Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελοοινικός χάρτης της Αίτνας προσαρμόστηκε με εννέα νέες περιοχές

Το έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το οποίο ανέλαβε το Consorzio Tutela Vini Etna DOC, με τη συμβολή του Τμήματος Γεωργίας του Τμήματος Γεωργίας της Περιφέρειας της Σικελίας, προσδιορίζει με ακρίβεια την ακριβή θέση και τα σύνορα κάθε κόντραδα εντός της περιοχής παραγωγής Etna DOC, που μπορεί να εντοπιστεί ξεκάθαρα σε έναν «πραγματικό» χάρτη.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Προηγουμένως, η αντίθεση είχε εντοπιστεί μέσω ερμηνειών παλαιών κτηματολογικών χαρτών, οι οποίοι παρουσιάζουν πλέον απαρχαιωμένο έδαφος και εδαφικά όρια που δεν υπάρχουν πλέον λόγω των εκρήξεων και της δραστηριότητας της Αίτνας.

Ο νέος χάρτης παρέχει ένα καλύτερο στιγμιότυπο του πολύπλευρου μωσαϊκού της αντίθεσης που περιβάλλει την οινοπαραγωγική περιοχή της Αίτνας στους πρόποδες του ηφαιστείου από Βορρά προς Νότο. Δημιουργήθηκε από τις πιο πρόσφατες τοπογραφικές έρευνες που μεταφέρθηκαν σε χαρτογραφικά στρώματα που προέκυψαν μέσω πολλαπλών ερευνών με όργανα GIS (Geographic Information System).

Ο Francesco Cambria, πρόεδρος του Consorzio Tutela Vini Etna DOC είπε ότι το επίπονο έργο ήταν απλώς «το πρώτο βήμα σε ένα ακόμη πιο άρτιο έργο μελέτης της περιοχής της Αίτνας».

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιου είδους μελέτη», είπε. «Ο στόχος είναι να αποσαφηνιστούν οριστικά τα ακριβή όρια της αντίθεσης της Αίτνας που υπάρχει εντός του DOC και να εντοπιστούν τα νέα που θα εισαχθούν επίσημα τους επόμενους μήνες».

Είπε ότι δείχνει την «απίστευτη βιοποικιλότητα» που προσφέρει η Αίτνα, όχι μόνο στις διαφορετικές πλαγιές του ηφαιστείου, αλλά και αν οι «όψεις των πολλών αντικρούουν, ξεκινώντας από τις διαφορετικές διαστρωμάτωση των ροών λάβας και την έκθεση των αμπελώνων».

«Όλοι οι παράγοντες που κάνουν κάθε κόντραδα σχεδόν μοναδική στην περιοχή της Αίτνας, ικανή να δώσει διαφορετικές αποχρώσεις στα κρασιά της», είπε.

 

Νέες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της τοπογραφικής διαδικασίας, η ενημέρωση των συνόρων οδήγησε στον εντοπισμό 9 νέων συνοικιών, χάρη στη συνεργασία των παραγωγών που ανήκουν στην Κοινοπραξία. Αυτό θα συμπεριληφθεί επίσημα στην επόμενη ενημέρωση των προδιαγραφών παραγωγής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 142.

Αρχικά, 142 αντιθέσεις κατανέμονται σε 11 δήμους, με 41 στο Castiglione di Sicilia, 25 στο Randazzo, 20 στο Zafferana Etnea, 13 στο Piedimonte Etneo, 10 στο Linguaglossa, εννέα στο Trecastagni, οκτώ στο Milo, έξι στο Viagrande, πέντε στο τέσσερα στη Santa Venerina και ένα στη Santa Maria di Licodia,

Παράλληλα, το Etna DOC ιδρύθηκε το 1968 και είναι το παλαιότερο στη Σικελία. Από το 2011 έχει αναγνωρίσει το contrada ως νομικά ισοδύναμο με το UGA (πρόσθετες γεωγραφικές ενότητες).

«Είναι ένας πρώτος χάρτης, σε μικρότερη κλίμακα, ο οποίος θα ενημερωθεί περαιτέρω για να ενισχύσει την εδαφική διαφοροποίηση με ακόμη πιο ακριβή τρόπο», πρόσθεσε ο Maurizio Lunetta, διευθυντής της Κοινοπραξίας Προστασίας του Etna DOC.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να μάθετε περισσότερα για τα στυλ του ατόμου και να προχωρήσετε ακόμη πιο βαθιά στον εντοπισμό των διαφορών εντός της ονομασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Έπειτα, αυτό το τελευταίο βήμα θα είναι δυνατό μέσω των μελλοντικών ζωνικών εργασιών που προετοιμάζει η Κοινοπραξία μαζί με το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Bicocca.

«Αυτό το τελευταίο έργο θα μας επιτρέψει να ερμηνεύσουμε λεπτομερώς όλες τις μεταβλητές που υπάρχουν σε κάθε αντίθεση, με βάση τις διαφορές μεταξύ εδάφους, υψομέτρου, μικροκλίματος», τόνισε.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Και ξαφνικά, ένα φινετσάτο και πολύ ιδιαίτερο κρασί, κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι και τη ζωή μας: Vin Doux Naturel από λευκό μικρόρωγο...

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.