όπως το 2008 και το θρυλικό πλέον 2002.

Πράγματι, υποδηλώνοντας ότι η σοδειά του 2013 άξιζε μεγαλύτερη φήμη, ο d’Harcourt τη συνέκρινε με τους τρύγους του 1998 και του 1985, που είπε ότι «παρήγαγαν εξαιρετικά κρασιά που δεν γιορτάζονταν εκείνη την εποχή».

Το 2013 είναι η 20η κυκλοφορία του Cuvée Sir Winston Churchill, που είναι η κορυφαία έκφραση του Pol Roger, και δημιουργήθηκε προς τιμήν του διάσημου Βρετανού πολιτικού που ήταν φίλος της οικογένειας Pol Roger και γνωστός θαυμαστής του προϊόντος της, αναφέροντας μάλιστα ένα των αλόγων κούρσας του μετά το σπίτι.

Το εναρκτήριο vintage του cuvée το 1975, που δημιουργήθηκε 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσόρτσιλ, κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε magnums το 1984 στο πατρογονικό του σπίτι Blenheim Palace για να συμπέσει με την 40ή επέτειο της D-Day.

Κάθε τρύγος του Sir Winston Churchill πρέπει να έχει την ευλογία της οικογένειας Churchill πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, κάτι που ο d’Harcourt διαβεβαίωσε ότι είχε χορηγηθεί πριν από την εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, όπου ο τρύγος του 2013 σερβιρίστηκε στο Clove Club του Λονδίνου εστιατόριο.

Η έκφραση έχει περιγραφεί από τον Pol Roger ως με «αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών, που αναμιγνύονται απαλά με νότες πιπεριού», μαζί με «νότες βανίλιας και ζαχαρωμένων φρούτων».

Ο ουρανίσκος είναι «καλά ισορροπημένος και υποστηρίζεται από μια νότα εσπεριδοειδών» σύμφωνα με τον οίκο, με γεύσεις από ζωηρά εσπεριδοειδή, κυδώνι και πράσινο τσάι.

Σε περίπτωση που λάβουν την ευλογία της οικογένειας Churchill, οι μελλοντικές εκφράσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν τις σοδειές του ’15, ’18, ’19 και ’20 – με τον d’Harcourt να παραξενεύεται για την ποιότητα της σαμπάνιας από τη συγκομιδή του 2019 ιδιαίτερα.

 

Champagne Pol Roger Cuvée Churchill 2013

Blend: Pinot Noir (κυρίαρχο) και Chardonnay

Δοσολογία: 7gr/l

Ημερομηνία απομάκρυνσης οινολασπών: Ιούλιος 2021

Τιμή λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο: 235 £ ανά φιάλη 75 cl

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.