Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ολοκληρώνει το νέο οινοποιείο στο Αμύνταιο και συστήνεται με νέα ετικέτα στα αφρώδη το κτήμα Κυρ-Γιάννη

Στην κατασκευή και ολοκλήρωση ενός νέου οινοποιείου που θα αντικαταστήσει το προϋπάρχον οινοποιείο στο Αμύνταιο, προχωράει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το σύνολο της επένδυσης θα αγγίξει τα 600 χιλιάδες ευρώ.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε αυτό θα παράγονται όλα τα λευκά και ροζέ κρασιά του Κτήματος, τα νέα αφρώδη κρασιά που φέρνει στην αγορά καθώς και οι ερυθροί οίνοι, με τους οποίους πραγματοποιεί δοκιμές αυτή την περίοδο. Η επιθυμία του οινοποιού και επικεφαλής του κτήματος, Στέλιου Μπουτάρη, είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να αναπτύξει την παραγωγική δραστηριότητα του Κτήματος, η οποία θα βασιστεί στη ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου καθώς και στην ΠΓΕ Μακεδονίας και ΠΓΕ Φλώρινας, βασισμένα στον αμπελώνα του Αμυνταίου.

Η αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο 550-750 μέτρων στην περιοχή της βορειοδυτικής Μακεδονίας και χαρακτηρίζεται από αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με ασβεστολιθικό υπόστρωμα. Επί του παρόντος το σύνολο της αμπελουργικής ζώνης καλύπτει έκταση συνολικά 6.500 στρεμμάτων, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο γραμμικά φυτεμένα καθώς και αρκετά παλαιά αμπέλια, αυτόριζα, τα οποία υφίστανται προ της φυλλοξηρικής περιόδου και οι φυτεύσεις σε αυτή την περίπτωση έχουν γίνει σε σχήμα κυπέλλου.

Δύο αφρώδη υπό τη νέα μάρκα “Scaperdas Frères

Συν τοις άλλοις το κτήμα κυρ-Γιάννη παρουσίασε δύο αφρώδη κρασιά παραγωγής με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, τα οποία υπάγονται πλέον στην ετικέτα, Scaperdas Frères, με την συγκεκριμένη ονομασία να προέρχεται από τον προπάππου του Στέλιου Μπουτάρη, ο οποίος μεγάλωσε στο Παρίσι και ήταν λάτρης της σαμπάνιας. «Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ξινόμαυρο μονοποικιλιακό από το Αμύνταιο και σκοπός μας ήταν να συστήσουμε μία νέα μάρκα, την οποία παρουσιάζουμε στην αγορά». Πρόκειται για δύο ετικέτες ροζέ και λευκού αφρώδους ξηρού οίνου. Η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται κατά την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και γίνεται σε ξύλινες παλέτες, ενώ η περιστροφή των φιαλών για την σταδιακή ενσωμάτωση του ιζήματος είναι κάτι που εκτελείται χειροκίνητα.

Μία ακόμα ομπρέλα προϊόντων μετά το “Warehouse 10”

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιουργεί μία νέα μάρκα κρασιών, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην περίπτωση του “Warehouse 10”, το οποίο έλαβε την ονομασία του από την αποθήκη 10 του κτήματος στο Γιαννακοχώρι. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά κρασιών, στην οποία υπάγονται εμβληματικές χρονιές και οινοποιήσεις της Κυρ-Γιάννη καθώς και ακυκλοφόρητες ετικέτες.

Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς, καταγράφοντας υψηλά κερδοφόρα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 10,79 εκατομμύρια ευρώ, από 7,87 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020 με τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους να είναι 1,77 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 581,24 χιλιάδες ευρώ το 2020. Επί της ουσίας το 2021 ήταν μία χρονιά κατά την οποία κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε επίπεδο κύκλου εργασιών αλλά και σε κερδοφορία.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2021: 10,79 εκατομμύρια ευρώ

2020: 7,87 εκατομμύρια ευρώ

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους

2021: 1,77 εκατομμύρια ευρώ

2020: 581,24 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...