Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο κυκλώνας Gabrielle ξεριζώνει αμπελώνες στην Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Gabrielle, καθώς ο πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει ως «τη χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη χώρα αυτόν τον αιώνα»…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μεγάλα τμήματα του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας να έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 46.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ σύμφωνα με τοπικές αναφορές, περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει εκτοπισμένοι.

Την ίδια στιγμή, οι σοβαρές πλημμύρες έχουν αφήσει τους ανθρώπους να κολλούν στις στέγες, ενώ τα νερά ανεβαίνουν και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζει να πλήττει σπίτια και γειτονιές. Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας που κηρύσσεται εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Σκέρνει τον όλεθρο σε όλο το Βόρειο Νησί. Τόσοι άνθρωποι υπέστησαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος. Ήταν μια καταστροφή», είπε η Sarah Szegota, παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας, Villa Maria σε πρόσφατη δήλωση της. Η Villa Maria έχει αμπελώνες στο Auckland και στο Gisborne στο Βόρειο Νησί, καθώς και στο Marlboro στο Νότιο Νησί.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την καταιγίδα, η οποία κορυφώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι η παράκτια περιοχή Gisborne, Tairāwhiti, τμήματα του Hawkes Bay, Waikato και Northland.

Παράλληλα, η πυροσβεστική και έκτακτη ανάγκη της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι έχασαν κάθε επικοινωνία με τα πληρώματα στο έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ ένα δελτίο καιρού ανέφερε ότι ο Hawkes Bay δέχθηκε τρεις φορές τη βροχή σε μια νύχτα από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα του Φεβρουαρίου.

«Ο κυκλώνας Gabrielle είναι το πιο σημαντικό καιρικό γεγονός που έχει δει η Νέα Ζηλανδία αυτόν τον αιώνα», είπε ο Chris Hipkins, ο πρωθυπουργός της χώρας σε δήλωση, προτού ανακοινώσει ένα πακέτο βοήθειας 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέα Ζηλανδία (6 εκατομμύρια £) τη Δευτέρα.

«Η σοβαρότητα και η ζημιά που βλέπουμε δεν έχει βιωθεί σε μια γενιά».

Ενώ, συνέχισε λέγοντας: «Ακόμα χτίζουμε μια εικόνα των επιπτώσεων του κυκλώνα καθώς συνεχίζει να εκτυλίσσεται. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο αντίκτυπος είναι σημαντικός και είναι ευρέως διαδεδομένος. Υπάρχουν πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα, εκτεταμένες ζημιές σε όλη τη χώρα».

Ο στρατός έχει κληθεί να βοηθήσει στις εκκενώσεις και να παραδώσει προμήθειες στις περιοχές του Βόρειου Νησιού που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Ο αντίκτυπος του κυκλώνα Gabrielle και η έκταση της ζημιάς στους αμπελώνες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει πολύ, εκτιμάται ακόμη», δήλωσε εκπρόσωπος της New Zealand Winegrowers, του εθνικού φορέα για τη βιομηχανία κρασιού της χώρας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό καιρικό γεγονός στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και συνέβη στην κορυφή της πιο πολυσύχναστης εποχής του χρόνου για τη βιομηχανία. Είναι μια σοβαρή ανησυχία για τους καλλιεργητές και τα οινοποιεία σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά. Μετά τον κυκλώνα Gabrielle, ο ξηρός και ηλιόλουστος καιρός θα χρειαστεί για να μετριαστεί τυχόν βραχυπρόθεσμη ζημιά στο φετινό τρύγο και να μειωθεί η πίεση της νόσου στα σταφύλια».

Ωστόσο, οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις κατά μέτωπο.

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της οινικής κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας και αυτό το πρωτοφανές γεγονός θα αντιμετωπιστεί με την ίδια δύναμη», είπε ο εκπρόσωπος. «Η πιο σημαντική προτεραιότητα του κλάδου μας συνεχίζει να είναι η διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων και των κοινοτήτων μας».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...